Přesně v 10 hodin začali do sálu Vinohradského divadla proudit první lidé. Na pódium pokládali květiny, krabičky doutníků a lahvičky s koňakem, který Jirásková milovala. Tichou vzpomínkou či poklonou se loučili se slavnou herečkou. Rakev s ostatky Jiřiny Jiráskové byla posetá smutečními věnci. Ty také byly ostatně rozprostřeny po celém jevišti. Zatímco obyčejní lidé se s herečkou loučili z hlediště, u její rakve se během dvou hodin vystřídala řada hereckých kolegů a známých tváří.

Havlová v slzách

Jako první k rakvi přistoupila Zlata Adamovská, která se neubránila slzám. Vedle ní držel čestnou stráž Václav Vydra. Záhy je vystřídala další šestice kolegů, v čele se zdrcenou Dagmar Havlovou.

Následovali herci jako Marián Labuda, Petr Rychlý, Ivan Trojan, Kateřina Macháčková nebo Iva Janžurová. Ta smrt Jiráskové nesla velmi těžce. U rakve zhluboka dýchala a chvílemi se zdálo, že se jí podlamují kolena. Stejně na tom byla i herečka Gabriela Vránová.

Töpferovo sbohem

Půl hodiny po poledni se s Jiřinou Jiráskovou loučili herci už jen o samotě. Jako první pronesl smuteční řeč ředitel Divadla na Vinohradech Tomáš Töpfer. „Loučíš se dnes se scénou, na které jsi strávila 60 let svého života. S divadlem, se kterým byla spjatá víc, než bývá člověk bytostně spjatý se svým zaměstnáním. Tvůj otisk zůstane ve zdech tohoto divadla. Loučím se s Tebou, má krásná kolegyně, loučím se s Tebou jménem svým, jménem Divadla na Vinohradech. Sbohem!“ řekl třesoucím se hlasem. Pak se poklonil a předal slovo jiným.

Svůj smutek a vzpomínky také vyjádřil pražský primátor Bohuslav Svoboda, který se znal s Jiráskovou už z dob, kdy byl přednosta lékařské kliniky.  V roce 2011 udělil herečce čestné občanství hlavního města Prahy. Blízký přítel Jiráskové Aleš Cibulka při proslovu stěží zadržoval slzy. Po té nechal herečce zahrát píseň Děkuji, bylo to krásné.

Bohdalková plakala za Jířou

Nejvíce očekávaný projev přednesla hereččina dlouholetá kolegyně a kamarádka Jiřina Bohdalová. S třesoucíma se rukama vzpomínala na „Jířu“ se slzami v očích. „Bylo to ženská s mužským přehledem a rozhledem, vtipem mnohdy vražedným a ironií, která mě odzbrojovala. Jířo, díky za všechno, byla jsi jednou z nejlepších ženských mého života, bude se mi po tobě stejskat,“ rozloučila se se svou kamarádkou Bohdalová.

Slovo si po té vzal také herec Vinohradského divadla Michal Novotný, který svým proslovem některé trochu zaskočil. "Párkrát. Když třeba Jindra nemohl, poprosila jsi mě, abyc tě doprovodil do Strašnic, tak sis neodpustila říct: Míšo, to je na hovno, já vždycky když sem jdu, znamená to, že mi odešel někdo vzácnej. Dneska sice nejsme ve Strašnicích, ale já bohužel musím říct: Jiřino,  je to na hovno! Sbohem..." rozloučil se se smutkem ve tváři.

Hlas Jiráskové zněl v písních

V průběhu smutečního ceremoniálu zazněly dvě písně, které Jirásková sama nazpívala. Kolegové z branže při nich propukli v zoufalý pláč. Ve 13.20 se nad rakví Jiřiny Jiráskové zatáhla opona a lidé v hledišti ve stoje naposledy milované Jiřině zatleskali.

Fotogalerie
28 fotografií

JAK ROZLOUČENÍ VE VINOHRADSKÉM DIVADLE PROBÍHALO MINUTU PO MINUTĚ, SI MŮŽETE PŘEČÍST V TEXTOVÉM ONLINE PŘENOSU.

