Lidský přístup doktorky Gity, přímočarost Běly Páleníkové nebo láska doktora Čížka a sestry Vendulky - bez nich by se dva večery v týdnu neobešly statisíce domácností v České republice. Seriál TV Nova Ordinace v růžové zahradě je bezkonkurenčně nejsledovanějším seriálem. Nedělní Blesk o něm zjistil vše, co jste ještě nevěděli. Co uvidíte v příštích dílech? Jak své postavy vidí herci nebo jak vypadá dům, kde se ordinace natáčela? Jakým směrem se měl seriál podle scénáře Lucie Konečné původně ubírat? Co o svých rolích říkají herci? Zlata Adamovská (MUDr. Běla Páleníková): "Občas mě lidé na ulici zdraví: Dobrý den, paní doktorko. Už si pomalu zvykám. S doktorkou Páleníkovou jsem kamarádka. Je mi s ní dobře. Jsme si podobné v přímočarosti. Ona má stejně jako já radši tvrdou pravdu než milosrdnou lež. Je náročná na to, aby lidé v jejím okolí dělali svou práci co nejlépe. Nové tipy na to, o čem by se mělo v 'ordinaci' mluvit, mi zatím diváci nedávají. Našim scenáristům zkrátka věří." Ivana Jirešová (Lucie Váchová): "'Ordinace' mi trochu změnila život. Protože kromě herectví pracuji jako redaktorka v časopise, jsem kvůli nedostatku času v redakci většinou v noci. Získala jsem velkou televizní zkušenost, poznala jsem spoustu zajímavých lidí. S Lucií Váchovou jsme si docela podobné. Stejně jako ona se snažím, aby kolem mě bylo stále veselo, moc věcí si nepřipouštím k tělu, obě jsme trošku flegmatické. Lidé v okolí se mě často ptají, jak se bude dál vyvíjet děj." Veronika Jeníková (Vendulka Holovská): "Kvůli 'ordinaci' musím vstávat brzy ráno, na druhou stranu pracuji se spoustou nových fajn lidí. Někdy zápasím s lékařskými předměty, ve kterých se nevyznám. Tak se mi třeba stane, že měřím tlak a omotám pacientovi ruku úplně opačně. Svého seriálového manžela Láďu Potměšila bych určitě brala za muže i v reálném životě. Tedy pokud bych byla svobodná a vdavekchtivá. Je to skvělý člověk." Ladislav Potměšil (MUDr. Aleš Čížek): "Ordinace v růžové zahradě mi změnila život docela zásadně. Mám totiž pravidelnou a hezkou práci. Lidé se mě často ptají, jestli jsem opravdu ten pan doktor Čížek. Jak se bude jeho televizní osud vyvíjet dál, to netuším, občas mi ale lidé z okolí dávají rady, jak by mohla moje postava pokračovat."


Rozhovor se scenáristkou Lucií Konečnou Co vás inspirovalo k vymyšlení scénáře? "K 'ordinaci' jsme došli poměrně dlouhou a trnitou cestou. Ze začátku jsem měla námět na ostřejší seriál typu Sex ve městě nebo Zoufalé manželky. Ukázalo se, že tady na podobný druh humoru diváci ještě nejsou vyzrálí. Ale dramaturgyni Magdalénu Turnovskou zaujaly mé postavy - zejména gynekoložka Gita, kolem které se postupně 'nabalil' celý seriál. Nova měla obrovskou odvahu jít do seriálu z prostředí gynekologie, ale nakonec se jí to vyplatilo." Jak se vám spolupracuje s dalšími scenáristkami? Jakým systémem pracujete - vy vymýšlíte příběh a říkáte jim, co s ním mají dělat? "Problém je, že jsem seriál začínala psát sama, a tudíž nastavila postavy a jejich způsob vyjadřování. Takže všechny ostatní kolegyně (Evita Naušová, Lucie Stropnická, Irena Obermannová) musí psát jako Konečná, což je to nejhorší, co se autorovi může stát. Nad každým dílem, který nepíšu sama, mám ještě tzv. supervizi, to znamená, že opravuji zápletky, pointy a dialogy, které nesedí. Systém práce je takový, že vždy na začátku nové sady vymyslíme s dramaturgyní Magdalénou Turnovskou děj a ona ho pak dávkuje s našimi storylinery (nyní to je Magda Wagnerová a Marcela Kopecká) do jednotlivých dílů. Víc neprozradím, protože know how si každý hlídá. Na psaní "ordinace" se vystřídalo hodně autorů i scenáristů, ale většina po velmi krátkém čase odpadla. To, co na obrazovce vypadá velmi jednoduše a lehce, je ve skutečnosti pořádná dřina." Jací odborníci vám radí a v čem především? "Od začátku seriálu máme při psaní scénáře k ruce dva odborné poradce, gynekology MUDr. Pavla Fišera a MUDr. Jaroslava Brabence. To oni přinášejí naprostou většinu námětů a zpracovávají je pro nás. Jsme s nimi v neustálém spojení, telefonujeme jim, mailujeme, vlastně jim pořád dýcháme za krk, protože medicínská příprava je nesmírně náročná. Každý díl po nás ještě před odevzdáním pečlivě čtou a opravují a nakonec chodí i do střižny a natočený materiál schvalují. Pediatrii, která je v seriálu nová, stejným způsobem supervizuje MUDr. Irena Vališová." Chodí vám tipy od diváků? Využíváte je občas? "Ano, občas nám nějaký tip přijde mailem, a pokud je zajímavý, snažíme se ho použít."
