Znal každý druh houby, každou 'prašivku'! Když jste se báli otravy, když jste nevěděli, co vzít do košíku a co pod stromy raději nechat - všichni se obraceli na něj. Nejznámější český houbař a mykolog Miroslav Smotlacha (+86) už ale do svého oblíbeného lesa nikdy nevyrazí. Ve středu v Praze podlehl těžké nemoci... Asi jen těžko by se hledal podobný nadšenec houbaření a hlavně odborník! Popularizátor mykologie Miroslav Smotlacha, jednatel a čestný předseda České mykologické společnosti, výrazně pomohl k rozvoji znalosti jedlých i jedovatých hub. A jeho rady a knihy jsou pro Čechy hodně důležité. Jednou za rok totiž podle průzkumů na houby vyráží sedm milionů lidí. Houbaři si ročně z lesa odnesou odhadem přes deset tisíc tun hub. Smotlacha byl také takovým nadšencem. Houbám se věnoval od dětství, od svých 14 let působil v redakci časopisu českých houbařů - v Mykologickém sborníku. Miroslav Smotlacha se zabýval praktickou mykologií, hlavně technologií kulinářského a průmyslového zpracování hub a houbovými výrobky. Byl autorem spousty populárních houbařských atlasů a kuchařek. Popularizaci houbaření a mykologie zasvětil celý život a jméno Smotlacha tak v Česku zná snad každý... Za své celoživotní dílo byl v roce 2005 vyznamenán medailí Za zásluhy o stát v oblasti vědy a výchovy II. stupně.