Rozpálené nádvoří, minimum stínu a voda dávkovaná na příděl. Když obuvnický velmistr vystoupil z klimatizované místnosti uvést retrospektivní výstavu své ševcovské tvorby The Art of Shoes, nestačil vyjít z údivu. „Jsem šťastný, že tu s vámi dnes mohu být, ale tohle počasí není úplně středoevropské! Řekl bych, že to je spíš počasí ze Sicílie!“ hartusil na odpolední tiskové konferenci předcházející večerní otvíračce vernisáže.

Pohledem hledal aspoň kousek stínu, zkoušel rozpohybovat stojatý horký vzduch bohatě zdobeným vějířem. Marně. A tak ho ale aspoň pohotově zvedl nad hlavu a užil jej místo deštníku. Tím však jeho čtvrteční trampoty neměly skončit. Na podvečerní slávu do Musea Kampa měl problém se dostat. Ač je v Praze ve svém fialovém outfitu nepřehlédnutelnou figurou, dlouho stál za kovanou bránou, a dokonce pískal, než mu někdo přišel otevřít!

Tady se ženám zastaví srdce

Na unikátní výstavě The Art of Shoes můžou návštěvníci vidět 212 bot z Blahníkovy dílny a 80 originálních kreseb. Mistr je pro výstavní účely sám vybral ze svého soukromého archivu, ve kterém má přes 30 tisíc modelů! I tak se ale lidé v pražském Museum Kampa seznámí s intimní retrospektivou 45 let práce španělského obuvníka. Luxusní botky tu budou k vidění až do 12. listopadu.

VIDEO: Nový hit: boty na podpatku pro batolata

 

Fotogalerie
50 fotografií