Ke znásilnění podle trestního oznámení, které podala Němka Renate Langer na konci září, došlo před 45 lety ve švýcarském městě Gstaad. Ženě tehdy bylo 15 let.

Moje matka by dostala infarkt, kdybych to zveřejnila dřív. Styděla jsem se a cítila jsem se ztracená a opuštěná,“ vysvětlila žena deníku The New York Times, proč o znásilnění neinformovala policii už dřív. Oba její rodiče už jsou nyní mrtví, a tak prý nastal čas promluvil. 

Paní Langer se poprvé setkala s Polanskim, když pracovala pro modelingovou agenturu v Mnichově. Policii přiznala, že ji režisér pozval k sobě domů v Gstaadu, aby prodiskutovali její možnou kariéru ve filmu, a tam ji prý znásilnil.

Později herečka přesto přijala malou roli ve filmu „Che“ od Polanského a ke znásilnění prý došlo znovu, tentokrát v Římě. „To ovlivnilo celý můj další život,“ řekla Langer. Podle policie bude nyní mimo jiné nutné zjistit, zda už není údajný trestný čin promlčený. 

Roman Polanski s polským původem je ve Spojených státech stíhán kvůli sexuálnímu styku s nezletilou v roce 1977. K pohlavnímu styku s třináctiletou dívkou se Polanski přiznal, trvá ale na tom, že nešlo o znásilnění, nýbrž o dobrovolný styk.

Renate Langer však není jedinou ženou, která se ozvala po letech. V srpnu obvinila Polanského Američanka Robin M., že ji zneužil, když jí bylo 16 let. V roce 2010 se naopak přihlásila britská herečka Charlotte Lewis s tím, že byla sexuálně zneužita Polanským, když jí bylo taktéž 16 let. 

V USA je ale sex s nezletilými považován za znásilnění. Předloni Polsko odmítlo Polanského, který v roce 1978 z USA uprchl, vydat. Letos v srpnu losangeleský soud zamítl žádost údajně znásilněné ženy, aby případ ukončil.

Fotogalerie
13 fotografií