Daniela Maxová umí vykouzlit ledacos. Chcete před vlastními zraky nechat třeba zmizet auto i s řidičem a zase je objevit? Iluze všeho druhu jsou pro ni maličkost. V kuchyni se ale iluze neuplatní. "Na vaření je kouzlení krátké," přiznává půvabná kouzelnice. Na své kuchařské začátky nevzpomíná Daniela moc ráda. Jednou chtěla svého přítele překvapit vlastnoručně zhotoveným pokrmem a moc si dávala záležet. Odhodlala se k bramborám v úpravě, která byla " ta jeho". "Dala jsem je zapéct v hrnci s kovovým úchytem a o ten jsem se stačila při manipulaci s ním spálit na ruce. Ke všemu jsem si ještě nerozuměla pořádně s troubou, takže zespodu byly napůl syrové a svrchu přičmoudlé." V naladění svých chuťových buněk je Daniela hodně ovlivněná častými pobyty v zahraničí. Japonsko rozhodně vede, byla tu už čtrnáctkrát a jedno turné trvá tři čtyři měsíce. Takže není třeba divit se, že jí japonská kuchyně doslova učarovala. "Nejraději mám saschimi, plátek ryby položený na obdélníčku rýže. Tahle obdoba suschi se namáčí v sójové omáčce, v níž je nastrouhaný kořen zvláštní aromatické rostliny," prozrazuje kouzelnice. Když se ze světa vrátí do Čech, spěchá domů k mamince. Není nad její omáčky. Svíčkovou, rajskou, houbovou.... Ani knedlík k nim nemusí. Praxí zdokonalila Daniela Maxová své kuchařské dovednosti natolik, že dnes už směle předkládá čtenářům Nedělního Blesku recept na svůj "začátečnický pokrm" k inspiraci a vyzkoušení. Zdůrazňuje, že kombinace smetany a sýru, jak si ověřila i v jiných jídlech, spolu mimořádně ladí. Zapečené brambory Připravíme si 750 g brambor, 150 g šunky, 4 rajčata, 50 g slaniny, 2 vejce, 2-3 stroužky česneku, 1 dl sladké smetany, 1 lžíci drobně nakrájené zelené petrželky, 100 g uzeného sýra, sůl, tuk na vymazání zapékací mísy. Brambory uvaříme ve slupce, scedíme a necháme vychladnout. Oloupeme je a nakrájíme na plátky. Šunku nasekáme na silnější nudličky. Rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme je a rozčtvrtíme. Slaninu nakrájíme na kostičky a vyškvaříme. Všechno zlehka promícháme, osolíme a vložíme do vymaštěné zapékací mísy. Zalijeme vejci, rozšlehanými se solí, rozetřeným česnekem, smetanou, nakrájenou petrželkou a nastrouhaným uzeným sýrem. Vložíme do vyhřáté trouby a zapékáme 20-30 minut. Je to výborné!