1. Mika Häkkinen

V kómatu: 8 dní

Bývalý pilot Formule 1 Mika Hakkinen a jeho česká partnerka Markéta Kromatova
Autor: EPA, Reuters, ČTK

prodělal vážnou nehodu na konci roku 1995 při tréninku na Velkou cenu Austrálie, kdy kvůli defektu pneumatiky vrazil se svým vozem přímo do zdi. Přežil jen díky jen koniotomii (protětí vazivové membrány hrtanu mezi štítnou a prstencovou chrupavkou k dočasnému zajištění průchodnosti dýchacích cest), kterou na místě provedl lékař Sid Watkins.

Z vážného zranění se blonďatý jezdec plně zotavil a v roce 1996 mohl opět závodit. Následky karambolu však na sobě pociťuje dodnes. „Půlku obličeje mám napůl ochrnutou, neslyším dobře na pravé ucho. A také kariéru ve Formuli 1 jsem musel ukončit dřív, než jsem plánoval,“ nechal se slyšet Létající Fin, jenž si před třemi lety pořídil třetí dítě s přítelkyní z České republiky Markétou Remešovou.

2. Stevie Wonder

V kómatu: 4 dny

Stevie Wonder, slepý zpěvák s nadpozemským hlasem, se probudil z kómatu s částečnou ztrátou čichu.
Autor: profimedia.cz

Také slavný černošský hudebník Stevie Wonder upadl do kómatu následkem automobilové nehody, která se mu přihodila v srpnu 1973 na turné v Severní Karolíně. Tehdy řídil auto jeho bratranec John Harris, vedl nějž slepý zpěvák v době před nehodou podřimoval se sluchátky na uších. Řidič nedával pozor a srazil se s protijedoucím valníkem, který vezl náklad dřeva. Neví se přesně, co se stalo, jako nejčastější verze se uvádí, že z korby náklaďáku vyletěla jedna z klád, prorazila čelní sklo vozu a udeřila zpěváka do obličeje.

Po čtyřech dnes se americký muzikant probral z bezvědomí s částečnou ztrátou čichu a s velkým šrámem na čele. V prvním rozhovoru, který v nemocnici poskytl médiím, odmítl popisovat detaily nehody s tím, že si toho moc nepamatuje. „Jediné, co vím, je, že jsem nebyl při vědomí a že jsem těch pár dnů byl určitě na mnohem lepším a duchovnějším místě, díky čemuž si uvědomuji mnoho věcí týkajících se mého života a budoucnosti. Musím dosáhnout vyššího stavu vědomí,“ řekl držitel 22 cen Grammy a na toto téma složil hit nazvaný Higher Ground.

3. Ozzy Osbourne

V kómatu: 8 dní

Nejlepší byly ty Vánoce, které jsem prožil v komatu, tvrdí svérázný Ozzy Osbourne, který byl v bezvědomí 8 dní.
Autor: profimedia.cz

Britský rockový zpěvák Ozzy Osbourne utrpěl vážná zranění v prosinci 2004 na svém panství v Buckinghamshire, když vjel se svou terénní motorovou čtyřkolkou do výmolu. Přeletěl přes řídítka, kutálel se z kopce dolů a pak se na něj ještě převrátila čtyřkolka. Doplatil na to zlomeninou osmi žeber a klíční kosti na levé straně těla a vážným úrazem krčního obratle. Dokonce přestal dýchat, a nebýt jeho bodyguarda, kterým mu pohotově poskytl dýchání z úst do úst, zřejmě by nepřežil.

Své zážitky z kómatu popsal bývalý člen heavymetalové skupiny Black Sabbath takto: „Nevěděl jsem, kde jsem a jak dlouho. Často jsem se propadal do bezvědomí. Občas se objevilo bílé světlo zářící v temnotě, ale žádní andělé ani nebeské trouby a žádný pán s bílou bradkou.“ Zpěvák se nicméně přiznal, že díky nehodě vyzrál. „Celý život si jen tak trsáte, jednou jste nahoře, jednou dole, ale je úžasné, jak dvě nebo tři sekundy vám mohou totálně změnit život,“ řekl Osbourne.

4. Sharon Stone

V kómatu: 9 dní

Sharon Stone strávila v kómatu několik dní. Ochrnula jí tvář, znecitlivěla noha a částečně ztratila sluch. A přesto neztratila optimismus: "Všechno, co jsem si prožila, mě posílilo!
Autor: isifa.com

V září 2001 donutily nesnesitelné bolesti hlavy americkou herečku Sharon Stone odjet na pohotovost do San Franciska. Následujících devět dní pak filmová diva upadala do kómatu a znovu se probouzela. Až desátý den lékaři odhalili, že její vertebrální tepna, která vede přes krk do spodiny lebeční, je roztržená a způsobuje herečce krvácení do míchy, mozku a obličejové dutiny. Za pomoci 22 platinových destiček roztrženou tepnu opravili a zastavili tak krvácení. Herečce však ochrnula půlka tváře, neslyšela na pravé ucho a trpěla výpadky paměti.

