Právě Jelinek prý Žilkové v dobách její největší bolesti pomohla. „Pláču... Milena byla velká umělecká osobnost a přítelkyně. Poprvé jsme se viděly na konkurzu na Zapomenuté světlo a pak několikrát v jejím pražském bytě proti Židovskému hřbitovu,“ vzpomenula herečka na roli, která jí v roce 1997 vynesla Českého lva za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli. Autorkou scénáře byla právě Jelinek.

V Adině pak Žilková ztvárnila titulní roli. Premiéra se tehdy odehrála i ve stínu hereččiny osobní tragédie. „Na premiéře životopisné hry Adina Mandlová, kterou geniálně napsala, mi pomohla překonat úmrtí syna,“ popisuje herečka. Katalyzátorem emocí pro ni byla scéna, kdy titulní hrdince umírá novorozená dcera.

„Adina byl původně filmový scénář, ale ani Češi, ani Němci, ani Angličané nechtěli dát na něj peníze. Měli k Mandlové negativní postoj. Milena i její již dříve zesnulý manžel byli úžasní lidé s velkým osobním příběhem. Milena byla nedoceněná česká emigrantka,“ dodává Žilková o zesnulé přítelkyni. 

Zprávu o smrti Jelinek ve čtvrtek ráno přinesl režisér Jan Hřebejk na svém twitteru. „Zlá zpráva z NY. Dáma uprostřed, Martina Formanová, mi právě napsala, že na komplikace s koronavirem dnes zemřela dáma vlevo, Milena Jelinek. Autorka scénáře Zapomenutého světla, profesorka na Columbijské univerzitě, vzácný člověk. Fotka ještě s Péťou Jarchovským je z února 2020,“ napsal ke snímku.

VIDEO: Syn Žilkové Melichar (†198 dní) by měl 10 let: Toužila jsem ho naučit dýchat...

Video
Video se připravuje ...

Syn Žilkové Melichar (†198 dní) by měl 10 let: Toužila jsem ho naučit dýchat... Petr Macek, Jan Jedlička

Fotogalerie
43 fotografií