„Artur je se stavem matky obeznámen. Jak od nás, tak od svého otce. Ví, že pro mámu je pobyt v nemocnici to nejlepší a staví se k tomu, co se stalo, statečně. Je to bezvadný kluk. Ani náhodou tu nekazí náladu a snaží se být pořád veselý. A to i přesto, že moc dobře chápe, co se mohlo stát,“ řekl včera Blesku Zdeněk S., šéf rockového tábora u jedné z českých přehrad, kde teď zanícený bubeník Artur tráví 11 vytoužených dní.

Když se Arturův otec a bývalý hudebník Ladislav Štaidl dozvěděl, že Iveta skončila na detoxikačním oddělení v pražské Nemocnici pod Petřínem, syna raději okamžitě informoval. To, aby se k té zprávě Artur nedostal až prostřednictvím médií. Artur se k tomu postavil jako opravdový chlap. Přestože matku miluje, vše se obešlo bez pláče. „Artur se skutečně chová neuvěřitelně rozumně a dospěle. Nikdo z dětí si ho tu také nedobírá a vůbec se o věci nebavíme. Naopak hrajeme, zkoušíme, chodíme do přírody. Tady u přehrady je krásně,“ pokračuje Zdeněk S.

Potom ještě prozradil, že se Artura na táboře chystá navštívit otec Láďa. „Artur je z toho nadšený. V divadle v Uhříněvsi hraje na hrozné bubny, tak jsme se shodli, že by bylo fajn zakoupit nové. A najednou mi včera nadšeně Artur vykládal: Přijede sem za mnou táta. Slíbil, že mi koupí novou soupravu bubnů. Až tu bude, dohodneme se jakou. Moc se těším,“ reprodukoval Arturova slova Zdeněk S., který dává malému Štaidlovi přes rok »bubenické « hodiny.

Z Ládi Štaidla se prostě zase stane táto-máma. A Štaidl proti tomu vůbec nic nenamítá. Naopak. Rád se bude o syna starat a velmi by přivítal, kdyby Iveta podstoupila konečně pořádnou léčbu. A nikoli na pár měsíců, ale minimálně na rok. „Nikdo jí nedokáže pomoci. Jenom odborníci z oblasti medicíny. Kvůli Arturovi to už měla udělat dávno. Ten kluk trpí. Já jí poručit ale nedokážu. O Artura se opravdu velice rád postarám,“ říká Štaidl.

Fotogalerie
4 fotografie

Stejného názoru je i Arturův exotčím Jiří Pomeje. „Už v době, kdy jsme se s Ivetou rozešli, cítil jsem, že bude zle. Ona si myslí, že ji z těch jejích stavů dostanou chlapi, milenci, manželé. Omyl. Civilní osoba to nezvládne. Zní to zle, ale já osobně nejsem vůbec proti soudnímu přikázání k léčbě. A minimálně roční. Ať se Iveta nezlobí, myslím ale, že nám všem jde o to, aby Artur nepřišel o mámu,“ říká i Pomeje a dodává: „Táta Láďa je pro Artura v této situaci úplně to nejlepší. S kým by měl také být, když ne s ním. A Arťas ho má moc rád. Iveta toho skvělýho kluka svým nezodpovědným chováním ničí,“ je přesvědčen Pomeje.

Jirka dokonce Arturovi volal: „Řekl jsem mu: Tady máš moje nové telefonní číslo. Zavolej, kdykoli budeš potřebovat, jsem ti k dispozici. Ve dne v noci. Mám tě rád.“ Artura telefon prý potěšil. „Chtěl jsem ho prostě povzbudit. A taky jsem mu řekl, že si s ním, až bude moci chodit do hospody, kdykoliv rád dám pivo,“ dodal ještě Pomeje.

„Pro Artura teď bude nejlepší, když bude žít se svým otcem a Iveta se půjde dlouhodobě léčit. Minimálně na rok. A pokud bude pan Štaidl potřebovat, budu samozřejmě k dispozici,“ řekla k tomu všemu Blesku Arturova chůva Daniela, která zavoláním sanitky teď v pátek zachránila Ivetě život. „Nikomu se samozřejmě nechci podbízet. Jen hlásám, že ráda pomohu. Aby pan Štaidl věděl. Mám Artura ráda,“ dodala ještě Dana.

Štaidl, Pomeje, Dana. Všichni tři vidí jediné východisko: dlouhodobá léčba a třeba i nařízená soudem. „Aby to dítě nepřišlo o matku. O to nám všem jde,“ uzavřela Dana.