 

Pohřeb jiráskové
Datum:
 
13:28

Vážení čtenáři, děkujeme za pozornost, online přenos z rozloučení s Jiřinou Jiráskovou je u konce. Čest její památce.

 
13:26

Rozloučení s Jiřinou Jiráskovou bude pokračovat pondělní zádušní mší v Chrámu Matky Boží před Týnem, kterou bude sloužit kardinál Dominik Duka a řeč pronese zpěvačka Lucie Bílá. V sobotu 19.1 ve 14:00 se uskuteční církevní obřad v jihočeských Malenicích, následovaný uložením hereččiných ostatků do rodinné hrobky.

 
13:21

Spadla opona. Jiřina se stala jednou z vinohradských divadelních legend.Truchlící v divadle ve stoje tleskají Jiřině Jiráskové.

 
13:19

Divadlem opět zní píseň nazpívaná samotnou Jiřina Jirásková."Jó divadlo je hřích," zpívá Jirásková. Přemka Podlahu, který sedí v hledišti, píseň dojala k slzám.

 
13:17

Smutečního slova se ujal herec Jaroslav Satoranský. "Královno tohoto jeviště, královno tohoto krásného divadla," oslovil svou dnes již bývalou kolegyni. "Dovol mi, abych ti poděkoval za tvou úžasnou kolegialitu a dokonce kamarádství, kterým jsi nás po dlouhá léta obdarovávala," loučil se Satoranský s Jiráskovou a dodal: "S bolestí jsme spolu s tebou prožívali tvé trápení posledních dnů."

 
13:16

Dagmar Havlová, která právě drží čestnou stráž u rakve, se srdceryvně rozplakala.

 
13:15

"Párkrát, když třeba Jindra nemoh, jsi mě poprosila, abych tě doprovodil do Strašnic, tak sis neodpustila říct: Míšo, to je na hovno, já vždycky když sem jdu, znamená to, že mi odešel někdo vzácnej. Dneska
sice nejsme ve Strašnicích, ale já bohužel musím říct: Jiřino,  je to na hovno! Sbohem...", zakončil dojemný proslov Novotný.

 
13:15

Slovo si právě vzal kolega z Divadla na Vinohradech Michal Novotný. K rakvi donesl knížku, kterou Jiřina před svou smrtí pujčila Pavlu Baťkovi. Ten už jí nestihl vrátit.

 
13:11

"Ty jsi mě naučila hrát. Když jsem něco nevěděl, tak jsi mi na vše odpověděla. Byla to čest, hrát po tvém boku," vzdal hold hereckému umu Jiráskové Labuda.

 
13:08

Za doprovodu písně Tmavomodrý svět od Voskovce a Ježka, se opět u hereččiných ostatků střídá čestná stráž, kterou tvoří Gabriela Vránová a Dagmar Havlová. Slova se ujímá herec Marián Labuda.

 
13:06

Bohdalová vzpomíná, jaká Jirásková byla. "Ženská s mužským přehledem a rozhledem, vtipem mnohdy vražedným a ironií, která mě odzbrojovala," říká zdrcená a uplakaná Bohdalová. "Jířo, díky za všechno, byla jsi jednou z nejlepších ženských mého života, bude se mi po tobě stejskat...," rozloučila se se svou kamarádkou.

 
13:05

Slovo si vzala nemocná kolegyně a velká přítelkyně Jiráskové Jiřina Bohdalová. "Jiřina Jirásková byla po více než 50 let nejen kolegyní, ale také kamarádkou, a to v dobách dobrých, i zlých. A nic náš životní vztah nezničilo," začala Bohdalová svůj proslov. S Jiráskovou ji spojoval prý společný elán, i pohled na svět.