Také Stoneová měla v kómatu zážitek s bílým světlem. „Bylo to, jako by mě někdo střelil do hlavy,“ popisovala příhodu hollywoodská hvězda. „Tak silně mě to zasáhlo, až to se mnou seklo na pohovku. Byla jsem opravdu na cestě, mezi nebem a zemí, což na mě tak hluboce zapůsobilo, že můj život už nikdy nebude stejný. Nebojím se smrti, musím říct, že je to něco úžasného a krásného. Obrovský vír bílého světla se objevil přede mnou... Začala jsem vidět některé z mých přátel. Trvalo to velmi krátce a náhle jsem byla zpátky ve svém těle a ve svém pokoji.“

5. Jožo Ráž

V kómatu: 2 měsíce

Jožo Ráž měl vážnou nehodu na motorce. Po dvou měsícíh v kómatu se musel znovu učit chodit a prodělal několik operací hlavy.
Autor: Martin Sekanina, archiv Blesku

Frontman populární slovenské skupiny, zpěvák Jožo Ráž málem přišel o život 20. června 1999, když se vracel na motorce ze studia, kde zrovna natáčel svůj slavný hit „Voda, čo ma drží nad vodou“. Při srážce s vozidlem katapultované zpěvákovo tělo nejprve promáčklo kapotu, pak se od ní odrazilo, přeletělo přes střechu auta a dopadlo tváří dolů na koleje.

Z kómatu se rocker probral až za dva měsíce. „Hlavu jsem měl rozmlácenou tak, že mi mozek tekl po asfaltu. Náš špičkový neurochirurg, který mě operoval, tomu dodnes nevěří, a když mě vidí, říká, že se stal zázrak,“ uvedl Ráž v jednom ze svých rozhovorů. Dva roky se učil znovu chodit, pětkrát mu operovali koleno. Třebaže věří, že život smrtí nekončí, v kómatu neviděl žádné světlo ani nikoho nepotkal. V době, kdy ležel v bezvědomí, jej však navštěvoval v nemocnici jeho kolega z kapely Vašo Patejdl a do sluchátek mu pouštěl písně Elánů. „Určitě mi to pomohlo. Jsem za to Vašovi nesmírně vděčný," svěřil se Ráž novinářům.

6. Jan Potměšil

V kómatu: tři týdny

Herec Jan Potměšil je po těžké nehodě upoutaný na ivalidní vozík už více než 20 let
Autor: archiv Blesku

Sametová revoluce v roce 1989 změnila zásadně život herci Janu Potměšilovi. V té době umělci brázdili celou republiku a vysvětlovali běžným občanům, oč běží. Po sérii setkání s horníky na Ostravsku se mladý, nadějný herec spolu se svým hereckým kolegou Janem Kačerem vracel v noci autem zpátky do Prahy. Seděl na zadní sedačce a spal, když vtom vozidlo vletělo do svodidel, odrazilo se a skutálelo ze svahu vedle dálnice. Potměšil utrpěl vážné zranění hlavy a dodnes je upoután na invalidním vozíku.

„Ochrnutí způsobil krevní hematom, který tlačil na míchu v bederní oblasti. A protože jsem byl v kómatu, doktoři na to nepřišli. Po třech týdnech už bylo pozdě,“ konstatoval herec. Přesto ničeho nelituje a je vděčný, že přežil. Našel v sobě sílu začít nový život a dokonce se vrátil na divadelní prkna. Naučil se novým věcem, hraje basket, plave, lyžuje, pomáhá a radí jiným vozíčkářům. „Své zranění jsem začal brát jako obrovský dar, ne jako trest,“ shrnul svoji životní zkušenost.

7. Kája Saudek

V kómatu: 7 let

516560:gallery:true:true

Malíř a komiksový kreslíř Kája Saudek leží v kómatu v Motolské nemocnici od Velikonoc 2006, kdy mu v krku zaskočil kus masa. Začal se dusit, sousto mu lékaři z krku vytáhli až po převozu na áro. Z bezvědomí se dosud neprobral. Je napojen na dýchací přístroje, ale potravu přijímá sám, ústy.

Jeho dvojče, fotograf Jan Saudek svého bratra v nemocnici nikdy nenavštívil. „Já jsem Káju miloval, ale kdyby bylo na mně, odpojím ho. I kdyby se probral z nejhlubšího bezvědomí, má podle lékařů dvě třetiny mozku pryč – na kvalitní život by neměl šanci,“ prohlásil Saudek. To však kategoricky odmítla kreslířova manželka Hana Saudková, která je přesvědčena o tom, že ji její muž vnímá a že o životě druhých by neměli rozhodovat lidé. Shodou okolností ležel půl roku v kómatu také její bratr, který dnes pracuje jako právník.