Silvia Šuvadová, kterou si čeští diváci dozajista okamžitě vybaví jako smyslnou violoncellistku Blanku, jež v oscarovém snímku Jana Svěráka (54) sváděla představitele hlavní role v podání Zdeňka Svěráka (83), má za sebou hodně krušné časy. Z USA, kde se jí dokonce podařilo získat americké občanství, je už rok zpátky na Slovensku, kam se vrátila, aby se mohla starat o svého těžce nemocného otce. Jeho zdravotní problémy byly natolik vážné, že musel dokonce podstoupit operaci. Tehdy prý zůstal doslova uvězněn mezi zdmi nemocnic, a jeho dcera za ním pravidelně docházela.

„Bylo to dost náročné,“ přiznala nyní herečka, co zazářila například v seriálu Ďáblova lest, slovenskému deníku Nový Čas s tím, že je její otec už konečně z nejhoršího venku. „Chtěla bych poprosit lidi, co mají nějaké charitativní úmysly, aby podpořili oddělení geriatrie, protože staří lidé si zaslouží úctu. Tak jak je to mezi americkými indiány a u různých jiných kmenů, kde jsou staří lidé modlami kvůli své moudrosti a zkušenostem.“

Zároveň jedním dechem dodává, že tak, jak se zachází se stařečky u našich sousedů, se jí vůbec nezamlouvá. „Nelíbí se mi, jak je to na Slovensku. Teď do toho velice hluboce vidím, jsem s otcem a starými lidmi v nemocnici poměrně často, a myslím si, že geriatrické oddělení si zaslouží stejnou pozornost jako jiná oddělení,“ zdůrazňuje herečka, která se „za velkou louží“ pokusila prosadit ve filmovém průmyslu. Mihla se například v akčním thrilleru Rychle a zběsile: Tokijská jízda, a střihla si roličky i ve filmech Špatný polda nebo Polanski, významnějších rolí se však dočkala až ve své rodné zemi.

VIDEO: VIDEO: V Koljovi si zahrála Šuvadová s Andrejem Chalimonem (29).

Video
Video se připravuje ...

kolja Blesk.cz

Fotogalerie
32 fotografií