Kdosi řekl, že není malých a velkých rolí, ale jsou jen malí a velcí herci. Měl ovšem na mysli umění, nikoliv vzrůst. Nedělní Blesk se však zaměřil na velikost v centimetrech a vyzpovídal naše hvězdy: Jak se slavní Češi srovnali s tím, že jsou malí, nebo naopak příliš velcí? Měli v mládí mindráky? Jak sháněli oblečení? MALÍ:

* Věra Špinarová: Hodně se nalítám!
152 cm
Ve škole stála vždy poslední, když měla štěstí, tak předposlední v řadě. Ale sedávala zásadně v poslední lavici. "Nevím, po kom jsem tak malá, protože maminka měří 167 a otec měl dobrých 180 cm. Také bratr je vysoký. Já jsem však se svou výškou spokojená a nikdy mi nedocházelo, že jsem vlastně malá. Měla jsem také vždycky vysoké partnery," hodnotí zpěvačka, která nosí boty číslo 35 až 36, tj. 2,5 až 3. S výběrem obuvi, ale i oblečení má trochu potíže. "V prodejnách obuvi pro mě moc velký výběr není a konfekci kupuji hodně v dětském oddělení. Tam se ale samozřejmě nepočítá s malými ženami, takže se dost nalítám, než něco vhodného seženu," říká Věra Špinarová.

* Magda Malá: Malí lidé působí otevřeněji
154 cm
Čest svému jménu dělá zpěvačka Magda Malá, která měří pouhých 154 cm. Přesto potíže se svou výškou nikdy neměla. "Délku kalhot nebo šatů si upravuji, což ovšem musí dělat i řada vyšších žen, boty nosím běžnou velikost 36 nebo 37, takže jsem svou výšku snášela vždy dobře," říká zpěvačka s tím, že razí teorii, »co je malé, to je milé«. "Podle mne velcí lidé vzbuzují podvědomé obavy nebo respekt, malí lidé působí otevřeněji. Jeden kluk mi na druhou stranu řekl, »co je malé, to se zašlápne«. Tak nevím," dodala Magda se smíchem.

* Dana Morávková: Ráda nosím vysoké podpatky
162 cm
Drobnou postavu zdědila herečka a moderátorka Dana Morávková po rodičích, ale svůj podíl na její výšce má podle ní i vrcholový sport, který dříve dělala. Problémy se svou výškou herečka nikdy neměla, naopak, díky ní může nosit své oblíbené boty s vysokým podpatkem. "Jednak se mi vysoké podpatky líbí a navíc mi jsou pohodlné, protože mám právě kvůli krasobruslení zkrácené achillovky," říká Dana, která si v řadě pohádek zahrála s další herečkou drobné postavy Michaelou Kuklovou. "Toho, že jsme asi stejně velké, využili například filmaři při natáčení jedné pohádky v Německu, kde bylo potřeba, abychom si vyměňovaly šaty," zavzpomínala Dana Morávková.

* Michal David: Protiklady se přitahují
168 cm
Ideálem zpěváka a skladatele Michala Davida byly vždy vysoké dívky, nakonec si vzal tenistku Marcelu Skuherskou, která je o celých deset centimetrů vyšší. "Protiklady se prostě přitahují," říká s úsměvem zpěvák. Se sháněním oblečení Michal nikdy potíže neměl. "Mám rád italskou módu a Italové bývají menšího vzrůstu. Jedinou potíž jsem míval dříve s botama, protože mám velikost 39. Teď už je to lepší," dodal Michal David.

* Václav Neckář: Líbily se mi dlouhé holky
169 cm
V pohádce Šíleně smutná princezna říká princezna Helena Vondráčková princi Václavu Neckářovi, že si ho nemůže vzít, protože je menší než ona. "Měřím 169 centimetrů, nedávno mi vaši kolegové čtyři centimetry ubrali. A že jsem menší než Helena? To je celá řada zpěváků," říká s úsměvem Václav Neckář, který se svou výškou nikdy neměl problémy, ani se sháněním oblečení nebo bot. "Navíc tvrdím, že my malí se můžeme za leckoho schovat," tvrdí zpěvák a dodává, že se mu naopak vždy líbily vysoké dívky a jeho nevysoký vzrůst mu nikdy na překážku nebyl.

