Pražský Designblok se v české metropoli konal už popatnácté a svým konceptem, rozsahem, způsobem jakým konfrontuje tuzemskou kreativitu se zahraničními špičkami, si za dobu své existence vydobyl prestiž mezinárodního, svým způsobem jedinečného podniku. A i když v našich médiích stále nemá publicitu, jakou si zaslouží, veřejnost se o něj čím dál více zajímá. Počet návštěvníků expozic Designbloku rok od roku výrazně stoupá, letos zaplavili mega prostory Nákladového nádraží Žižkov, stejně tak Kafkův dům a Colloredo Mansfledský palác měrou, která kredit podniku jen stvrdila.

Móda přitahovala!

Narváno bylo i v kostele sv. Šimona a Judy, kde se konaly módní přehlídky. Byly zajímavou konfrontací mladých neopotřebovaných talentů se zavedenými tvůrci, jež musí své místo na slunci obhájit. Na své si v tomto maratonu krátkých fashion show musel přijít kdekdo – bez ohledu na vkus, subjektivní názor na oděv. Zajímavá byla prezentace progresivních nadějí vlámské módy, stejně tak přehlídka absolventských hvězd zahraničních módních škol včetně práce studentů naší UMPRUM. Konečně o sobě dala vědět i Monika Drápalová, která se svého času v Paříži podílela i na kolekcích tzv. vysoké módy haute couture.

Pověst dobré profesionálky potvrdila matadorka tuzemské scény Hana Havelková a velký potlesk zaslouženě sklidila i Hana Zárubová, jež vysoké laťce módního designéra roku na Czech Grand Design 2012 minimalistickou kolekcí šatů a plášťů Work in progress II s přehledem dostála. A nechyběla ani fashion show s Designblokem léta spjaté Liběny Rochové, která svými vytříbenými koncepty trvale oslovuje a dává na vědomí, že umí módu povýšit na umění.

Rochová sklízí úspěch jako oděvní výtvarnice i coby pedagog, jenž talent svěřenců v ateliéru módy a obuvi na UMRUM tříbí tak, že vzbuzují mimořádný ohlas u nás i ve světě. Letos na Designbloku bodovali na mole Rochové studenti i jejich učitelka řadou modelů Reflexe zhotovených z haute couture tkanin. Finále Premier gala patřilo prezentaci kolekce SS 2014 od A.F. Vandevorst, jež se Praze předvedla po nedávné premiéře na pařížském fashion weeku.

Jak obstály celebrity?

Populární osobnosti činí každý podnik atraktivnějším. Zejména akce módy, kterou hvězdy showbyznysu prodávají. Jisté je, že Designblok Premier Fashion Week zaznamenal veřejnosti známých tváří mnohem víc než pražský zářijový Fashion Week a zejména pak Mercedes-Benz Prague Fashion Weekend, jenž tento pel znatelně postrádal. Otázkou je, zda se celebrity na Designblok Premier Fashion Weeku vyrovnaly hvězdám kořenícím prestižní fashion weeky ve světě. Troufám si říci, že na výjimky nikoli.

K výjimkám patřila davu neznámá kurátorka Designbloku, úsporně elegantní Jana Zielinski. Sofistikovaně minimalistická jednička českých oděvních výtvarníků Liběna Rochová a bývalá supermodelka Daniela Peštová, která tradičně byla tváří Premier Fashion Weeku stejně jako herečka Aňa Geislerová, která se na přehlídkách příliš neobjevila. Je opět čerstvou matkou, nedivme se tedy absenci. Zato její kolegyně, nová tvář módní odnože Designbloku, Tereza Voříšková, svou roli vzorně splnila s tím, že předem alibisticky prohlásila, že je módním analfabetem, kterému se dostalo coby živlu té cti. Tereza s analfabetismem poněkud přeháněla, ale svými outfity občas dokázala, že tento alibismus je trochu na místě.

Outfity Peštové, Voříškové a potažmo Geislerové jsou námětem na další komentář (bude následovat), ale byly tu i jiné osobnosti. Miss World Táňa Kuchařová, která se ulici připomíná jako láska herce Ondřeje Brzobohatého, se pojistila monolitem černé. Herečka Klára Issová, která má pro módu cit, dostála image zhrzené a outfitem dost nudné Popelky. Prestižní stylista Jan Pokorný svou (pro ulici možná nestravitelnou) extravagancí patřil k těm, jež módní akce Designbloku správně koření a zaujal i Zakaria Nemrah, který v Praze v nastávajících volbách kandiduje za SPOZ do Poslanecké sněmovny. Kdo by řekl, že člen strany Zemanovců bude obouvat luxusní polobotky, značkovou koženou bundu a kolem krku omotá šálu módního domu Lanvin?

Nechyběla ani hvězda TV zpravodajství TV Nova, Emma Smetana, jež svou kreativitou na poli stylingu opět znervóznila. A nezabodovala ani choť oscarového režiséra Menzela, Olga, která se image lady dost vysmekla. Módní exhibici herečky Jany Plodkové a jejího partnera, optika Filipa Žilky, nešlo na poli stylingu nic vytknout - jen působili jako fashion panáci. Na rozdíl od Terezy Voříškové, která byla i přes přešlapy sympaticky svá.

Fotogalerie
12 fotografií