Nejen legendární skupinu Abba, zpěvačku Ruslanu (33), ale i Céline Dion (39) vynesla v minulosti na výsluní hudební soutěž Eurosong. Stejného úspěchu může dosáhnout i skupina Kabát. Vůbec první česká kapela, která se zúčastní tohoto mezinárodního klání. Už příští týden se na podiu střetne s konkurenty z 27 zemí celé Evropy!


Kabát - Česká republika Soutěžní píseň: Malá dáma Kabáti, kteří mají za svou třiadvacetiletou kariéru, na kontě už jedenáct desek a celkem prodáno více než 750 tisíc nosičů, mají skutečně našlápnutou konkurenci.
Roger Cicero - Německo Soutěžní píseň: Frauen Regier´n Die Welt Němečtí hlasující diváci vyslali do mezinárodního utkání jazzmana a klavíristu Rogera Cicera (36). Původním jménem Roger Marcel Cicero Ciceu, syn již zemřelého uznávaného jazzového klavíristy Eugena Cicera (†57), má na svém kontě již pět alb. Tím nejúspěšnějším je to loňské s názvem Männersachen - získal za něj jak zlatou desku, tak letos dokonce i platinovou! V poslední době se mu daří nadmíru: před nedávnem dostal i hudební cenu Echo 2007 německé akademie. Muzikantského umu evidentně zdědil po svém otci dostatek. Na Eurosongu se pokusí získat srdce všech Evropanek písní Frauen Regier´n Die Welt (Ženy vládnou světu).
DJ Bobo - Švýcarsko Soutěžní píseň: Vampires Are Alive Nejeden teenager dokonale znal hity švýcarského krále diskoték DJ Bobo (39) v dobách jeho největší slávy. Ukázkovým příkladem je song Chihuahua, který před čtyřmi lety zachvátil všechny taneční kluby. Popový zpěvák a skladatel, který svou zlatou éru datuje do 90. let, je ale čiperný i dnes. Původním povoláním pekař, vlastním jménem Peter René Bauman, dokázal díky téměř každoročnímu vydávání alb nashromáždit statisíce fanoušků po celém světě! Nejprve jeho melodický pop zaúřadoval v roce 1993 doma ve Švýcarsku, o dva roky později už zachvátil celou Evropu. Letos v květnu se pokusí posunout svou laťku zas o stupínek výš. Do semifinále Eurosongu postoupil s písní Vampires Are Alive (neboli Upíři jsou naživu). Ten patří mezi vůbec nejoblíbenější hity v zemi čokolády a hodinek!
Teapacks - Izrael Soutěžní píseň: Push The Button Izraelská skupina "Čajové sáčky", jak lze přeložit její název, vznikla už v roce 1988. Ve své vzdálené domovině sklízí jeden úspěch za druhým: na svém kontě mají už sedm desek a přes 300 tisíc prodaných kopií. Do svých písní se nebojí zapojit angličtinu, francouzštinu i hebrejštinu. O "mišmaš" se postarali i co se hudebního stylu týče - v jednom songu dokáží vystřídat rock, rap ale třeba i folk. Kontroverzní písní Push The Button (Zmáčkni knoflík), s níž budou soutěžit, dokázali zvednout mandle i některým Íráncům! Skupina si v ní totiž - byť s notnou dávkou humoru - bere na mušku hlavně íránské nukleární ambice a jejího prezidenta Ahmadinežáda. Kvůli písni dokonce organizátoři zvažovali vyloučení skupiny z hudební soutěže! Hlavní zpěvák Kobi Oz (37) si je dobře vědom, že svým songem pobuřují. Na druhou stranu je ale potěšen, že si je v hlasování vybrala většina obyvatel Izraele.
Jak se soutěží V semifinále, které proběhne ve čtvrtek, se utká 28 interpretů. Hlasující z celého světa rozhodnou, kterých deset interpretů postoupí do sobotního finále v Hartwall Aréně v Helsinkách. Tam se potkají s dalšími čtrnácti soutěžícími, kterým dobré umístění z loňska zajistilo výhodnější podmínky. O vítězi Eurosongu nakonec opět rozhodnou diváci, ovšem bez možnosti hlasovat pro píseň, která reprezentuje jejich zemi.