V horkém létě se potřebujeme zchladit a zároveň i trochu mlsat. Vyzkoušeli jsme zmrzliny, které lze snadno připravit doma. Překvapte své blízké vlastnoručně vyrobenou mraženou delikatesou. Mňam! 1 ČOKOLÁDOVÉ pokušení Potřebujete (pro 4 osoby): 4 polévkové lžíce kakaa 4-6 lžic cukru moučky 3 lžíce mléka 500 ml smetany ke šlehání 1Všechny přísady smíchejte v míse a dobře vyšlehejte. Přelijte je do plastové nádoby s víkem a dejte zmrazit. DOBA PŘÍPRAVY: 10 MINUT DOBA MRAŽENÍ: 6 HODIN 2 OVOCNÉ nanuky Potřebujete (pro 4 osoby): 250 g ovocného pyré (maliny, jahody, meloun...) 100 ml vody 30 g cukru moučky 2 lžíce citronové šťávy DOBA PŘÍPRAVY: 20 MINUT DOBA MRAŽENÍ: 4-6 HODIN 1Vodu smíchejte s cukrem moučkou a s citronovou šťávou. Tekutinu přiveďte k varu a vařte asi 5 minut na mírném ohni. 2Svařený sirup nechte vychladnout a pak ho smíchejte s rozmixovaným ovocem. Připravenou ovocnou směs nalijte do formiček na nanuky nebo do plastových kelímků. Nanuky nechte několik hodin v mrazáku. 3 VANILKOVÁ lahůdka Potřebujete (pro 4 osoby): 500 ml mléka 5 žloutků 120 g cukru moučky 1 vanilkový lusk 1Žloutky s cukrem utřete s pomocí elektrického šlehače, postupně k nim vmíchejte mléko. Vanilkový lusk podélně rozkrojte, vyškrabejte dužninu a přidejte ke žloutkové směsi. 2Směs dále šlehejte v teplé vodní lázni, dokud nezískáte krémově hladkou konzistenci. 3Ušlehanou směs sceďte, vlijte do plastové nádoby a dejte zmrazit. DOBA PŘÍPRAVY: 40 MINUT DOBA MRAŽENÍ: 4-6 HODIN 4 MALINOVÁ zmrzlina Potřebujete (pro 4 osoby): 500 ml rozmixovaných malin 750 ml smetany ke šlehání 200 g cukru moučky 1Poloviční dávku smetany ušlehejte, druhou dávku smíchejte s rozmixovanými malinami. 2Do ovocné směsi přidejte cukr a smíchejte s ušlehanou smetanou. Směs přelijte do plastové nádoby a dejte do mrazáku. DOBA PŘÍPRAVY: 15 MINUT DOBA MRAŽENÍ: 6 HODIN Další skvělé recepty na mražené pochoutky TVAROHOVÁ DOBROTA Potřebujete: 2 vaničky polotučného nebo plnotučného tvarohu 1 konzervu slazeného kondenzovaného mléka Kondenzované mléko dejte alespoň na 1 hodinu do mrazáku. Tvaroh umixujte na hladký krém a postupně k němu přidávejte vychlazené kondenzované mléko. Hotovou tvarohovou směs pak vlijte do plastové nádoby a dejte do mrazáku. KARAMELOVÝ ZÁZRAK Potřebujete: 160 g cukru krystal, 200 ml mléka, 300 ml smetany ke šlehání, 6 žloutků Cukr rozpusťte v hrnci a nechte zkaramelizovat, pak karamel zalijte mlékem a smetanou a vařte na mírném ohni za stálého míchání, dokud se karamel nerozpustí. Žloutky vlijte do mísy a za stálého míchání přidávejte karamelové mléko. Směs vraťte do hrnce, ale už nevařte. Míchejte ji, dokud nezíská krémovou konzistenci, sceďte přes jemné sítko, nechte vychladnout a pak dejte zmrazit. ZMRZLINA S KOUSKY ČOKOLÁDY Potřebujete: 1,5 kelímku pomazánkového másla bez příchuti, 300 ml smetany ke šlehání, 3 lžíce cukru moučky, 100 g sekané čokolády Pomazánkové máslo utřete s cukrem. Smetanu ušlehejte a vmíchejte do másla. Nakonec zlehka přimíchejte čokoládu a směs dejte do mrazáku. MÁTOVÉ OSVĚŽENÍ Potřebujete: 300 ml mléka, 150 g cukru moučky, 150 ml smetany ke šlehání, 5 vajec, 10 lístků máty, půl lžičky zeleného potravinářského barviva Vejce s cukrem ušlehejte do pěny. Mléko a smetanu přiveďte k varu a potom směs za stálého míchání přilijte k ušlehaným vejcím. Smíchanou směs vraťte do hrnce a na mírném ohni vařte do zhoustnutí. Omyté mátové lístky nasekané najemno vmíchejte do krému a nechte asi hodinu stát. Po hodině krém sceďte, obarvěte potravinářským barvivem a dejte zmrazit. V průběhu mražení zmrzlinu několikrát vyndejte a promíchejte. BORŮVKOVÝ SORBET Potřebujete: 250 g borůvek, 150 g cukru krystal, 2 kelímky bílého jogurtu, 1 balíček vanilkového cukru, 2 bílky Borůvky rozmačkejte a propasírujte. Jogurt dejte do mísy a smíchejte s oběma cukry a s borůvkami. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a zlehka ho vmíchejte do jogurtové směsi. Hotovou směs dejte zmrazit. Během mražení ji několikrát vyjměte z mrazáku a promíchejte.