 
13:03

Jiřinko, tohle je jen pro tebe, přizval Cibulka na jeviště kapelu Blue Star Václava Marka, která zpívá píseň Děkuji, bylo to krásné. Tuto píseň proslavil zpěvák Ondřej Havelka. Aby jí na pohřbu hrála právě tato swingová kapela, bylo Jiráskové přáním.

 
12:59

U mikrofonu právě stojí blízký přítel Jiřiny Jiráskové moderátor Aleš Cibulka, který při proslovu zadržuje slzy.

 
12:58

Při písni se vystřídala další čestná stráž, ve které je například herečka Simona Postlerová.

 
12:57

Divadlem právě zní píseň, kterou nazpívala sama Jiřina Jirásková.

 
12:56

Kolegové, přátelé a známí herečky, kteří sedí právě v hledišti jsou zdrcení.

 
12:54

Střídá se další čestná stráž. U rakve právě stojí Vendulka Křížková a Pavel Rimský.

 
12:51

Svoboda si vybral citace z díla amerického spisovatele Robinsona Jefferse, kterého měla Jirásková ráda. " A já měl rád ji," zakončil svou řeč primátor a poklonil se její rakvi.

 
12:48

"Hereččin humor zde bude chybět nejvíce. Já budu se smutkem, ale s vděčností vzpomínat na 90. léta, kdy Jiřina Jirásková byla ředitelkou Divadla na Vinohradech," pronáší ve své poetické řeči Svoboda.

 
12:45

Slova se ujímá primátor Prahy Bohuslav Svoboda.

 
12:45

U rakve se střídá čestná stráž. Nyní po boku Jiřiny Jiráskové stojí Viktor Preiss, Petr Rychlý a Jiří Dvořák.

 
12:44

"Tvůj otisk zůstane ve zdech tohoto divadla," loučil se se svou vzácnou kolegyní Töpfer a znatelně se mu chtěl hlas. "Loučím se s Tebou má krásná kolegyně, loučím se s Tebou jménem svým, jménem
Divadla na Vinohradech. Sbohem," řekl třesoucím se hlasem.

 
12:41

"Loučíš se dnes se scénou, na které jsi strávila 60 let svého života," zahájil Töpfer svou smuteční řeč. Zavzpomínal na dobu, kdy sám do divadla nastoupil, zatímco Jirásková zde měla odehrány již řadu sezon. A to "v divadle, se kterým byla spjata víc, než bývá člověk bytostně spjatý se svým zaměstnáním." Jirásková prý v dobách nadvlády komunismu opakovaně hovořila o tom, že se chystá a těší do důchodu. "Po roce 1989 však přestala o odchodu mluvit," podotkl Töpfer. A stala se jeho první ředitelkou.

 
12:40

Na jeviště přišel ředitel Divadla na Vinohradech Tomáš Töpfer.

 
12:37

Opona se právě zvedá, odkrývá katafalk s rakví. Čestnou stráž stojí Daniela Kolářová a Hana Maciuchová. Sálem zní dojemná hudba.

 
12:36

V hledišti sedí také Dagmar Havlová, vedle ní divadelní režisér Vladimír Morávek a herečka Kateřina Brožová. Ředitěl České televize Petr Dvořák sedí vedle Jiřího Bartošky.

 
12:35

Opona vinohradského divadla je zatažená, většina věnců byla přesunuta na pravou stranu. V tuto chvíli není vidět ani katefakl s rakví s ostatky Jiřiny Jiráskové.

 
12:33

Právě začíná rozloušení s Jiřinou Jiráskovou, které je uzavřené pro veřejnost. V hledišti je zaplněno jen pár míst. Ze slavných osobností je tu například Jaromír Hanzlík. Přišla ministrině kultury Alena Hanáková, která sedí vedle prezidentského kancléře Jiřího Weigla.

 
12:11

V přímém přenose budeme pokračovat ve 12:30.

 
12:08

Hlavní sál je už nyní uzavřen. Lidé, kteří se s Jiřinou Jiráskovou přišli do divadla rozloučit, ještě v předsálí mohou podepisovat kondolenční knihu. Desítky lidí se k rakvi nedostalo. Hloučky postávají také ještě před divadlem. Ve vitrínách si prohlížejí fotky a zapalují svíčky.