"Ordinace" v datech, číslech a zajímavostech: Kolik už viděli lidi dílů: 113 Nejmladší účinkující: novorozenec, 1 den Nejobtížnější natáčení: skutečný porod v porodnici Celkem natáčecích dnů: 360 v ateliérech, 120 v exteriérech Počet dosavadních účinkujících: 424 Počet dětí, které v seriálu hrály: 150 (včetně komparsu) Počet herců v hlavních rolích: cca 6 (mírně se mění dle děje) Počet herců ve vedlejších rolích: cca 20 Epizodní role: cca 30 lidí Komparz: v průměru 160 lidí Výrobní štáb: 40 lidí Průměrná sledovanost: 1 983 000 diváků starších 15 let Rekordy ve sledovanosti: hranici dvou miliónů diváků seriál poprvé překročil 29. 12. 2005 (2 016 000 diváků). Nejúspěšnější byl zatím 103. díl, uvedený 26. 10. 2006. Ten sledovalo 2 323 000 diváků. Od 14. září 2006 neklesla sledovanost Ordinace ani jednou pod hranici dvou miliónů diváků. Jak se natáčelo 1. řada - 34 dílů, natáčela se od 11. 7. do 20. 11. 2005 2. řada - 52 dílů, natáčela se od 21. 11. 2005 do 4. 6. 2006 3. řada - 34 dílů, natáčela se od 11. 7. do 25. 11. 2006 4. řada - bude mít 36 dílů, natáčení začne 11. 12. 2006 Kde se natáčelo První dva díly seriálu se natáčely v ateliérech vybudovaných v bývalém kině Galaxie v Praze-Hájích. V červenci se ale filmaři přesunuli do nových ateliérů v Hostivaři. Změna byla daní za obrovskou popularitu seriálu. Díky ní se totiž autoři rozhodli přidat nová prostředí, například pediatrickou ordinaci, a v nich rozehrát příběhy nových postav. Kromě ateliérů se "ordinace" natáčí i v exteriérech - v tenisovém klubu v Uhříněvsi, v různých lokalitách Prahy 10, kde se nachází růžový dům s gynekologickými ordinacemi (ten se momentálně rekonstruuje), penzion Konírna i ulice před domem Gity, Vendulky, Prokopa či Evelýny. Točilo se také v objektu fakultní nemocnice na Vinohradech a v předchozích řadách před porodnicí u Apolináře.
Z koho udělala "ordinace" hvězdu Daniela Šinkorová (33) - MUDr. Gita Petrová Rodačku z Nitry dlouho znali jen návštěvníci muzikálů. Mezi hvězdy ji katapultovala až role v seriálu Nemocnice na kraji města po dvaceti letech, ale hlavně postava sympatické gynekoložky z "ordinace". Hlavně díky ní získala letos v březnu i cenu TýTý v kategorii herečka. Roman Zach (33) - MUDr. Michal Šebek Zazářil v seriálu Redakce, ale opravdovou hvězdou televizních seriálů se herec, který je v angažmá v Divadle komedie, stal až díky roli dr. Šebka. Jitka Čvančarová (28) - sestřička Markéta Foltýnová Hlavně divadelní a muzikálová herečka Jitka Čvančarová se objevila v seriálech Četnické humoresky a Černí baroni. Po nich přišla její největší televizní šance - role zdravotní sestry Markéty v "ordinaci". Ivana Jirešová (30)- barmanka Lucie Váchová Třicetiletá herečka má pro roli barmanky Lucie dobré předpoklady - v minulosti také pracovala jako servírka. Teď už to jako známá herečka nemá zapotřebí.
Zajímavosti - Auta mají jména. Všechna auta, jimiž jezdí hrdinové seriálu, mají své přezdívky. Tak třeba Šebkova přítelkyně Iva Brázdová jezdila nejdřív v Popelnici a teď má Oranžádu. Čížek jezdí v Ďáblovi, Hruška v Gertrudě a Cyril si pořizuje Škatuli. Když Šebek prodával motorku, říkal, že je mu smutno, jako by ho opouštěl vlastní bratr. Od té doby se o jeho motorce nemluví jinak než jako o Bratrovi. - Písnička od Mekyho. Titulní píseň seriálu Někdy stačí dát jen dech složil Meky Žbirka. Spolu s ním ji zpívá Iva Frühlingová. - Dvě svatby. Tvůrci už vystrojili dvě svatby. Nejprve si sestřička Vendulka Holovská vzala dr. Aleše Čížka. V jubilejním stém díle si pak barmanka Lucie Váchová vzala dr. Tomáše Hrušku. - Seriálová zvířata. Kromě lidí hraje v "ordinaci" i pes Příšera, kocour Mourek, kočka Jahoda nebo voříšek Máňa, který se Máňa jmenuje i ve skutečnosti a patří Daně Syslové. Doplňuje je amazoňan oranžovokřídlý jménem Lora, želva Pepino, fretka Milada, králík a bišonek. Ve třetí řadě k nim přibyl ještě pes Baf a koza Líza. - Koktejly vymýšlí rekvizitářka. Pestrobarevné koktejly, které servíruje barmanka Lucie, vymýšlí se svými kolegy rekvizitářka Jitka Jíchová. Žádný z drinků neobsahuje alkohol, k jejich namíchání se používají jen džusy a sirupy. Rekvizitáři vymýšlejí i jejich názvy - Časovaná bomba, Vyprošťovák, Demolice, Železniční neštěstí, Antikoncepční blues nebo Dech mrtvé milenky. - Trasa Praha-Peking. Někteří členové štábu musejí do hostivařských ateliérů denně dojíždět ze satelitních městeček a vesnic za Prahou. Třeba pomocná režisérka Jitka Musilová takhle za téměř rok a půl, kdy se "ordinace" natáčí, najezdila přes 32 tisíc kilometrů. To je stejná vzdálenost, jako kdyby cestovala z Prahy do Pekingu a zpátky a po návratu se ještě vydala do Janova.