Ačkoli její kapela Hole měla v 90. letech v hudebním světě jméno, nejvíc se Courtney stejně proslavila coby manželka Kurta Cobaina (†27), skladatele, kytaristy a zpěváka skupiny Nirvana. Nejen nad jeho nečekaným úmrtím se ovšem dodnes vznáší řada otazníků. A spojovníkem mezi sérií podivných událostí roku 1994 je právě tahle blonďatá rebelka.

Protivná sprostá holka

Love vyrůstala pouze s matkou v hippie komunitě, což její budoucí život značně ovlivnilo. V pubertě hodně cestovala, pracovala jako striptérka, až nakonec zakotvila právě v hudebním světě. Její působení hned v několika kapelách ale většinou skončilo nevalně. Řada muzikantů dodnes nemůže zapomenout na její paličatou, dominantní a zákeřnou povahu, na které ztroskotaly takřka všechny Courtneyiny hudební projekty.

Jen jediný měl delšího trvání – kapela Hole, kterou Love založila v roce 1989 spolu s kytaristou Ericem Erlandersonem (56). Na začátku 90. let se skupině nedařilo prorazit. V roce 1993 ale Erlanderson s Love zlákali ke spolupráci baskytaristku Kristen Pfaffovou (†27) a začali s ní natáčet album Live Throug This, které je dodnes považováno za jedno z nejzajímavějších počinů hudebního stylu grunge.

Bál se jí i Cobain

S příchodem Kristen se ovšem začaly vršit i problémy. Baskytaristka nejprve začala randit s Erlandersonem, což Courtney nesla dost nelibě. A později, když se Pfaffová seznámila s jejím manželem Kurtem Cobainem, začala blonďatá ďáblice zuřit. „Je to talentovaná muzikantka s překrásnou duší,“ řekl prý o Pfaffové Cobain svému nejbližšímu příteli Dylanu Carlsonovi z drone metalové kapely Earth. „Je fakt pěkná, ale kdybych jí to řekl a Courtney se to dozvěděla, nastane skutečné peklo.“ Podobně to viděla i sama Kristen. „Courtney mě děsí. Jestli si na mě něco najde, tak mě zničí. Vím to,“ svěřila se hudebnice své matce.

Zda spolu Pfaffová s Cobainem měli pouze přátelský vztah, nebo jestli vzájemné sympatie přerostly v něco víc, se dodnes tak úplně neví. Jisté ovšem je, že 5. dubna 1994, přesně týden před vydáním onoho přelomového alba kapely Hole, se Cobain zfetoval a ve skleníku na své zahradě si prohnal hlavou kulku. Jeho tělo našel o tři dny později elektrikář a zavolal policii. Když Courtney po pár hodinách na místo přijela, našla tam kus Kurtovy lebky s vlasy. Opláchla ji a schovala. Bizarní relikvie na památku...

Slova, která bolí

Cobaina do hudebního nebe záhy následovala i Pfaffová. 16. června byla nalezena mrtvá ve vaně ve svém bytě v Seattlu. Stejně jako Cobainovi, i jí se staly osudné návykové látky; oficiální příčinou její smrti je předávkování heroinem. Konspirátoři ale dodnes spekulují nad případnou úlohou Love. „Pamatuju si na jednu z hádek, kdy Courtney řekla Kristen: Spíš s mým kytaristou, děláš oči na mýho manžela a teď mi ještě, sakra, říkáš, jak mám zpívat. Brzdi, jinak toho budeš litovat do konce života,“ prozradil Erlanderson s tím, že Love dokázala s lidmi brilantně manipulovat, a když si usmyslela, že někomu zničí život, prostě to udělala. „Ta holka dokázala dohánět lidi k šílenství,“ dodal.

Sama Courtney v několika rozhovorech prohlásila, že ono neveselé období roku 1994 pro ni bylo největším utrpením v životě. „Kurta, toho prevíta, jsem milovala a miluju pořád. Navždycky bude v mém srdci, a to, co se povídá, jsou nesmysly,“ obhajuje se hudebnice. Jen ona ale ví, zda má svědomí skutečně čisté...

Forman jí věřil

Miloš Forman si Courtney doslova protlačil do snímku Lid vs. Larry Flynt. „Producenti tehdy řekli, že ona nikdy, prý pro ni neseženou pojistku. Měla za sebou divokou drogovou historii,“ řekl slavný režisér v roce 2012 Reflexu. „Sehnal jsem pojišťovnu, ale chtěla milion dolarů. Nakonec jsme se s pár lidmi složili a dali do banku 200 tisíc.“ Forman pak Courtney varoval, že musí být po celou dobu natáčení čistá. A ona to dodržela. „Během prvních dvou týdnů jsem ji několikrát našel úplně zelenou na záchodě, mával s ní absťák. Ale nezlomilo ji to. Ničeho se netkla.“

Život v zajetí drog

S Cobainem se Courtney seznámila v roce 1990 na koncertě Nirvany. Kurt už tehdy slušně »smažil«, údajně to byla ale právě Love, kdo mu dal vůbec první dávku heroinu. Brali se v roce 1992 na Havaji. A veselka se nesla ve vskutku romantickém duchu. „Oba jsme byli sjetí,“ prozradila dáma, která si v roce 1996 střihla hlavní ženskou roli ve Formanově filmu Lid versus Larry Flynt, za což získala i Zlatý glóbus. „Kurt měl na sobě pruhované pyžamo, já šaty po herečce Frances Farmerové.“ Novomanželé si po svatbě naordinovali odvykací kůru. Love totiž už v té době byla těhotná. Odhodlání dvojici nicméně dlouho nevydrželo. Když se narodila malá Frances Bean Cobainová (26), točili se oba znovu v začarovaném kruhu. Ten se nakonec Kurtovi stal osudným. A Courtney? Ta sice působí trochu vyžile, nicméně slaví krásnou pětapadesátku a dle svých slov už je pár let »čistá«.

Oficiální klip kapely Nirvana k jejich přelomovému hitu Smells Like Teen Spirit

Video
Video se připravuje ...

Oficiální klip kapely Nirvana k jejich přelomovému hitu Smells Like Teen Spirit Youtube.com

Fotogalerie
68 fotografií