Pečovatelka Jana Svítivá (57) a její kamarádky musí 2+1 v Kouřimské ulici co nejdříve vyklidit. Bude to náročné, Jirásková nashromáždila za života hodně věcí.

Byt v druhém patře s okny do dvora patří městské části Praha 2, která hodlá zájem lidí náležitě vytěžit. Podle informací Blesku je nemovitost v lukrativní části Prahy, na rozhraní Vinohrad a Vršovic, kde je veškerá vybavenost. Tramvaj za rohem a do centra pět minut MHD.

Kdo dá víc

Město bude byt nejspíše nabízet obálkovou metodou. Kdo nabídne víc, bude bydlet. Zatímco dosud Jirásková platila regulované nájemné podle staré smlouvy okolo čtyř tisíc korun, nyní se nájem může vyšplhat až mnohonásobně výše.

„Už se někteří telefonicky ptali, jestli bude byt po paní Jiráskové volný a kdy. Odmítli jsme jim cokoli sdělovat. Přijde nám to neetické a nemorální,“ prozradila pracovnice úřadu.

Dobrá adresa

Veškerý majetek movitý, tedy zařízení, nábytek, obrazy, koberce i drobnosti, odkázala herečka před svou smrtí svým kamarádkám. Především Janě Svítivé a druhé pečovatelce »Mařce«. Byt je ovšem města. Nájem bytu na ně přejít nemůže. Ani jedna z nich neměla u Jiráskové trvalé bydliště.

Jirásková nebyla jedinou slavnou obyvatelkou této lokality. Bydleli zde Jiří Lír (†77), Bronislav Poloczek (†72) a Radovan Lukavský (†88).

Fotogalerie
6 fotografií