V posledních letech života Jirásková tvrdila: „Bála jsem se mít děti, že je v té složité době nemohu dobře vychovat. Dnes toho hořce lituji.“ Skutečnost ale byla úplně jiná!

Dítě už bylo na cestě, ale jeho otec se nemínil podřídit nátlaku. Bál se, že by jeho manželku, která byla Ruska, mohli po rozvodu poslat zpět do SSSR. Nechtěl ji vystavit útrapám. A navíc už jednoho syna měl.

Jirásková proto raději zvolila interrupci.

Hysterická hádka

Jiřina zrovna zkoušela adaptaci Čapkova románu Život a dílo skladatele Foltýna. Psal se rok 1969. Těsně před premiérou ale vtrhla do kanceláře tehdejšího uměleckého ředitele Divadla na Vinohradech Františka Pavlíčka s tím, že ji nemůže odehrát, protože musí jít okamžitě na potrat.

„Pavlíček jí řekl, že premiéru rozhodně odehrát musí a ona byla celá vzteklá,“ vzpomíná v knize „Jiřina Jirásková: Jen to klidně napište“ přímá účastnice divoké hádky, tehdejší dramaturgyně Helena Šimáčková.

„Jiřina křičela, že čeká dítě s Podskalským, ale ten že ji prý právě ujistil, že se kvůli tomu určitě nerozvede. Brala to tak, že dítě nechce,“ pokračuje Šimáčková a dodává: „Myslím, že v dítěti hlavně viděla účinný prostředek, jak zatlačit na ženatého milence, ale nepovedlo se to.“

Bezdětné herečky

Dramaturgyně má i svůj názor na bezdětné herečky. „Buď skončí na alkoholu, nebo na prášcích. Zářný příklad je třeba Nataša Gollová,“ zavzpomínala na legendární herečku z Pohádky máje, kterou zničil chlast.

Naopak třeba Jiřinu Bohdalovou nebo Květu Fialovou podle ní drží i v jejich vysokém věku dcery a jejich rodiny. „Kdyby si Jiřina tehdy dítě nechala, byl by její život aspoň v těch posledních letech mnohem kvalitnější,“ míní Šimáčková.

Fotogalerie
4 fotografie