Proboha, to je ona - bylo první, co napadlo Lukáše Váchu, šéfkuchaře restaurace Pálffy palác ve Valdštejnské ulici v Praze, když spatřil Madonnu přicházet na večeři. Vkusně oblečená dáma. Vypadá hodně dobře. A mladě. Asi opravdu denně cvičí. Nenápadná. Za dvanáct let existence restaurace největší hvězda, která tady byla. Obrovská pocta pro restauraci. To vše letělo šéfkuchaři Lukáši Váchovi hlavou. A ještě si říkal: Zvláštní, přišla jen v doprovodu tří lidí za plného provozu. Žádné separé nechtěla. Vlastně jediné, co čtyřčlenná skupinka vyžadovala, bylo zajet autem do dvora. O Madonnině rezervaci se personál dověděl pouhou půlhodinku předem. Zavolal majitel restaurace Roman Řezníček. Zároveň se coby předsunutá jednotka dostavil zpěvaččin tým, který se zajímal o bezpečnostní podmínky, tedy o požární schodiště, únikové východy a rovněž o nejvhodnější místo, kde by mohla zpěvačka stolovat. Vybrali terasu. Byla plná lidí, a tak stůl pro Madonnu oddělil personál květinami. "Zkrátka nic, co by jakkoli rozhodilo chod restaurace," usmívá se Lukáš Vácha. "Málo lidí ji poznalo. Chovala se jako normální nekonfliktní člověk, nedávala najevo žádnou povýšenost, vybrala si z denního lístku, dala na naše doporučení. Stolovala se svou asistentkou, se svým hudebním skladatelem a jeho přítelem. O stůl jsme se starali dva, spolu se mnou ještě číšník. A majitel ji samozřejmě přišel pozdravit." Závěrem vyslovila zpěvačka své jediné speciální přání za celý večer: poprosila o zázvorový čaj. Ten restaurace běžně nenabízí, ale přesto byl uvařený cobydup. Uvařte si ho rovněž. Jak? Jemné plátky čerstvého zázvorového kořene (v každé tuzemské domácnosti se aspoň jeden běžně vyskytuje) se zalijí vroucí vodou. Dochutíme medem, citrónem, cukrem a servírujeme. Teď k tomu bezesporu nejzajímavějšímu: co zpěvačka stříbrnými příbory jedla, jaké nápoje pila z křišťálových pohárů? Jako předkrm si dala rukolový salát, jako hlavní chod zprudka opečený steak ze žlutoploutvého tuňáka. Sladkou tečku obstaral čokoládový sorbet s čerstvým ovocem. Pilo se Chateau Gloria 96, voda a grapefruitová šťáva. "Vína si nalila jen trošku, pila především vodu a grapefruitový fresh," říká šéfkuchař. Uznale pokračuje: "I podle složení jídla je vidět, že Madonna o sebe dbá. Vybrala si lehká a lehce stravitelná jídla, alkoholu se téměř nedotkla. Je to skutečná profesionálka." Prázdné talíře svědčily o tom, že slavné zpěvačce chutnalo. Takže Madonna dojídá - a to je dobrá zpráva.


Předkrm: Rukolový salát s ovčím sýrem Pecorino a pomerančovou redukcí Suroviny: rukola, ovčí sýr pecorino, čerstvý pomeranč, čerstvá pomerančová šťáva, med, sůl, pepř, frizee (druh čekanky), polníček, sherry rajčata Postup: med s pomerančovou šťávou svaříme na hustou kaši, osolíme, opepříme, necháme vystydnout. Přidáme kousíčky pomeranče a rajčat. Necháme vychladit, smícháme s lístky rukoly, frizee a polníčku. Na talíři zdobíme jemnými hoblinkami ovčího sýra. V jednoduchosti je krása. Hlavní chod: Zprudka opečený steak ze žlutoploutvého tuňáka s marinovanou chobotničkou, nudlemi Udon, restovanými fazolkami a omáčkou Bernaise Tuňák: 200-250 g čerstvého tuňáka osolíme mořskou solí, opepříme bílým pepřem, zprudka orestujeme. Nudle Udon: restují se na sezamovém oleji. Přidáme bílé a černé oloupané sezamové semínko a blanšírované fazolky, pečenou papriku, sůl, pepř. Omáčka Bernaise: na olivovém oleji orestujeme jemně rozkrájenou šalotku s estragonem, bílým octem a trochou bílého vína. Vychladíme. Do misky do vodní lázně dáme žloutky a zmíněnou šalotku, za stálého míchání přiléváme přepuštěné máslo. Vyšleháme do krémové konzistence. Marinovaná chobotnička: chobotničku uvaříme doměkka v červeném víně s cibulí, česnekem a provensálskými bylinkami. Scedíme, oloupáme, necháme vystydnout. Marinujeme v olivovém oleji s čerstvým kořením, dijonskou hořčicí, solí, pepřem a octem balsamico. Dezert: Čokoládový sorbet View s čerstvým ovocem Suroviny: 400 g sedmdesátiprocentní švýcarské čokolády, 400 g cukru krystal, 1,1 litru převařené vody, ovoce Postup: do vodní lázně nalámeme čokoládu, zahřejeme na 98 stupňů, přimícháme cukr, umícháme dohladka. Poté celé vložíme do ledové lázně a mícháme. Vychladíme na dvacet stupňů a mrazíme tři hodiny v sorbetovači. Podáváme s ovocem.
Další slavné tváře v restauraci Pálffy palác Claudia Cardinalová - pojedla kalamári plněné sépiovým rizotem a jehněčí kotletky, plynně hovořila několika jazyky, s personálem si při loučení dlouze povídala. Sigourney Weaverová - tato přísná vegetariánka si dala jen rukolový salát s rajčatovým concaseé. Také zde jedli: Václav Havel, Ozzy Ozborn, Sting, Wesley Snipes, Woody Harrison, Eliah Wood.