Byl pozdní večer, první máj, večerní máj byl lásky čas... Začátek Máchova Máje zná asi každý a spousta z nás by si ten "lásky čas" rád udělal. Teď máme šanci. První máj je za dveřmi a vypadá to, že ho můžeme strávit někde pod rozkvetlou třešní stejně tak, jako někteří moderátoři.


Jak strávíte první máj? Vyženete své partnery pod rozkvetlou třešeň? Jaké dodržujete prvomájové tradice? Vzpomínáte na svou první lásku? Jaká byla?
S jarem se mnoho z nás vydává na zahrady sázet a okopávat nebo se vrhne na své balkonové rostliny, stejně tak jako někteří moderátoři televize Prima. Sázíte, okopáváte a vaříte podle Receptáře Prima nápadů? Jací jste pěstitelé? Patří vaše zahrádka mezi chloubu zahrádkářského spolku nebo vám zajde i plevel? Také vám někdy vaše ratolesti řádně nadzvednou mandle? Máte pocit, že byste jim nejraději jednu lískli přes zadek? Jak tyto situace zvládáte? Jak zvládáte vaše potomky, potřebovali byste "chůvu v akci"? Používáte k výchově svých dětí jen domluvu nebo i pásek? Díváte se na pořad Chůva v akci? Co se vám na něm nejvíce líbí?
KURALOVÁ LUĎKA moderátorka Nekonečné šance, Prima televize 1. Pořádně se do růžova vyspím, doufám, že dostanu snídani do postele, nejraději vajíčka na slanině, že bude krásně svítit sluníčko a půjdeme s přítelem a pejskem na pěknou procházku a určitě se pořádně políbíme pod břízou. Dokonce už máme jednu svou, kolem které když kdykoliv jdeme, si dáme pod ní velkou pusu :-). 2. Nemusím partnera "vyhánět", sám nikdy nezapomeneme, ale nechodíme pod třešeň, ale břízu. Někdy si větvičku bereme i domů:). Ještě se nestalo, abych 1. května nedostala pusu pod stromem. 3. Má úplně první láska byl student stomatologie z Chorvatska, byla jsem moc zamilovaná, psali jsme si, volali a kdyby tragicky nezemřel při autonehodě, věřím, že se vídáme dodnes a kdo ví, možná bychom se i vzali... :-). Alespoň díky němu mluvím chorvatsky :-) a ráda na něj vzpomínám a mám v sobě nostalgii, bylo to krásné. Má druhá, ale první opravdová láska, byl můj bývalý manžel, se kterým vše bylo poprvé a krásné, ráda na společné roky vzpomínám, zažili jsme spolu něco, co se nám už s jinými partnery nestane.Také s ním jsem chodila pod břízu a když jsme jednou byli 1. 5. na Mallorce, našli jsme tam jiný strom a při polibku nám kolemjdoucí tleskali :-). Teď už se nevídáme. 4. Moje mami říká, že zatím jsem "nedorostla" do věku, kdy by mě bavilo hrabat se na zahrádce, nicméně některé rady mě zaujaly a čekám až přijde čas na jejich realizaci. 5. Květiny mám ráda, nejvíce luční a těším se, že pokud budeme mít někdy baráček, vysadím si kopretiny, chrpy, vlčí máky, slunečnice....a věřím, že se o ně budu dobře starat. Moje mami se ale v posledních letech stala velkou zahradnicí, má ráda tak trochu od všeho něco. 6. Děti zatím nemám a ani neplánuji, mám čtrnáctiletou sestru a ta mi stačí. Moje mami nás vychovává demokraticky, hodně nám oběma dopřeje, ale jak říká, "přes hlavu jí nikdy nepřerosteme", přestože je výškou menší než my :-). Věřím, že výchovu jednou zvládnu a nerada bych potřebovala chůvu. 7. Mami na mě vzala pásek jednou, měla jsem drzé a provokativní řeči :-), pamatuji si to dodnes. Jinak se vše řešilo domluvou a míním tak vychovávat děti i já. 8. Bohužel mám v tu dobu vždy nějaké vystupování, ale podle upoutávek se jedná o velmi zajímavý a také přínosný pořad. Věřím, že může pomoci nejen rodinám, u kterých je právě CHŮVA V AKCI.
KOCIÁNOVÁ MARTINA moderátorka Zpravodajského deníku 1. Vždy jsme ho trávili s mým mužem a každý rok jsme šli v podvečer k pomníku Máchy, na čtení jeho Máje. Ale letos to bude jinak, muž je ve Washingtonu a já mám koncert na Kypru. A tak se spolu potkáme až čtvrtého v Londýně. 2. Vzhledem k tomu, že budu na Kypru koncertovat a budu mít s sebou tři chlapy – kolegy, tak by to nedělalo dobrotu. Navíc nevím, kdy kvetou olivy. 3. Je to zvláštní a odporuje to mé romantické povaze, ale má první láska zcela vysublimovala. 4. Ráda bych, ale mám problém s tím, že sázím a přesazuji ne podle toho, kdy mi Receptář radí, ale podle toho, kdy mám čas. Navíc se vždy hrabu v hlíně, když jsem zádumčivá, takže občas přesazuji květiny častěji než je zdrávo. Když, ale nevím, jak zničit puklice, tak volám své kolegyni Daně Makrlíkové. Můj muž mé pěstitelské choutky utnul v okamžiku, kdy jsme si v bytě začali mezi květinami razit cestičky, ale i tak počítám květiny na desítky a vezmete-li v úvahu, že jen má araukárie Oskar má dva metry, jsou stále v přesilovce.
DUŠKOVÁ KATEŘINA moderátorka pořadu Receptář nejen nápadů Doufám, že v přírodě. No, to si pište, že jo. Jen doufám, že už nějaká bude kvést! Samozřejmě, že vzpomínám jako každý, protože na první lásku se nezapomíná! Neviděli jsme se už velmi dlouho, věřím, že se má fajn. Bylo by divné, kdybych cokoliv z těchto prací dělala podle něčeho jiného - to snad ani nejde! Nevím, jestli patří mezi chloubu, ale já se jimi chlubím! Snažím se to zvládat. Kdybych byla nucena si někoho takového pozvat, bylo by jasné, že jsem jako rodič selhala, takže se raději snažím vlastními silami, aby moje dítě vědělo, že si ho zasloužím. U nás se nepoužívá pásek, ale vařečka a taky zvýšený hlas.
ŠPINDLEROVÁ PETRA herečka seriálu Rodinná pouta Už jsem dostala rozpis natáčení na další měsíc a zrovna 1. května točím, takže můj den bude zcela pracovní. Ráda bych, doufám, že už konečně nějaký strom pokvete, nemusí to být zrovna třešeň. Stačí cokoli krásně rozkvetlého. Pár májových tradic opravdu ctím, už zmíněný polibek a rozhodně bych se nevdávala v květnu. Jak se říká: - Nevěsta na máje, do roka na máře. Mám také moc ráda pálení čarodějnic. Krásně se u toho bojím a vidím duchy. 4. Ne, ale někdy mě to mrzí, protože jsou tam občas fakt dobré rady. 5. Opravdovou zahrádku teprve mít budu a moc se na to těším. Pevně doufám, že mi nic nezahyne. Květiny v bytě zvládám celkem dobře, dokonce ibišek mi květe několikrát do roka. Těším se na pěstování bylinek na vaření. Taková čerstvá bazalka nebo čaj z čerstvé máty, to bude dobrůtka...
MAKRLÍKOVÁ DANA moderátorka Zpravodajského deníku Jsem člověk, který raději dopředu nic neplánuje. Vždy, když si totiž něco předem domluvím a naplánuji, vše je nakonec jinak a musím domluvené věci zrušit. Pokud nebudu mít práci, zřejmě první máj prolenoším s nějakou hezkou knížkou a když bude hezky, budu hrabat listí nebo jinak zahradničit na zahradě svých rodičů. Minulý rok jsem se políbit nadala a neuschla jsem. Takže letos neplánuji žádné líbání pod rozkvetlou třešní. Pokud se ale najde nějaký dobrovolník, který mě bude chtít políbit, možná mě ukecá. Nevím, zda to byla úplně první láska, ale vzpomínám si, jak jsem si zhruba ve druhé třídě základní školy vzala za manžela spolužáka Dalibora. Jako svatební dar jsem dostala nálepku Toma a Jerryho a prstýnek s beruškou. Měla jsem máminy boty na podpatku, zmalovanou pusu od ucha k uchu a připadala si jako velká holka. Svatbu zorganizovala moje sestřenice Ditta u nás u baráku v lese. Ještě ten den jsem se sestřenicí nechala rozvést. Ten kluk mi nedal ani pusu. Vzhledem ke skutečnosti, že s receptářem spolupracuji, točím reportáže, píšu scénáře a dávám náměty, tak řada rad je i mých, kterými se řídím. Takže podle receptáře s chutí a ráda kutím. Teď dokončuji studium na české zemědělské univerzitě obor zahradnictví a navrhuji zahrady. Byla by ostuda, kdybych nebyla pěstitel. Sice samochvála trochu smrdí, ale díky vědomostem, které jsem na škole získala, mám nejkrásnější rozkvetlý balkon v ulici (jiný balkón v té ulici není, než ten můj), 60 stále kvetoucích orchidejí za okny v bytě a myslím, že i zahrada rodičů už začíná pomalu vypadat skvěle. Potomky nemám, takže nemám žádný problém. Starám se jen o květiny a psa. Jmenuje se Bára, fenka jorkshirského teriéra. Ale myslím, že mám od ní trénink na dítě skvělý. Docela jsem ji rozmazlila, takže ji vařím slepičí a hovězí vývary, peču stehýnka, vstávám k ní třikrát za noc a když jsme někde venku, nesmím ji pustit z očí, jinak se ztratí. Teď ale díky mému velkému pracovnímu vytížení tráví většinu času v domě mých rodičů.
NOVÁKOVÁ VERONIKA moderátorka pořadu Prima jízda 1. Půjdeme s manželem na procházku, naložíme si maso a pak si v klidu sedneme na zahradu a budeme grilovat a pít něco dobrého. Zkrátka oslavíme lásky čas. Pokud bude pršet, zůstaneme v posteli a budeme se koukat na filmy a oslavovat nicneděláním Svátek práce. 2. Každý rok jsme pátrali po rozkvetlé třešni v okolí, dodnes mám podezření, že některé naše polibky padly i pod jinými ovocnými stromy, až jsme se loni rozhodli třešeň zakoupit a zasadit na zahradě. Teď už jen doufám, že rozkvete! 3. První láska proběhla už ve školce, byla nevinná, naivní, dětská ( tedy padla i první zapamatovatelná pusa) ale s odchodem do školy odešla i první láska a přišla první školní a pak první gymnazijní a... Každá láska v člověku něco zanechá - někdy hřejivý pocit, někdy bolest a někdy všechno dohromady. 4. Snažím se o to a zahrada se, díky tomuto pořadu a mojí péči, tetelí blahem. Stejné je to s manželem - někdy ho okopávám a někdy mu uvařím - taky jen kvete. 5. Jestli je naše zahrada chloubou zahrádkářského spolku nejsem schopna posoudit, ale určitě je naší chloubou - vše pěkně roste, kvete a voní, i ten plevel by rád prosperoval, ale tomu já nedávám prostor k žití. 6. Potomky zatím nemáme, ale do budoucna doufám, že "chůvu v akci" nebudeme potřebovat. (naše děti budou určitě roztomilé a hodné po svých rodičích). 7. Zatím mám názor, že v určitých chvílích platí - škoda rány, která padne vedle, ale určitě by měla domluva být na prvním místě (i na druhém a třetím a pak se uvidí). 8. Dívám a vstřebávám informace. Člověk nikdy neví kdy se budou hodit.