Dokument, který ve Spojených státech odvysílala televize HBO, dává slovo Wadu Robsonovi a Jamesi Safechuckovi, kteří ve věku sedmi a osmi let trávili s Jacksonem čas na jeho kalifornském ranči Neverland. Oba popisují, jak jim dával drahé dary za to, že je mohl sexuálně zneužívat. Jeden z mužů například vypráví, jak mu Jackson dával pít alkohol, pouštěl porno a masturboval před ním. Po americké premiéře snímku se k Jacksonovi začaly obracet zády rozhlasové stanice zvláště v anglicky mluvících zemích.

V prohlášení pro AP Streisandová uvedla: "Aby bylo úplně jasno, neexistuje žádná situace či okolnosti, za kterých je v pořádku, aby kdokoliv zneužíval nevinné děti. Bylo bolestivé slyšet příběhy, které tito dva mladí muži zažili, a soucítím s nimi." Následně zpěvačka nepřímo kritizovala rodiče chlapců. "Nejdůležitější rolí rodiče je chránit své děti. Je jasné, že rodiče těchto dvou mladých mužů se stali oběťmi a byli svedeni slávou a fantazií".

Kvůli dokumentu zažalovali nedávno HBO správci Jacksonovy pozůstalosti. Film podle nich porušuje smlouvu HBO s organizátory Jacksonových koncertů z počátku 90. let, v níž se televizní společnost zavázala, že nikdy nebude zpěváka kompromitovat. Žaloba odhaduje způsobenou škodu na více než 100 milionů dolarů (přes 2,2 miliardy korun).

Jackson byl poprvé obžalován ze sexuálního zneužití třináctiletého chlapce v roce 1993. Podezření se sice neprokázalo, ale zpěvák se přesto s rodinou chlapce dohodl na mimosoudním vyrovnání. Tím přišel nejen o část svého tehdy ještě rozsáhlého majetku, ale i o pečlivě budovanou image ochránce slabých a utlačovaných, který duší stále zůstává dítětem. V listopadu 2003 byl na Jacksona kvůli zneužívání dětí vydán další zatykač, ale soud hudebníka v roce 2005 osvobodil.

Jackson zemřel 25. června 2009 v Los Angeles po předávkování sedativy. Za podíl na smrti Jacksona, který se tehdy připravoval na návrat na pódia a chystal sérii koncertů pod názvem This Is It, byl ke čtyřem letům vězení odsouzen jeho osobní lékař Conrad Murray. Americký soud počínání lékaře označil za neúmyslné zabití.

Fotogalerie
23 fotografií