Berlínský mezinárodní filmový festival se uskutečnil již po třiašedesáté. Koná se pravidelně od roku 1951 a porota v něm rozhoduje o filmech z celého světa. K nejúspěšnějším tvůrcům pak putují očky Zlatého medvěda, symbolu Berlína.

Do paláce na Marlene Dietrich Platz dorazilo i několik hollywoodských celebrit. Především vousáč Nicolas Cage, který se nejprve před projekcí animovaného filmu o "pračlověčí" rodince The Croods ukázal s manželkou Alicí, kterou pak vystřídala herecká kolegyně Emma Stone po boku.

Vyhrál rumunský film

V Berlíně však šlo především o mezinárodní filmy a jejich aktéry. Předávání cen opanovalo rumunské psychodrama "Pozitsia copilului" (Pozice dítěte), film režiséra Calina Petera Netzera, který vypráví o složitém vztahu matky k synovi a o snaze zachránit za každou cenu hocha před vězením kvůli smrtelné nehodě.

Vedle hlavní ceny získal tento snímek také ocenění mezinárodní federace filmových kritiků. Co se počtu cen týče, nejvíce jich však ukořistilo během závěrečného galavečera dokumentární drama ze života Romů "Epizoda ze života sběrače železa" bosenského režiséra Danise Tanoviče. Dostalo i Stříbrného medvěda pro nejlepšího herce, jímž se stal Nazif Mujić. Český film bohužel letos žádného zástupce v oficiálním programu Berlinale neměl.

Nicolas cage na červeném koberci Berlinale 2013 spolu s manželkou Alicí
Autor: ČTK, Reuters

Sošku pro nejlepšího herce v hlavní roli si odnesl Nazif Mujic
Autor: Reuters