Už dvanáct let míří zpěvačka Petra Janů spolu se svým manželem Michalem Zelenkou ve šťastných chvílích volna na svou chalupu do jižních Čech. Stejně tomu je i letos, velká voda se jejich domku naštěstí nijak nedotkla. "Učarovala nám Nežárka a táhlo nás to tu nějak zakotvit." Nejdřív brouzdali po jihočeských lukách ještě starou dvanáctsettrojkou, spali v autě, nebo dokonce venku s klenbou hvězdami osázeného nebe nad hlavou. Jako čundráci. Když je harcování přece jen trochu začalo unavovat, aspoň si pronajali chalupu. Ale po té opravdu své nepřestávali pátrat. Až jednou dostali zajímavý tip od kamaráda. Jeli se tam hned podívat a… "Když jsme vyjeli z lesa, spatřili jsme chalupu zázrak. Věděli jsme hned, že to je ta pravá, že ta tady na nás čekala!" prožívá Petra znovu své nadšení.

Chalupa stojí na okraji lesní louky. Před ní roste "stromeček drobeček", jak něžně přezdívá zpěvačka mohutnému a rozložitému 650-700 let starému javoru. Větší klid, než jaký panuje tady, si lze těžko představit. Prazáklady objektu mají dlouhou historii, původně tu totiž kdysi bylo poutní místo a kaple. "Je to dům s pohnutou historií," vysvětluje Michal Zelenka. "Za Černínů začal sloužit lesnímu hospodářství. Lesáky máme za sousedy i teď. A jsou to vynikající sousedi," chválí si manžel Petry Janů.

Chalupa v jižních Čechách se stala pro oba především letním útočištěm, ale zajíždějí sem podle možností i jindy v průběhu roku. A co je tu nejvíc baví? Michal je vášnivý rybář a tady si svého koníčka opravdu může užít.A houby tu rostou všude kolem.Petra ráda vaří a tady na chalupě má na to čas. Může si i vymýšlet nějaké nové varianty pokrmů.

Mimochodem – za majštrštyk své ženy považuje Michal Zelenka španělské ptáčky na smetaně. Na ohništi na zahradě zase připravují různé masové speciality. U grilu posedí manželé se sousedy, s přáteli nebo se známými, kteří se u nich zastaví.

Michal je hrdý na skleník, který zbudoval na zahradě. Petra se ale odmítá na práci v něm podílet,protože si prý podobné "galeje", jak tomu s nadsázkou říká,užil dost jako dítě z vesnice na jahodové plantáži svých rodičů. "Manžel ze skleníku sklízí kvanta rajčat a paprik a já mu říkám: Proboha, Zelenko, já nemůžu mít každej den lečo!" komentuje to Petra. To se ale zlobí opravdu jen naoko. Vždyť je tu i s tím manželovým skleníkem vlastně blažená.