 
12:05

„Rozloučit se přijdou všichni, kdo jsou v Praze. Přijedou také herci z regionů,“ řekl k programu oficiálního rozloučení ředitel Vinohradského divadla Tomáš Töpfer. „Promluví Jiřina Bohdalová, Michal Novotný, primátor Svoboda. Požádali jsme také Mariána Labudu, aby pronesl pár slov,“ dodal.

 
12:01

Právě končí rozloučení pro veřejnost. Od 12:30 se s Jiřinou Jiráskovou v uzavřeném kruhu rozloučí její kolegové, přátelé a známí.

 
12:00

Právě k rakvi přišla poslední stráž. Herečce se poklonil její dlouholetý kolega z Divadla na Vinohradech Viktor Preiss.Za ním stojí Eliška Balzerová.

 
11:55

V divadle je spoustu hereččiných obdivovatelů. A to nejen její vrstevníci, ale mnoho mladých lidí.

 
11:52

Střídání čestné stráže. Podél rakve právě stojí Hana Maciuchová a Pavel Baťek.

 
11:50

Iva Janžurová se neudržela a u rakve se rozplakala. S Jiřinou byly velké přítelkyně. Na pódiu se sešly například v oblíbené divadelní inscenaci Světáci.

 
11:48

U rakve právě drží čestnou stráž herečka Iva Janžurová a také Jaromír Hanzlík.

 
11:43

Čestnou stráž u rakve drží herečka a velká kamarádka Jiřiny Jiráskové Daniela Kolářová. Herečky se spolu setkaly v mnoha filmech a divadelních inscenacích. Film Sňatky z rozumu byl jedním z nejoblíbenějších.

 
11:43

Lidé, kteří nepřestávají k rakvi Jiřiny Jiráskové proudit, přinášejí věci, které měla Jiřinka ráda. Mezi květinami, kterých je plné jeviště, jsou také krabičky doutníků a malé lahvičky s koňakem.

 
11:40

Čestnou stráž momentálně drží herečka Kateřina Macháčková, které byla Jirásková tchýní v seriálu Život na zámku.

 
11:37

Zástupy lidí stále přinášejí do Divadla na Vinohradech své milované herečce květiny. Před rakví svůj smutek neskrývají a pláčou.

 
11:32

Opět se mění čestná stráž. U rakve stojí otec a syn Trojanové - Ladislav a Ivan.

 
11:31

Herci Národního divadla a manželé Igor Bareš a Antonie Talacková se přišli poklonit své kolegyni

 
11:31

Eliška Balzerová, Simona Postlerová a opět Dagmar Havlová, která působí velmi pohuble, stojí čestnou stráž. Z druhé strany stojí také Martin Stropnický.

 
11:29

Mezi květinami jsou také věnce od prezidenta Václava Klause a premiéra Petra Nečase. Prezident Klaus chodil navštěvovat herečku do nemocnice a krátce před Vánoci, jí také telefonoval.

 
11:26

Mezi květinami jsou položené také doutníky, které byly hereččinou vášní až do posledních chvil.

 
11:25

Moderátor Aleš Cibulka drží právě stráž u své milované herečky. S Jiřinou měl skvělý vztah. Dokonce o ní psal ve své knize.

 
11:23

Lidé pokládají na okraj jeviště květiny. Zesnulá herečka měla mnoho obdivovatelů.

 
11:20

Gabriela Vránová z hluboka dýchá a pláče. Odchod kolegyně nese těžce.

 
11:18

Čestná stráž se opět vyměnila. S herečkou Gabrielou Vránovou jí drží herec Jaroslav Satoranský.

 
11:17

Mezi květinami převládají růže žluté barvy. Stejné přinesla Jiráskové také Dagmar Havlová.

 
11:16

Do divadla stále proudí další truchlící. Na jevišti je záplava květin a věnců.

