Přestože byla Jane Fonda dcerou slavného herce Henryho Fondy (†77), známého například z filmu Tenkrát na Západě, svěřila se, že její dětství rozhodně nebylo procházka růžovou zahradou. Když byla ještě malá, spáchala její matka Frances (†42), která se celý život potýkala s duševními problémy, brutální sebevraždu – v den svých narozenin si podřezala břitvou hrdlo.

Aby uchránil Janinu křehkou dětskou psychiku, namluvil jí její otec, že zemřela na infarkt. Pravdu se slavná herečka dozvěděla až o mnoho let později. Přiznala i mnohem drastičtější zážitek: „Byla jsem znásilněná. Jako dítě jsem byla sexuálně obtěžovaná,“ řekla pro The Edit.

Na uměleckou dráhu se vrhla společně s bratrem Petrem (78), hrála a zpívala na Brodwayi, a kromě toho se věnovala i modelingu. Hodně také rebelovala, na truc svému slavnému otci, spořádané výchově na snobském sídle i šlechtické krvi, která jí kolovala v žilách.

Štěstí jí přinesla až její cesta do Paříže, kde Jane potkala režiséra a svého budoucího manžela Rogera Vadima (†72). A ten ji obsadil do hlavní role dnes již kultovního sci-fi snímku Barbarella (1968). V postavě neohrožené hrdinky se půvabná blondýnka se sošným tělem stala ze dne na den sex-symbolem. Dostala ale i možnost ukázat, že umí hrát, že není jen hezká tvářička – a díky tomu o tři roky později získala Oscara za part prostitutky v krimipříběhu Klute (1971). Dalšího Oscara si vysloužila hlavní rolí v dramatu Návrat domů (1978).

Nikdy se netajila svým levicovým smýšlením a feminismem, a za svou politickou angažovanost byla dokonce i několikrát zatčena. V době války ve Vietnamu, proti které ostře vystupovala, založila s ještě dalšími umělci zájezdový soubor F.T.A., a společně nelegálně vystupovali v okolí vojenských základen v Tokiu, Filipínách a na Havaji, kde šířili protiválečný program.

Rovněž se bila za práva žen, sama měla s dikriminací a nežádoucím sexuálním nátlakem četné zkušenosti. „Byla jsem dokonce vyhozena z práce, protože jsem odmítla spát se svým šéfem,“ prohlašovala hořce. „Vždycky jsem si myslela, že to byla moje chyba…“

V osmdesátých letech se pak vrhla na aerobik, natočila celou řadu instruktážních cvičebních videí, kterých se po světě prodalo přes 17 milionů kopií, a dodnes se aktivně věnuje cvičení pilates a józe. Odmítla veškerá nařčení z bulimie a anorexie, o kterých tehdy informovala média, zároveň však připustila, že tou dobou byla živa pouze z cigaret, kávy a jednoho jogurtu denně.

Prošla si třemi manželstvími, z nichž to nejdelší trvalo 17 let, a to nejkratší osm let, a porodila tři děti, každé jinému otci. Kvůli své kariéře se jim ovšem dostatečně nevěnovala a údajně si to dodnes vyčítá.

Video
Video se připravuje ...

Podívejte, jak úžasně stárne Jane Fonda (80): Natočila film o sexu! Bioscop

Fotogalerie
34 fotografií