Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Dnes je den leváků! Podívejte se na ty neslavnější z nich! Nechybí ani prezident...

/
  • Znáte slavné leváky?
    13. srpna 2020 ● 15:41

    Na 13. srpna připadá Mezinárodní den leváků, kteří tvoří až desetinu světové populace. Slavit tak ve čtvrtek může přibližně milion Čechů. Dneska už víme, že praváctví nebo leváctví je způsobeno vrozenou dominancí jedné mozkové hemisféry a rovněž se upustilo od nepřirozeného „přeučování“ nebohých dětí. Věděli jste ale, že leváků je více mužů než žen? Že snadněji řeší matematické úlohy? A že je mezi nimi až překvapivé množství umělců? Která známá jména tedy patří do řad leváků? Pojďme se společně podívat na desítku těch docela nejslavnějších celebrit – samozřejmě, nepočítáme-li takové „esa“ jako byl filozof Aristoteles, všuměl Leonardo Da Vinci anebo kreslený hrdina seriálu Simpsonovi Bart...

  • 1.

    Angelina Jolie (45)

    Uhrančivá kráska Angelina Jolie, dcera herce Jona Voighta (81), patří bezesporu mezi neslavnější leváky. Herečka, která si získala srdce diváků jako akční hrdinka Lara Croft ve stejnojmenném snímku, či jako zvláštní vyslankyně Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. To ovšem není její role, ale poslání. Má šest dětí, z toho tři vlastní a tři adoptované. Dříve byla v médiích označována za jednu z nejkrásnějších žena všech dob, poslední dobou se články o ní omezily na oprávněné obavy o její zdraví. Je totiž stále hubenější a hubenější...

    Angelina Jolie
    Autor: profimedia.cz

  • 2.

    Brad Pitt (56)

    Je trochu paradoxem, že stejně jako jeho bývalá manželka Angelina, i Brad Pitt je levákem. Ani jeho však tento „hendikep“ v kariéře nikterak neomezoval. Naopak. Tento sexsymbol let devadesátých, sladký hošík s blond který postupem času zraje z charismatického muže, co naposledy zazářil v černé komedii režiséra Quentina Tarantina (57) Tenkrát v Hollywoodu. Za výkon v tomto snímku mimochodem získal svého prvního Oscara. Před Angelinou byl dlouhá léta ženatý s herečkou Jennifer Anistonovou (51), hvězdou seriáu Přátelé.

    Brad Pitt nepovažuje krásu za žádnou zásluhu. Přiznává sice, že mu vzhled pomohl k některým rolím, ale bez talentu by to prý nešlo.
    Autor: Profimedia

  • 3.

    Julia Robertsová (52)

    I herečka s tím nejširším úsměvem, jaký můžete v zahraniční kinematografii vidět, tedy herečka Julia Robertsová, patří mez leváky. Někdejší modelka se proslavila coby prostitutka se zlatým srdíčkem ve filmu Pretty Woman, pročež nejspíš už doživotně získala nálepku roztomilých diblíků v romantických komediích. To, že dokáže hrát i něco jiného než ztřeštěnou, láskou poblázněnou ženu dokázala v dramatu Erin Brockovich, poprávu oceněného zlatým naháčem.

    Julia Roberts
    Autor: profimedia.cz

  • 4.

    Keanu Reeves (55)

    Tmavovlasý a tmavooký kanadský herec Keanu Reeves za svůj exotický vzhled vděčí svým rodičům, tedy mamince, anglické kostýmní návrhářce a tanečnici, a tatínkovi, jenž byl geolog havajsko-čínského původu. Diváci si ho zamilovali v rolích nemluvných drsňáků, například jako vyvoleného Nea v akční sérii Matrix, neporazitelného mstitele Johna Wicka, anebo jako mladého policistu v Nebezpečné rychlosti. V osobním životě bohužel tolik štěstí neměl, jeho snoubenka porodila mrtvé dítě a pak spáchala sebevraždu, milovaná sestra mu zemřela na leukémii, a tak herec většinu svých peněz pravidelně dává na charitu.

    Keanu Reeves se ve čtvrtém Matrixu opět objeví jako Neo.
    Autor: ČTK

  • 5.

    Lady Gaga (34)

    Slavná zpěvačka, skladatelka, klavíristka, textařka, herečka a hudební producentka Lady Gaga, tedy Stefani Joanne Angelina Germanotta (podle jména je jasné, že má italské předky), má s ostatními zde zmiňovanými hvězdami mnoho společné: uměleckou duši, obrovský talent... a dominantní levou ruku. Kromě úspěšné hudební kariéry se věnuje i hraní. Objevila se například v jedné z řad seriálu American Horror Story, a za nevšední výkon ve filmu Zrodila se hvězda byla dokonce jmenovaná na cenu akademie. I když ona sama Oscara nakonec nezískala, dostala jej alespoň za napsání nejlepší filmové písničky Shallow, kterou nazpívala společně s hercem Bradley Cooperem (45).

