„Ano, o Ruský pas jsem požádal a k mému potěšení mi bylo vyhověno. Miluji svou zemi - Rusko. Jeho historii a jeho spisovatele. Rád v Rusku pobývám, točím filmy, spolupracuji s herci jako je Wladimir Mashkov. Obdivuji jeho kulturu a inteligenci. Můj otec byl ve své době komunistou. Poslouchal Rádio Moskva. Je to součást mé kultury. Žít v Rusku je skvělé a nemusí to být nutně v Moskvě. Již vím o fantastické oblasti. Chci se začít učit rusky! Už jsem o tom mluvil s prezidentem Françoisem Hollandem a řekl jsem mu vše. Už ví, že mám moc rád svého prezidenta Vladimíra Putina a on zase mě,“ rozplývá se herec nad Ruskem a jeho prezidentem Putinem v otevřeném dopise, který otiskl francouzský deník Le Figaro.

Za celým tímto milostným dopisem, který herec věnoval Kremlu, stojí jeho zloba na vládu socialistického prezidenta Françoise Hollandea, která splnila předvolební slib a zavedla v září 75procentní daň z příjmů přesahujících milion eur ročně (zhruba 25 milionů korun).

Vláda tvrdí, že jde o projev solidarity v době ekonomických problémů země, bude se týkat asi 1500 lidí a bude platit jen dva roky.

Depardieu není sám. Také jiní bohatí Francouzi se rozhodli odejít ze země.

Fotogalerie
2 fotografie