 
11:11

Opět se vyměnila čestná stráž. U rakve stojí herec Pavel Rímský, na druhé straně Lukáš Příkazký.

 
11:10

Veronika Freimanová drží čestnou stráž u rakve s Jiřinou Jiráskovou

 
11:07

Poklonit se herečce  přišel také herec Otakar Brousek starší.

 
11:04

Čestná stráž se právě mění. U rakve stojí herci Svatopluk Skopal a Jiří Dvořák, který hraje v nekonečném seriálu Ulice.

 
11:02

Petr Rychlý stojí u rakve už po druhé. Herci odchod veliké herečky nesou velmi těžce. Mnoho z nich se neubránilo slzám.

 
11:00

S Mariánem Labudou drží stráž v této chvíli také Martin Zahálka.

 
10:59

Herečce se právě poklonil a drží stráž Marián Labuda, který je hereččinou smrtí zrdcený. U rakve se srdceryvně rozplakal.

 
10:55

Do sálu stále proudí mnoho lidí, kteří se přišli se svou milovanou herečkou rozloučit.

 
10:53

Čestnout stráž u herečky právě drží Petr Kostka a Otakar Brousek.

 
10:51

Hlediště je zaplněné návštěvníky. Postupně přicházejí k jevišti, pokládají květiny a s fenomenální herečkou se loučí tichou vzpomínkou nebo lehkým pokloněním.

 
10:50

Čestnou stráž u rakve drží herec Petr Rychlý, Jaroslav Satoranský a ředitel Vinohradského divadla Tomáš Töpfer.

 
10:48

Jeviště, na kterém je vystavená rakev s ostatky Jiráskové, je zaplaveno věnci. Největší, přímo před katafalkem, je od Vinohradského divadla. Věnec poslal také premiér Petr Nečas, starosta Prahy 2, Miroslava Němcová či UNICEF.

 
10:31

Do divadla dorazil herec Marián Labuda. Své zesnulé kolegyni donesl nádherný a veliký pugét bílých růží.

 
10:29

Čestnou stráž u rakve drží zdrcená Dagmar Havlová se Simonou Postlerovou, Jirásková byla kmotrou jejího syna Daminána

 
10:20

Jako první u rekve stojí čestnou stráž Václav Vydra a Zlata Adamovská, která se neubránila slzám. Herci Divadla na Vinohradech se budou postupně u své zesnulé kolegyně střídat.

 
10:13

Ve foyer je vedle fotografie Jiřiny Jiráskové kondolenční kniha, která má pár minut po desáté popsaných více, jak 10 stran.

 
10:08

Do divadla právě dorazila Dagmar Havlová.

 
10:07

Před divadlem stojí dlouhá fronta lidí. Všichni se přišli rozloučit s velkou hvězdou.

 
9:58

Dění před divadlem koordinuje policie.

 
09:56

Vedle vchodu do divadla hoří mnoho svíček a je zde spoustu květin. Převažují růže.

 
9:47

Do Vinohradského divadla dorazila herečka Zlata Adamovská. Od rána je na místě také jeho ředitel Tomáš Töpfer. Přišla už také herečka Eva Režnarová, která na Vinohradech také hraje. Očekává se, že právě tito herci budou u rakve Jiráskové držet čestnou stráž.

 
9:35

Ráno byla do Prahy z jihočeských Malenic převezena rakev s ostatky. Do Vinohradského divadla jsou přinášeny první věnce a květinová výzdoba. Dveře divadla se pro veřejnost otevřou v 10 hodin. Do poledne se s herečkou bude moci rozloučit veřejnost.

 
9:27

Dobré ráno, vážení čtenáři. Dnes se Česko rozloučí s fenomenální herečkou Jiřinou Jiráskovou, která zemřela v pondělí 7. ledna. Veřejnost, herci a kolegové se s ní budou loučit v jejím milovaném Vinohradském divadle. My vám toto rozloučení zprostředkujeme v ONLINE přenosu. Na webu Blesk.cz budete moci sledovat také přímý video přenos.