    Lady Gaga
    Autor: profimedia.cz

  • 6.

    Morgan Freeman (83)

    Slavný hollywoodský herec Morgan Freeman se proslavil svou vysokou postavou a klidným, hlubokým hlasem. Za svou práci získal několik prestižních ocenění, mimo jiné cenu Americké filmové akademie, tedy Oscar či Křišťálový globus za mimořádný umělecký přínos světovému filmu na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. Své fanoušky si získal například pro výkon ve filmu Vykoupení z věznice Shawshank, v thrilleru Sedm či v komedii Božský Bruce, kde ztvárnil postavu Boha. Herec se naposledy objevoval na titulních stránkách ve spojení s kauzou Me too, když se na něj sneslo hned několik obvinění ze sexuálního obtěžování během natáčení. Proti Freemanovi svědčilo osm žen a celkem šestnáct svědků ho prý u obtěžování vidělo. On však tvrdí, že je nevinný...

    Herec Morgan Freeman
    Autor: Reuters

  • 7.

    Nicole Kidmanová (53)

    Také slavná rusovlasá herečka Nicole Kidmanová je levačkou. Přestože je pravděpodobně nejznámější a nejúspěšnější australskou herečkou, narodila se ve skutečnosti v Honolulu na Havaji, kde v té době pobývali její australští rodiče na základě studijního víza. Na televizních obrazovkách se objevuje už od svých šestnácti let. Dlouhá léta byla provdaná za herce Toma Cruise (58) a společně adoptovali dvě děti, poté, co řekla své „ano“ písničkáři Keithovi Urbanovi (52), porodila dvě děti vlastní. Má Oscara za fim Hodiny, vlastní hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy a je také ambasadorkou dobré naděje organizací UNIFEM a UNICEF.

    Nicole Kidman
    Autor: profimedia.cz

  • 8.

    Paul McCartney (78)

    I slavný „brouk“ Paul McCartney je levákem, to jste věděli? Zkuste se někdy zaměřit na to, jak drží kytaru: struny má prý natažené zrcadlově obráceně, a drží ji „krkem“ na opačnou stranu. Slavný zakladatel legendární kapely The Beatles, honosící se titulem sir, třikrát se oženil (jeho první manželka Linda podlehla už v roce 1998 rakovině prsu, druhá žena se s ním rozvedla krátce po narození dcery Beatrice) a má celkem pět dětí. Po odchodu z The Beatles založil kapelu Wings a v roce 2002 vystupoval dokonce i v Praze.

    Paul McCartney
    Autor: Instagram

  • 9.

    Tom Cruise (58)

    Podobně jako u Brada a Angeliny, i Nicole Kidmanová a její manžel Tom Cruise byli oba leváci. To měli společné. Rozdělila je však scientologická církev, jíž je Tom velmi zuřivým zastáncem. Patří k největším hitmakerům celého Hollywoodu a objevil se v celé řadě snímků, co se dají bez nadsázky nazývat kasovními trháky. Zahrál si v sérii Mission: Impossible, akčních sci-fi filmech Na hraně zítřka či Nevědomí, v komediích Zatím spolu, zatím živí, či v historickém dramatu Valkýra. Nálepka akčního hrdiny k němu patří i vzor skutečnosti, že je vlastně docela malý – údajně měří necelých 170 centrimetrů.

    Copak to má Tom Cruise s tváří? Prý to trochu přehnal s botoxem.
    Autor: Profimedia.cz

  • 10.

    princ William (38)

    A trocha modré krve na závěr - Jeho královská Výsost princ William Arthur Philip Louis, vévoda z Cambridge, hrabě ze Strathearnu, baron z Carrickfergusu, nejstarší syn následníka britského trůnu Charlese (71), prince z Walesu, a jeho první manželky princezny Diany (†36) . I manžel Kate Middletonové (38) a otec tří rozkošných dětí George (7), Charlotte (5) a Louise (2) je levákem. Jeho povaha však rozhodně „levá“ není – tento bývalý pilot vrtulníku letecké záchranné služby se plně věnuje četným charitativním organizacím. A pro zajímavost: pokud se tento budoucí král rozhodne vzít si jako královské jméno své první jméno, bude vládnout jako král Vilém V. (anglicky William V.).

    Princ William
    Autor: Foto: Reuters, ČTK/AP Profi media.cz

  • 11.

    Galerie

    Tak co, našli jste v našem abecedně seřazeném „top 10 známých leváků“ svého oblíbence? Mrkněte se o naší galerie, třeba tam najdete i nějaké, jaké jsme v textu vynechali...

    Fotogalerie
    72 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

sidneyfoster: Kromě Paula je to sebranka která levou rukou nikdy nic nedokázala. Je smutné že tu chybí genius hry na kytaru Jimy Hendrix. Ale to bychom chtěli od Blesku asi moc.

(13. 08. 2020 18:02)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy