Přijet k "Sidovským" na Karlštejn pár dnů před Štědrým dnem je docela zážitek. Starému domu, který si koupili poté, co jim muzikál Dracula "něco hodil", nevzali vůbec patinu. Naopak zachovali jeho stoletého ducha a dokonce topí v kachlových kamnech dřevem. Manažer našich největších hvězd Janis Sidovský (38) a zpěvák Pavel Vítek (44) spolu žijí už požehnaně let. Až letos v létě mohli "zaregistrovat" svoji lásku. A tak nás zajímalo, jak tráví svoje první "registrované" Vánoce. "Smažený kapr a bramborový salát? To nikdy," řekli nám jedním hlasem. Štědrovečerní menu prý vymýšlejí týdny dopředu. "Rybu, nebo alespoň krevety máme ale vždycky," podotýká Janis, který si dává na štědrovečerní tabuli záležet. Dohodnuté menu "pro dva" si dokonce vytiskne, prostře sám slavnostní stůl a dá ho každému strávníkovi vedle talíře. "Podívejte, to jsme ještě bydleli v Praze, v roce 93 jsme měli krevety na banánech s ořechy a potom krůtí kapsu Láska s holandskou omáčkou. Názvy si vymýšlíme sami," smál se Janis a hrabal se mezi lístečky zastrčenými v kuchařkách na poličce. A co bude teď v neděli? Opět dělba práce: Pavel má na starosti předkrm - krevety po indicku, Janis hlavní chod - norského lososa na pomerančích. A než usednou ke stolu, zahrajou si ještě na harmonium. A cukroví? "To máme děsně rádi, ale péct ho je k zbláznění," říká Vítek a tahá ze sklepa pečlivě zabalené krabice: "Tak tohle upekla Janisova maminka, tohle nám dali sousedi a tady tu krabičku máme od šéfa místní skvělý restaurace Pod dračí skalou," vypočítává Vítek. Vánoce se neobjedou bez stromečku. "Jsme ekologičtí, máme umělý, který každý rok vytáhneme ze sklepa i s ozdobami, vyluxujeme ho a dáme do pokoje," přiznává Janis. Pavel ale nesouhlasí: "Bez ozdob, Janisi. Vždycky je sundám, abys měl tu radost zdobit." První svátek vánoční a na Štěpána už přijíždí Janisova maminka a návštěvy. Pavel vaří šoulet, který musí na kamnech, kde voní purpura a františci, probublávat celou noc. No a také kachnu na medu podle receptu Evy Pilarové s dvěma druhy zelí. "Vypadá to hrozně, že jenom jíme. Paradoxem ale je, že o svátcích vždycky shodíme. Hlídám nás. Musím, nevešel bych se do divadelního kostýmu," vysvětluje Pavel. "Hlídá ale i mě a já se do žádného kostýmu vejít nemusím," namítá Janis a Pavel mu říká: "Stejně na to cukroví tajně chodíš, tak si nestěžuj..."


Norský štědrovečerní losos podle Janise Z ryby nakrájíme steaky, které polijeme marinádou a necháme několik hodin uležet Marináda: dvě lžíce pomerančové šťávy, 2 lžíce sojovky, olivový olej, česnek, chilli papričky, citron, mořská sůl, směs barevných pepřů Grilujeme spolu s nakrájenými jablky
Scénář Štědrého dne: * Hned ráno vyhrabe Pavel po roce obrovský hrnec a zamíří k plotně. "Pustím se do bílé zelňačky z nefalšovanýho šlapanýho zelí a domácí klobásou. Vařím kotel. Kdo přijde, dostane," vysvětluje Pavel. "Já zatím zdobím ten stromeček," podotýká Janis. * Když je hotovo, vydají se v doprovodu svých dvou "dětí", obrovských bulmastifů, do lesa a obcházejí krmelce. "Nosíme tam jablka a všechno, co by těm zvířatům udělalo radost," komentuje Janis. Procházka už 11 let prý vždycky končí Pod dračí skalou, v restauraci, kde měl Janis s Pavlem velkolepou svatební hostinu. "Nekompromisně požadujeme domácí bílou klobásu," prozrazuje Janis. * Štědrovečerní večeři si již léta vymiňují trávit pouze ve dvou. Po slavnostním menu dojde na rozbalování dárků. Dárky kupují na poslední chvíli kromě dárků pro psy. Ty už mají nakoupené dřív a psi jsou pod stromečkem vždy první.