VELCÍ:

* Marie Retková: V tanečních jsem měla mindráky
181 cm
Největší potíže s výškou si televizní hlasatelka Marie Retková zažila ve svých šestnácti letech, kdy se »vytáhla« na svých 181 centimetrů. "Začala jsem chodit do tanečních a zatímco ostatní dívky nosily krásné střevíčky na vysokých podpatcích, já musela nosit nízké. I tak jsem většinu kluků, kteří se mi líbili a s kterými jsem chtěla tancovat, převyšovala," vzpomíná dnes s úsměvem hlasatelka, která naštěstí od školních let hrála basketbal, a ten jí nejvíc pomohl se v »krizových« letech s její výškou vyrovnat. "Pak naštěstí přišly vysoké dívky do módy a bylo po problémech. V současnosti už se zdaleka tak vysoká necítím, vždyť moje dcera mne přerostla o čtyři centimetry," dodala Marie Retková.

* Ivana Chýlková: Znám zmenšovací triky
183 cm
Její otec měří 202 cm a Ivana se prostě jen potatila. "Vždycky jsem ve třídě byla první v řadě. Jako puberťačka jsem se kupodivu ani nehrbila, spíš jsem používala zmenšovací triky: vyvalovala jsem boky a pořád jsem se povalovala po stěnách," vzpomíná herečka. Před revolucí si dost užívala s oblékáním. "Mám boty číslo 40 až 41 a v té velikosti se dostaly většinou jen světlé boty na vyšším podpatku. Čím větší číslo, tím bělejší »lodě« a vyšší podpatek, a naopak. To byla nejspíš pomsta bolševika. Když jsem chtěla džíny, největší mi končily nad kotníky. Všem jsem proto tvrdila, že jsem si je ustřihla schválně, že je to přece móda. Jinak jsem nosila plandavé košile po dědovi," vybavuje si Ivana. "A jaký bude můj syn Jáchym? Jak ho tak vidím, je po dědovi a má tudíž také zaděláno na vysokou figuru."

* Vítězslav Vávra: Trenýrky a tepláky byly vždycky
195 cm
Rostl až do svých osmnácti let. Pak se zastavil na 195 cm. "Výška mi zcela vyhovuje. Nikdy jsem neměl problém. V naší třídě byli ještě další čtyři kluci, stejně vysocí jako já. Zajímavé ale je, že jsem kamarádil spíše s těmi malými. V mládí jsem hodně sportoval, takže jsem potřeboval trenýrky, tepláky a nějaké tenisky, a to se dalo sehnat i tenkrát za komunistů. Navíc já mám boty s »normálním« číslem 45. A teď už je pro lidi mého vzrůstu velký výběr bot i oblečení," tvrdí zpěvák a bubeník. Problémy nemá ani jeho syn Filip, který ve čtyřiadvaceti letech měří 198 cm. "Nejenže mě přerostl, ale boty má o dvě čísla větší než já," směje se otec Vávra.

* Daniel Hůlka: Museli mi ušít nový kostým
197 cm
Své si s výškou »užil« i zpěvák Daniel Hůlka, který měří bezmála dva metry. Míval problémy s nákupem oblečení i bot, musel jezdit nakupovat do zahraničí nebo si nechat šít na míru. "Dnes už je nabídka naštěstí lepší," říká zpěvák, jenž v současné době zpívá titulní roli v Mozartově opeře Don Giovanni, kterou uvádí Opera Mozart ve Stavovském divadle. "Dona Giovanniho hrajeme už třetí sezonu a právě před třemi lety se vyskytl problém, protože mi byl malý kostým. Nakonec mi museli ušít nový, na míru," zavzpomínal Daniel Hůlka, který proto doufá, že kostým Dona Giovanniho ještě pořádně využije.

* Pavel Poulíček: V tramvaji mám hlavu mezi držadly
198 cm
Největším problémem vysokých mužů bývá podle sportovního moderátora Pavla Poulíčka shánění bot. "Hezké boty ve velikosti 47 nebo 48 prostě nejdou sehnat a když se náhodou nějaké objeví, jsou hned vyprodané," postěžoval si 198 centimetrů vysoký moderátor, který má se svou výškou potíže i při jízdě tramvají. "Musím sklánět hlavu nebo ji mám mezi držadly. Sledovat z okýnka krásy Prahy jako ostatní nemůžu," říká Pavel s tím, že neví, po kom svou výšku zdědil. "Rodiče jsou běžného vzrůstu, tatínek má 186, maminka asi 172 centimetrů. Možná má na mé výšce trochu zásluhu basketbal," dodal Poulíček.