Televize Nova strnula: Jana Bobošíková (39) dala zničehonic kopačky svojí Sedmičce! Důvod? Po boku bývalého generálního ředitele TV Nova Vladimíra Železného (58) chce kandidovat do Evropského parlamentu! Jeden z nejsledovanějších "nováckých" pořadů tak přišel o velmi populární tvář. "Ano, je to pravda. Ta nabídka je natolik mimořádná, že jsem si ji nemohla nechat ujít," potvrdila Blesku Bobošíková. "Tuto neděli odvysílám svou poslední Sedmičku, protože už v pondělí odpoledne budou oficiálně zveřejněny volební kandidátky. Rozhodla jsem se tak proto, že z hlediska profesionální etiky považuji předvolební boj za neslučitelný s prací moderátorky politického pořadu," řekla Bobošíková, která tento krok považuje za jeden z nejzásadnějších ve své profesní kariéře. Není divu, když se její jméno objeví na volebních lístcích jako druhé, hned za senátorem Vladimírem Železným. "Rozhodování pro mě nebylo vůbec jednoduché. Práci moderátorky mám moc ráda a jsem Nově velmi vděčná, že mi dala tuhle šanci. Věřím, že i diváci byli s mou prací spokojeni, ale život jde dál," řekla Blesku Bobošíková, která se zatím ke své kandidatuře nechce dále vyjadřovat. "Paní Bobošíkové jsme dali tuto nabídku, protože mnoha politikům je schopna přerůst přes hlavu. Díky svým zkušenostem a schopnostem rozhodně má voličům co nabídnout," řekl Blesku místopředseda politického hnutí Nezávislí František Zwyrtek. A co na to televize Nova? Bobošíková jí svým rozhodnutím určitě řádně zamotala hlavu. Sama Nova přiznala odchod moderátorky až odpoledne. "Rozhodnutí paní Bobošíkové respektujeme a chápeme, po vzájemné dohodě bude v neděli moderovat naposledy," uvedl mluvčí Novy Dan Plovajko. Na Nově tak v posledních měsících dochází už k několikáté personální změně. Začalo to útěkem moderátorky zpravodajství Nicol Lenertové. Poté sesadili ředitele Vladimíra Železného a nedávno se funkce programového ředitele vzdal Pavel Zuna. Aby toho nebylo málo, padla i další hlava. Nekompromisně se vedení Novy rozloučilo s Martinem Dejdarem a následně Lucii Vondráčkovou "vyšoupli" z připravovaného pořadu. Co tedy bude následovat? Kdo tak rychle nahradí Janu Bobošíkovou, která bezpochyby nasadila Sedmičce vysokou laťku? To je prozatím ve hvězdách. Vedení Novy podle všeho usilovně vymýšlí novou strategii. Po chodbách se údajně "šušká", že nějaká jednání už probíhají. "Máme několik tipů na vhodného moderátora či moderátorku z vnitřních zdrojů televize, konkrétní jméno zveřejníme v polovině příštího týdne," dodal mluvčí Novy Dan Plovajko.


Dostál: Stačí papoušek Kdo nahradí v Sedmičce Janu Bobošíkovou? Naposledy tuto neděli potrápí Jana Bobošíková v novácké Sedmičce zástupce politické elity. Do jámy lvové pod taktovkou Bobošíkové naposledy spadnou místopředsedkyně parlamentu Miroslava Němcová (ODS) a vicepremiér Petr Mareš (US-DEU). Co na její odchod říkají naši politici? Bude se jim stýskat, nebo si naopak oddychnou? Troufnou si odhadnout, kdo Bobošíkovou nahradí? Pavel Dostál (ČSSD), ministr: Mně chybět nebude. Nepotřebovala hosty, stačila si odpovídat sama. Má-li mít nový moderátor stejný styl jako ona, pak stačí, když tam dají papouška. Petr Mareš (USDEU), vicepremiér: "Fenomén Bobošíková byl určitě nepřehlédnutelný a už jsme si na něj zvykli. A kdo ji nahradí? Nova určitě vybere někoho přinejmenším stejně výrazného." Mirosla Němcová (ODS), poslankyně: "Je to výrazná osobnost, myslím si, že tu bude chybět. Bude velmi těžké ji nahradit." Zdeněk Škromach (ČSSD), ministr: "Už jenom to, že se chce dostat do politiky, svědčí o tom, že nebyla vždy nezávislá a hájila své názory." Ivan Langer (ODS), poslanec: "Občas jsem měl pocit, že byla moc dominantní, snažila se být hlavní za každou cenu." Miroslav Kalousek (KDU-ČSL), poslanec: "Politik si moderátory nevybírá..." Stanislav Gross (ČSSD), ministr: "Mohu jí jen popřát, aby se mimo televizní sedmičku sama utkávala jen s diskutéry, kteří nepoužívají nefér metody. A místo ní? Každého, kdo nepovažuje ministra vnitra rovnou za nepřítele." Vojtěch Filip (KSČM), poslanec: "Stoprocentně nám bude chybět. Odchází velice dobře připravená moderátorka."
Kdo a proč by mohl moderovat Sedmičku? Jakub Železný - má zkušenosti jak s televizní, tak i rozhlasovou diskusí Jitka Obzinová - již dříve pořad moderovala Michaela Jílková - Kotelnice má respekt u politiků Bára Štěpánová - moderovala pořad Gilotina Martin Severa - konečně by se vrátil do televize Zbyněk Merunka - dnes se věnuje jenom své cukrárně