Jiří Štěpnička, který je v současné době členem Národního divadla, utnul svou přítomností na tryzně ve vinohradském divadle všechny pomluvy. Snad už teď nikdo nevytáhne na světlo řeči o tom, že Jirásková žádala pro Štěpničkovou v 50. letech trest smrti za to, že chtěla i se synem emigrovat. Nemohl udělat větší gesto.

Kauza Jiřina Štěpničková: Kolegyně pri ni chtěly popravu

Kauzu starou 60 let občas někdo vytáhne na světlo. Jiřina Štěpničková (†73), legendární představitelka Maryši, nenašla po 2. světové válce práci, a proto chtěla i s malým synem Jiřím opustit republiku.

Nabídka odchodu do Anglie byla ale bouda od státní bezpečnosti. Na hranicích herečku chytli.

Její tehdejší kolegyně z vinohradského divadla měly podepsat petici za trest smrti. Konkrétní jména nepadla. Hovořilo se hlavně o Světle Amortové a Světle Svozilové, ale byly v tom namočené skoro všechny tehdejší herečky z Vinohrad. Tedy i Jiřina Jirásková.

Když Štěpničkovou v roce 1960 po osmi letech pustili z vězení, strávila prvního Silvestra právě u Jiráskové. Dala tím jasně najevo, že ji ze zrady nepodezírá. Na Jiráskovou se ale dlouho zlobil její syn, herec Jiří Štěpnička. „Jirka mi měl celý život za zlé, že jsem nepráskla ty lidi, kteří tu petici podepsali,“ přiznala v roce 2009 Jirásková.

Fotogalerie
24 fotografií