Zpěvačka a herečka Dáda Patrasová (45) je označována za královnu dětských srdcí. Na svém kontě má přes milion prodaných desek - to ji řadí mezi naše nejprodávanější zpěvačky posledních deseti let. Teď čeká radostnou událost - narození třetího děťátka. "Bojím se, nechci zatím o tom příliš hovořit," říká Dáda Patrasová. * Jak jste se dnes měla? Užíváte si předvánoční náladu?
Ani v nejmenším. Dnes jsem natáčela v České televizi tři díly Kouzelné školky, které se budou vysílat v lednu. Navíc na mě něco leze a celý den mi nebylo dobře. * A nebude to spíš tím, že čekáte miminko? Jak se připravujete na mateřské povinnosti?
Nezlobte se, ale zatím o tom nechci mluvit. Celý život se snažím vést děti k čestnosti a pravdomluvnosti, a proto se tak musím chovat i já. Když jste se mě na těhotenství zeptali, nelhala jsem, ale víc se k tomu nebudu vyjadřovat. Myslím si, že v tuto chvíli to je předčasné a nechci to zakřiknout. Když jste zprávu o mém těhotenství přinesli, strhla se šílená lavina a denně mi volá spousta novinářů. Mám už léta a jedná se o velmi rizikovou záležitost. Každý den mám několik představení a kvůli nim jsem ještě nestihla absolvovat všechna vyšetření. Dokud nebudu mít jistotu, že je všechno v pořádku, nechci o tom mluvit. * Když denně koncertujete, jak jste zvládla předvánoční úklid?
Zatím se žádný nekonal. Pustím se do něj až v pondělí ráno. Vánoce mi doma připomíná jen betlém se svícnem, který vloni začátkem prosince rozložila maminka. Když ji pak zabilo auto, z piety jsem ho neuklidila. * Jak budete prožívat Vánoce?
Letos se už podruhé na Vánoce netěším. Loni 12. prosince zajelo auto maminku a od té doby jsou pro mě Vánoce smutné. Trávím je doma s manželem, dětmi a tatínkem. * Dodržujete vánoční zvyky?
Už kvůli malé Andulce se snažíme dodržovat pár zvyků, aby o ně nebyla ochuzena, naučila se je a mohla je jednou předat svým dětem. Zpíváme koledy, místo olova lijeme vosk a na Štědrý den dopoledne krmíme ptáčky a labutě. Přestože mám na Štědrý den pořádný frmol a nejím, zlaté prasátko jsem ještě nikdy neviděla. * Jak vypadá vaše štědrovečerní tabule?
Každý rok úplně stejně. Máme kapra, smaženého i na česneku a podáváme k němu strouhaný křen. Nechybí bramborový salát a rybí polévka, kterou jsem se naučila vařit od mé maminky a je strašně dobrá. Máme ji pouze na Štědrý den a proto jí Andulka říká »ježíšková« polévka. * Díváte se o Vánocích v televizi na pohádky?
Každý rok se díváme na Popelku s Libuškou Šafránkovou a máme rádi všechny pohádky. Během Vánoc vysílají televize ty nejhezčí pohádky a tak máme takové pohádkové hody. * Věří vaše šestiletá dcera Anna na Ježíška?
Věří a chceme jí iluzi Ježíška uchovat co nejdéle. Já na něj ale taky pořád věřím. * Co byste si přála dostat pod stromeček?
Hlavně abychom byli všichni zdraví. * Už máte nakoupeny všechny dárky a nebo vyrazíte na nákup i dnes?
»Své« děti v brněnském dětském domově Dagmar, nad kterým mám už šest let patronát, jsem již navštívila a všem jsem pod stromeček koupila osobní dárek. Když jsem viděla jejich radost, byla jsem strašně šťastná. Pro své děti a blízké už mám připravené dárky. Díky každodennímu cestování po republice jsem vždycky mezi dopoledním a odpoledním představením vběhla do obchodu a nakupovala. Ještě mi schází pár dárků, ale zatím jsem nevymyslela, co bych měla koupit. * S jakým přáním budete vstupovat do roku 2002?
Aby k sobě byli lidé hodní, zmizela zášť a závist a všichni jsme byli zdraví. Foto pro Blesk - Igor Zehl a archiv Dagmar Patrasové