Odtud pochází i "Nohavicova teorie alkoholového kopce" (NTAK). Tu písničkář vymyslel během natáčení. Ze získaných zkušeností tak vytěžil i poučení pro své kolegy ze štábu.

"Poučit by se z teorie měli hlavně všichni ti, kteří si myslí, že jsou s alkoholem v pořádku," nabádá Nohavica, který ve filmu hraje sám sebe. Po zhlédnutí své postavy na plátně se ale písničkář cítí trochu zmaten. "Nevím, co si mám o sobě teď myslet," svěřil se Nohavica. "Lidé, kteří mě znají málo, budou z filmu úplně zmateni, ti, kteří mě znají hodně, budou zmateni méně. Ale každopádně guláš v hlavě budou mít všichni velký."

Svou roli Nohavica hodnotí jako velkou dobrodružnou výpravu. "Bylo to náročné, bylo to dobrodružné, bylo to něco, co jedenkrát stačilo," říká Nohavica.

Roli jen ze sympatií k režisérovi Petru Zelenkovi a jeho filmům vzali v "Ďáblovi" i další osobnosti, například hudebník Karel Plíhal, členové skupiny Čechomor nebo americký producent Jaz Coleman. Colemanovy oči se navíc staly ústředním motivem ďábelsky děsivého plakátu k filmu.