Svatební cestu i líbánky prožívají manželé Bártovi doma v Otvovicích. A vůbec jim to nevadí. Naopak. Lucie Bílá (40), její Venda "Noid" Bárta (25) a syn Filip (11) se přímo kochají svým fungl novým domovem a životem u rodinného krbu. A Lucie se skamarádila dokonce i s plotnou a vyvařuje. A poprvé v životě s láskou. "Vaření mě opravdu začalo hrozně bavit," řekla také Lucie a z nadšení porušila i svůj slib a nechala našeho fotografa vstoupit do svého hájemství - domu a kuchyně. Celých dvacet jedna let se Slavice řítí rychlíkem, jede na plné pecky, dál a dál. Teď se konečně trošku zastavila. "Je to můj první domov, odkud se už nikdy neodstěhuju," tvrdí. Vychutnává si domov, rodinu, lásku a svou novou luxusní kuchyň. Ta, kterou měla doposud, snad kuchyní ani nebyla. Metr na metr. Kuře na smetaně v ní ale přesto Lucie vykouzlila. Teď má ale zpěvačka i velký stůl, za který se vejde mnohem víc strávníků než jenom tři. Guláš, králík na česneku, bramborový salát... Lucie vaří, peče, smaží. A protože její Venda v novém nahrávacím studiu skládá a nahrává jako o život, o strávníky není nouze. "Teď tu máme už druhý den bandu muzikantů a já jsem na Lucku moc pyšný. Celej den byla v kuchyni, vařila, pekla a všichni z toho byli úplně paf. Vepřo-knedlozelo, segedín a hovězí polívku, všechno jsme to zblajzli ve vteřině. Prý by to do ní neřekli. Je to moje velká láska a moc hodná holka," pyšnil se i nám Vašek. A Lucie? "Jasně, že nemůžu takhle vyvařovat pravidelně. Tolik času zase nemám. Když už se do toho ale pustím, tak se to snažím, ostatně jako všechno, dělat pořádně." Lucie moc dobře ví, že láska prochází žaludkem a také říká: "Když tu Venda pracuje s muzikanty, snažím se jim pomáhat, a tak vařím. A když to děláte pro člověka, kterého opravdu milujete, je to radost." A kuchařky pro inspiraci? Těch má Lucie plno. Nikdy se do nich ale nepodívala. "Moje hlavní kuchařka je maminka. A mám to štěstí, že ji mám blízko. Když něco nevím, radím se s ní," vysvětluje Lucie, která hudbu jako inspiraci k vaření vůbec nepotřebuje. "Ne, to ne. Dopoledne, když jsem doma a stojím u sporáku, koukám na Jessicu Fletcherovou v seriálu To je vražda, napsala. Vždycky jsem chtěla být detektiv," Lucčin Vašek práci kuchařinky také občas zastane. Jako většina chlapů nevaří pro radost, ale pokud má óbr hlad. Když se do toho ovšem pustí, je to podle Lucky skvělé. A většinou se tak děje o půlnoci. Dokonalá relaxace mezi skládáním a nahráváním. Bravurně obalí a usmaží řízky, vykouzlí domácí karbanátky... A Noidovo kulinářské umění se teď stalo dokonce tím nejúžasnějším dárkem k Filípkovým jedenáctinám. Lucčin syn totiž miluje japonskou delikatesu - suši. Vašek získal skvělý recept, nakoupil speciální rýži, mořské řasy, kachní maso, lososy, krevety a začal balit. Celé tři hodiny se piplal s proslulou pochoutkou a Filip jen zářil. "Měl z toho opravdu velkou radost. Filip suši miluje a já byla na Vendu moc hrdá," podotýká Lucie.


Guláš na dva způsoby podle Lucie Bílé: "Tak, 60 deka masa nakrájím na kostičky. Na omastku zpěním dvě cibule. Když začnou mít zahnědlé kraje, dám na ně maso. Přidám kmín, sůl, sladkou papriku, trochu pálivé papriky a maso dusím. Po vysmahnutí šťávy podliju maso horkou vodou a dusím tak 1 a půl až dvě hodiny. Po změknutí masa rozkvedlám polohrubou mouku v hrnku vody a zahustím s ní omáčku. A pozor! Za stálého míchání. Aby se z mouky neudělaly hrudky. A když je hotovo, uvařím brambory, a nebo nakrájím chleba. Knedlíky nikdy, brambory zřídka a chleba vždycky. My jsme doma všichni stoprocentně na chleba." * Pokud má Lucie chuť, uvaří guláš, jak říká, "na jiný způsob" "Přidám 8 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, lžíci hořčice a všechno zaliju černým pivem." * A když nemá Lucie moc času? "Po vysmahnutí šťávy maso zaliju vodou a dám do papiňáku. Je to rychlejší, ale ne lepší. Z papiňáku se totiž nedá ochutnávat a dochucovat," říká zpěvačka a zdůrazňuje, že vařící gulášová procedura je naprosto nenahraditelná. * Na závěr to nejdůležitější! "Když se mi náhodou stane a guláš se trošičku připálí, jsem jenom ráda. Dostane tu správnou chuť."