Zákeřný virus upoutal herce Pavla Nového do invalidního vozíku. Chorobu, při které mu ochrnulo celé tělo, lékaři dokázali diagnostikovat teprve nedávno. "Moje diagnóza je západonilská horečka," prozradil Blesku představitel desítek filmových a divadelních rolí. "Je to vzácná nemoc, při které mi otekl mozek a zmutovaný vir napadl nervový systém. Teď dostávám antibiotika," popsal Nový svou chorobu, která ho uvěznila do nehybného stavu. Z motolské nemocnice herce v pondělí převezli do rehabilitačního centra za Prahou, kde se s obrovským nasazením a za asistence odborníků snaží znovu rozhýbat své tělo. Prvním velkým vítězstvím byl pohyb rukama, nohy ho však stále neunesou, takže přepravovat se musí na vozíčku. "Musím říct, že můj stav se malinko zlepšil. Už udělám i pár kroků za pomoci chodítka," prozradil Nový, který během své nemoci i viditelně pohubl. "Pan Nový je neuvěřitelně disciplinovaný pacient. Má sportovního ducha a nevzdává se. Všichni mu tady držíme palce," řekla Blesku pracovnice rehabilitačního zařízení. "Je to těžké a dlouhé. Nakolik se to zlepší a za jak dlouhou dobu, to nikdo neví. Je to boj s časem," přiznává herec, který navzdory utrpení, jemuž v posledních třech měsících prošel, nechce tento boj vzdát. Každý den rehabilituje a nepřestává věřit, že se brzy projde sychravým počasím v kraťasech a postaví se i na divadelní prkna.


Nemoc v datech 13. září - hospitalizace v příbramské nemocnici - podezření na zápal plic 10. října - převoz do Motola - lékaři stále nevědí, jaká choroba Nového napadla 17. října - lékaři identifikují chorobu jako západonilskou horečku 19. října - Nový dělá pokroky, vrací se mu hybnost do rukou 12. listopadu - převoz do rehabilitačního centra za Prahou
Západonilská horečka: Pro západonilskou horečku jsou charakteristické např. bolesti zad, kloubů, očních svalů, světloplachost; příležitostně se objevují také meningitida, encefalitida, zánět jater, slinivky břišní či srdečního svalu. Onemocnění západonilskou horečkou je prvním toho druhu ve střední Evropě.