Rodiče jí bránili v tom, aby se stala zpěvačkou. Nedůvěřovali jejímu talentu. Považovali tu profesi za pochybnou a nejistou. "Nechtěli připustit, že bych se zpíváním mohla uživit. Já se ale nebála jít za svým snem," tvrdí Bára Basiková, zpěvačka a matka dvou dcer. Teď by ale kvůli třetímu dítěti se zpíváním klidně skončila. * Která životní etapa byla pro vás nejtěžší?
V dětství to byl rozvod rodičů. Bylo mi třináct. To je docela citlivý věk. Tehdy jsem zůstala u mámy, protože za totality to ani jinak nešlo. Dětí se nikdo neptal, s kým chtějí žít. * Vy jste chtěla být spíš u otce?
Asi ano, ale nemohl nám poskytnout zázemí a domov. * Co krize v dospělém věku?
To byl zase pro změnu můj vlastní rozvod. Proběhlo to sice ve vší slušnosti, což se často nestává, ale pořád je to rozvod. Navíc jsme měli dvě děti, a to s sebou nese spoustu komplikací. Jenže i k tomu se člověk musí postavit čelem a vyřešit vše pokud možno v klidu. * Bere si váš bývalý muž někdy dcery k sobě?
Bývalý muž má novou rodinu, ale občas ano. * A dcery si na otce samy nevzpomenou?
Zdá se, že tohle je vyřešené. S Jaromírem žijeme už pět let, samy od sebe mu říkají tati a jsou s ním už delší dobu, než jejich pravý otec. Jaromír je vychovává a mají spolu nádherný vztah, někdy hezčí než se mnou. Přece jenom je to muž. Sice přísný, důsledný, ale má je velice rád. * Kdy jste se cítila absolutně šťastná?
Když se mi narodily děti. To jsem si vždycky moc přála. * Jak se váš život po narození děvčat změnil?
Musela jsem zredukovat práci. Zjistila jsem, že už nemůžu brát všechny nabídky, tak si vybírám jen ty nejzajímavější a svůj čas neustále dělím mezi profesi a rodinu. Děvčatům už je deset let a já mám stále pocit, že jim hodně dlužím. Je to neustálá honička mezi profesí a dětmi. * Která z nich je vám podobnější?
Anička. Je ctižádostivá. Když je veselá, tak je opravdu šťastná, radostná, a když má trápení, tak to stojí za to. Je pečlivá, snaživá, citlivá. Maruška je naopak flegmatik, té je všechno jedno... * Ta bude asi v životě šťastnější!
Samozřejmě. Moc se nesnaží. Jí bude v životě všechno procházet, a přitom vždycky všechno tak trochu ošidí. * Mají hudební talent?
Anička vůbec ne. Maruška zpívá krásně, výborně tančí a řekla mi, že by chtěla být muzikálovou hvězdou. Anička chce být paní učitelkou nebo spisovatelkou. Já se chci časem také věnovat psaní, moc mě to baví. S tím můžu začít kdykoli, třeba v šedesáti. * Co manžel? Co pro vás znamená?
Velice moc. Vedle něj jsem si ujasnila, co vlastně v životě chci. A to je rodina. * Čeho si na něm nejvíc ceníte?
Už to, že vychovává dvě malé slečny, které nejsou jeho, je úžasné! * Proč tedy váháte s třetím dítětem?
To je náš rodinný konflikt. Já bych moc chtěla, Jaromír nechce. * Proč nechce?
Připadá mu to vůči našim dětem, našim životním stylům a profesím nezodpovědné, prakticky nemožné. Zatím s tím nemůžu nic dělat. * Jaká jste byla v dětství?
Introvert. Pořád někde zalezlá, byla jsem ráda sama. Ve škole jsem nedávala pozor a až do patnácti jsem si hrála s panenkami. * To jste je do patnácti oblékala do šatiček!
Ano, dělala jsem jim pokojíček. Opravdu, strašně mě to bavilo. * To se vám mezi dospělé hodně nechtělo. Kam vlastně teď směřujete?
Měla jsem to štěstí, že jsem ve své kariéře udělala mnoho různorodých projektů - od vážné muziky přes jazz, lidovou tvorbu, pop, rock, muzikály až po experimentální věci. Vyzkoušela jsem si všechno možné a nemám žádné konkrétní cíle. Budu spokojená, když všechno bude pokračovat tak, jako dosud. * Vaše poslední deska se jmenuje »Tak jinak«. Jak jinak?
Ta deska se od ostatních liší tím, jak vznikla. Je v moderním progresivním tanečním stylu a moc mi sedí. Už dva roky jsem si ji přála udělat, ale moje gramofonová firma měla zcela odlišný názor, takže jsem si tuhle desku financovala sama, a tím jsem si umožnila naprostou svobodu a nezávislost. Natočila jsem si ji podle sebe. * Takže jste spokojená?
Nemůžu si stěžovat, mám spoustu práce. * A rodinu zvládáte taky...
Ano, naučili jsme se doma řešit konflikty v klidu a hlavně o všem mluvíme. Aby děti věděly, že se mohou se vším svěřit. Dnes jde třeba o pětku ve škole a za tři roky to můžou být drogy. S dcerami jsem se bavila i o rozvodu, učíme se vzájemně se tolerovat a chápat. * Máte nějaké soukromé přání?
To dítě, přece! * To si neumíte poradit?
Nejradši bych pověsila zpívání na hřebík, měla doma chlapečka a užívala si rodinného života. Možná bych pár lidí zklamala, ale pro mě by to bylo nejlepší. Bára Basiková
(39) má italské předky a její jméno se čte Baziková. Narodila se v Praze, vyrůstala u Karlova mostu na Starém Městě. Ukončila střední ekonomickou školu, studovala zpěv na LŠU, v roce 1991 byla druhá v anketě Zlatý slavík. Zpívala ve skupinách Precedens a Stromboli, vystupovala v muzikálech Ježíš, Rusalka a Johanka z Arku. Před dvěma dny měla premiéru v dalším muzikálu Kleopatra. Napsala knížku nazvanou Rozhovory s útěkem. Je vdaná za scénografa Jaromíra Pizingera. Z prvního manželství má desetiletá dvojčata Aničku a Marušku.