Britská kultovní skupina Depeche Mode ve složení Dave Gahan, Andy Fletcher a Martin Gore přijela do Prahy s lehkým předstihem již v pondělí. A to právě proto, aby oslavila 52. narozeniny svého kytaristy.

Jestli proběhl nějaký bujarejší večírek, na jejich dnešním výkonu to nebylo znát. A pražské publikum si podmanili od úvodních tónů.

Během koncertu si pak v jednu chvíli dali fanoušci nad hlavu cedule s nápisy "Happy birthday", aby je oslavenec Gore viděl. Ten si je během zpěvu s viditelným dojetím přečetl. "Je mu teprve dvacet pět," zavtipkoval zpěvák Gahan, který si ani dnes neodpustil své tradiční taneční kreace včetně vyzývavých pohybů pánve a víření kolem mikrofonu.

Britové zahráli v Praze znovu po třech letech a čeští fanoušci je přivítali s nadšením. Dočkali se písní z nového alba Delta Machine, ale i starších hitů jako Personal Jesus či Never Let Me Down Again. Role předskokanů se tentokrát ujala skotská skupina Chvrches.

Na stadion se přitom dnes vydali lidé různých generací. Vidět mezi fanoušky "Depešáků" ale byli hlavně třicátníci a čtyřicátníci, které tahle hudba provází od puberty. "Na koncert jdu společně s manželkou, která má dneska narozeniny - stejně jako Martin Gore z Depeche Mode," pousmál se pětatřicetiletý Václav Paleček.

Někteří čeští fanoušci přitom pamatují i vůbec první koncert Depeche Mode v Praze, který se odehrál ještě před pádem komunismu v roce 1988. Skupina Depeche Mode přitom vznikla v roce 1980 v britském Basildonu a celosvětově za léta kariéry podle dostupných zdrojů prodali na 100 milionů alb a singlů.