Problémy s toulavými psy v zemi se dostaly na první stránky novin letos v září poté, co zdivočelá zvířata usmrtila čtyřletého chlapce. Seagal navštívil psí útulek jižně od rumunské metropole a adoptoval na dálku sedmiměsíční štěňátko. Tuto možnost nabízí specifický program, který útulek zahájil. Měsíčně bude herec platit zhruba 370 Kč a pes bude nadále žít v útulku.

Toulaví psi zabili chlapce

„Dělám, co mohu, abych zvýšit povědomí lidí... tak zajistíme, že se tyto nehody a tragédie již nebudou opakovat,“ komentoval svůj krok americký akční hrdina, který v těchto dnech v Rumunsku natáčí thriller A Good Man. Smečka toulavých psů napadla v létě v bukurešťském parku dva bratry. Starší, šestiletý vyvázl s poraněním nohy, ale mladšího ze sourozenců zvířata ukousala k smrti.

Povelení utrácet zvířata

Rumunský prezident Traian Basescu v reakci vyzval vládu, aby umožnila utrácet toulavé psy. Kabinet mu vyhověl a potřebnou právní úpravu schválil vzápětí rumunský parlament. V Bukurešti se potuluje odhadem 60.000 zdivočelých, občas silně agresivních psů. Denně napadají desítky lidí. Podle úřadů situace dospěla tak daleko, že smečky potulných psů odrazují domácí i zahraniční návštěvníky od cesty do rumunského hlavního města.

Fotogalerie
6 fotografií