Zákeřný koronavirus má na svědomí život dalšího výrazného hollywoodského tvůrce: kameramana Allena Daviaua, jenž je autorem mnoha výrazných a snadno zapamatovatelných scén mainstreamové kinematografie. Vždyť kdo by si nepamatoval tak často vzpomínaný (i parodovaný) záběr, kdy silueta chlapce Elliota ze sci-fi snímku E. T. Mimozemšťan letí na kole po nebi před obřím měsícem? Právě za ten vděčí režisér Steven Spielberg svému příteli a kolegovi Daviauovi.

Se Spielbergem začal tento rodák z New Orleans spolupracovat už v šedesátých letech, kdy společně natočili krátkometrážní film Amblin’. Tento název dal o několik let později jméno Spielbergově produkční společnosti Amblin Entertaiment. Za to, jak svou kamerou nasnímal kouzelný snímek E. T. Mimozemšťan, byl Daviau nominován na Oscara. To samé se opakovalo ještě u dramatu Purpurová barva a válečné Říše slunce, nominace však nikdy neproměnil. Za Říši slunce zíkal „pouze“ cenu BAFTA. 

Další dvě oscarové nominace pak přišly ještě u filmů Avalon Bugsy, na nichž se sešel s režisérem Barrym Levinsonem (78). Kromě toho se podílel ještě na snímcích Astronautova žena, Zóna soumraku či Kongo. Jeho posledním filmem se stala nepříliš povedená hororová komedie Stephena Sommerse (58) Van Helsing. Předtím, než se Daviau odebral, jak se říká, do uměleckého důchodu, mu Americké sdružení kameramanů (ASC) ještě udělilo cenu za celoživotní dílo.

Postupně mu přestávalo sloužit zdraví a od roku 2012 byl upoután na kolečkové křeslo a později skončil v domově důchodců v Los Angeles. Poslední dny svého života pak strávil na lůžku, kam ho upoutaly zdravotní komplikace spojené s nákazou virem covid-19. Těžké nemoci sice nakonec bohužel podlehl, ale zanechal za sebou skutečně zářnou kariéru. Sám Spielberg svému příteli na sociálních sítích vzdal hold: „Jeho hřejivé lidství bylo stejně silné jako jeho práce s kamerou. Byl to jedinečný talent a skvělý člověk,“ štkal.

VIDEO: Trailer k filmu Stevena Spielberga E.T. Mimozemšťan

Video
Video se připravuje ...

Film Stevena Spielberga E.T. Mimozemšťan • trailer INT

Fotogalerie
23 fotografií