"Jídlo mám neuvěřitelně rád. A jestliže říkal Jiří Sovák, že jídlo je sex stáří, pro mne je jídlo ´druhým sexem celého života´" prohlašuje komik a bavič Václav Upír Krejčí. "Jsem narozený ve znamení Vah a o nás, Vahách, je známo, že sežerou s chutí, co se jim předloží. Jestli jsou to škubánky nebo to nejdražší a nejvybranější jídlo - to je úplně jedno!" pokračuje Upír. "Ověřil jsem si to i na svých cestách světem. Všude jsem si dával místní speciality. Třeba v Japonsku mají za specialitu nějaká málem se rozkládající játra v podivném nálevu. Nebo ve vysoké sklenici vám podají vodu, ve které plave takové černé háďátko, abyste to zaživa vypil... A ačkoliv se to zdá neuvěřitelné, mně to všechno chutnalo!" Upírův největší kulinářský zážitek pochází shodou okolností také právě z Japonska. "Objevili jsme tam s Michalem Nesvadbou restauraci, kam jsme potom moc rádi chodili. Pokrmy byly znamenité, ale jejich kvalitu trumfoval jiný moment: Po jídle jste si tam mohl lehnout, oni vám dali polštář, přikryli vás a nechali vás vyspat. A hrála k tomu i relaxační muzika... V Praze takovou restauraci zatím marně hledám," dodává s lítostí v hlase Václav Krejčí. Že je to konzument znamenitý, o tom nás komik a bavič rozhodně přesvědčil. Umí se ale také sám postavit k plotně? "Dřív jsem vařil hodně a dokonce i se zaujetím. Ale pak mi začalo postupně být líto času, který v kuchyni trávím. Radši ho teď věnuju vymýšlení, napíšu knížku, text, vymyslím legrácku. Vaření převzala moje žena a umí to fantasticky. Ponechal jsem si pouze výsadu vařit ´kuře na červeno´. To je moje specialita, a jak rodina uznává, je vynikající a připravovat ji mohu opravdu jen já," pyšní se Upír. Recept na tento pokrm předkládá dnes blahosklonně k inspiraci i čtenářům Nedělního Blesku.


Kuře na červeno Kuře naporcujeme na menší kousky i s kostmi a osolíme. Do většího pekáče nebo hrnce dáme 4 lžíce oleje, rozpálíme a maso na něm za stálého míchání orestuje-me. Restujeme tak dlouho, až se odpaří všechna šťáva (trvá to třeba i 20 minut). Potom zalijeme vodou, přidáme 2 lžíce octa, kousky masa mají být potopené. Za-klopíme pokličkou a dusíme. Po změknutí odklopíme pokličku, vodu necháme odpařit, přidáme 4 lžíce cukru a 4 lžíce sójové omáčky. Ještě chvíli za stálého míchání doděláváme. Pokrm podáváme s rýží. Je velice dobrý, pikantní sladkokyselé chuti. Sójovka způsobí jakoby červenou omáčku.