Zuzka Belohorcová (28) se právě teď opaluje v Turecku, kde je krásných pětatřicet stupňů. A jak se připravovala, aby jí to slušelo v plavkách? "Chodila jsem do fitka s trenérem a hlavně je důležitá správná životospráva - jíst často, ale v malých dávkách. Ale to nejhlavnější vůbec je být pozitivně naladěná," řekla Blesku s tím, že týdenní pobyt v hotelu s all inclusive může s její kondicí trošku zamávat. "Zrovna popíjíme pivko u bazénu a v moři jsem ještě nebyla. Od zítřka nás ale čeká tenisový turnaj, tak se to snad vyrovná. A naštěstí mám docela zdravé chutě - jako zákusek mi stačí meloun."


Víte, jak zmenšit zadeček a zvětšit prsa? Vybíráme plavky I když to venku rozhodně nevypadá na začátek června, ale spíš na duben, snad se přece jen letních dnů brzy dočkáme. Chcete-li u moře nebo na břehu rybníka vypadat neodolatelně, je čas na výběr plavek. Především je nutné zvolit ideální střih. Protože ani ty nejdražší modely nejsou k ničemu, pokud vám z nich lezou špíčky a faldíky. Co vám tedy radíme? Před tím, než vyrazíte do obchodu, si stoupněte před zrcadlo a kritickým pohledem zhodnoťte svou figuru. Pokud se vám podaří být sebekritická a zvolit si ten správný střih, máte vyhráno! Barvy léta "Hitem budou hlavně bikiny a ramínka za krk," radí Jana Marková z Quelle. "Slunce, písek, tropické květiny, rozpálené pláže - tím vším je inspirována naše nejnovější kolekce," dodává Mimi Ridošová z firmy Schiesser. Takže letos určitě budete "in" v plavkách, které jsou jednoduché, spíš sportovní a hlavně - hodně barevné! Růžové, světle zelené, oranžové, žluté, modré. Módním hitem se stala kromě bikin i polstrovaná podprsenka, potisky s motivy kostek a květů v růžové barvě. Chybu však neuděláte, ani když zůstanete u klasické černé nebo vsadíte na proužky. Jen pozor v případě bikin, ty lichotí vážně jen bezvadné postavě. Kombinujte! Dělá vám problém vybrat plavky, protože vám nesedne podprsenka, ale kalhotky padnou jak ulité? Už se trápit nemusíte. Prodejci v kvalitních obchodech by vám totiž měli umožnit jednotlivé díly bez problémů kombinovat. Sama si tak zvolíte vršek i spodek podle vkusu a tělesných proporcí. Klasika, která zeštíhlí Když sáhnete po jednodílných plavkách s pořádnou porcí elastanu, můžete rázem vypadat o pár kilo hubenější. Tankiny - top končící nad bříškem spolu s klasickými kalhotkami - zase odvedou od nežádoucích partií pozornost. Letí tanga? Ano, letí. V minulých letech byl výběr těchto modelů záležitostí mladých žen, dnes si je kupují i ty starší, od 40 let výše. Bohužel, často bez náznaku soudnosti. Střihů je k dostání celá paleta, thonga, tanga nebo Gstringa. Rozdíl v modelech je v tom, že stringa mají vzadu pásek nebo tenký proužek látky ve tvaru T, zatímco tanga ve tvaru V a více zakrytou zadní část těla. Návrháři oživují modely různými ozdobami, módní jsou střihy bokové, zadní pásky ve tvaru slzy, různé detaily jako motýlci, květiny nebo kombinace s drahými kameny.
Chlapi v tangách: "Klidně je noste," radí sexuolog Zlatko Pastor V poslední době přibývají muži, kteří oblékají tanga. Proč je vlastně nosí? "Jestliže nosí tanga ženy, proč by je nemohli nosit muži? Vždyť i ženy nosí někdy trenýrky. A některé profese to mají přímo v popisu práce, třeba baletní umělci se bez tohoto druhu prádla neobejdou, manekýni nebo zápasníci sumo je mají také v oblibě. Někdo je může používat jen pod trenýrkami, třeba ve sportu to může být i bezpečnější a pro někoho pohodlnější, někdo je odvážný a vezme si je na pláž." Mají tanga v oblibě především homosexuálové, nebo to souvisí s povahou člověka obecně? "Nemyslím si, že by se homosexuálové odlišovali v nošení plavek od většinové heterosexuální populace. Ti, kdo se však, odlišují, jsou transvestité a fetišisté. Transvestity vzrušuje, když se oblékají do oblečení opačného pohlaví, a přináší jim to často i sexuální uspokojení. Další skupinu tvoří transsexuálové. U nich se jedná o poruchu sexuální identifikace. Takže například zcela normálně vyvinutý muž se vnitřně cítí být ženou, a proto se snaží oblékat, chovat a vypadat jako žena." Nemůže těsný proužek látky u tang mužům škodit? Nemá vliv na tvorbu spermií? "Tvorba spermií ve varlatech je složitý proces a má na něj vliv mnoho faktorů. Jedním z nich je i tělesná teplota. Teoreticky by tedy těsně upnuté plavky nebo prádlo mohlo zvyšovat teplotu varlat a nepůsobit na tvorbu spermií příznivě. Je to ale pouze teoretická úvaha. To, co opravdu snižuje tvorbu spermií, je nezdravý životní styl, stres, kouření, alkohol, nevhodná strava, drogy a cizorodé látky, které nás obklopují na každém kroku."
Rady a triky Větší bříško Kontrastní vsadky lichotí postavě, přední díl vyztužený elastickou vsadkou navíc tvaruje pas a stahuje bříško. Čím více elastanu, tím lépe. Opravdu to pomáhá! Velká prsa Na místě je kompletní zpevnění a zvednutí poprsí. Volte široká ramínka, kostice nebo měkké tvarované košíčky. Jako potisk pak drobnější vzory. Pozor! Ženy s většími prsy by na plavkách šetřit neměly. Nekvalitní kusy totiž "zátěž" příliš dlouho nevydrží. Tím spíše, hodláte-li se často koupat ve slané vodě. Malá ňadra Podprsenka s efektem push-up udělá i z jedniček rajcovní trojky. Na rozdíl od prádla, kde se "pušapky" pomalu přestávají prodávat, se plavky s tímto efektem stále ještě nosí a svým nositelkám hodně pomáhají. Vhodné jsou i podložené trojúhelníčkové košíčky s širokými vodorovnými pruhy. K tomu jednobarevný spodek a je hotovo. Větší boky Naprostým hitem léta jsou kytičkové vzory. S tímhle střihem uspějete, pokud máte maličko víc přes boky. Takzvané tankíny (top končící těsně nad bříškem) zpevní vrchní polovinu těla. Pouze pro štíhlé Nemusíte se svou postavou trápit? Pak zvolte hit letošního léta zavazovací bikiny a trojúhelníkovou podprsenku se zapínáním za krkem. Sedmdesátá léta se zkrátka vracejí. Větší zadeček Sáhněte po pareu (speciální šátek v několika velikostních variantách). Nosí se jak k jednodílným, tak i dvojdílným modelům. Ideální je, pokud má stejný potisk jako plavky, nebo s nimi alespoň barevně ladí. Širší boky a větší pozadí s ním bezvadně zakryjete.