Cruise, známý a úspěšný hollywoodský herec, přišel do kontaktu se scientologií prostřednictvím své první ženy Mimi Rogers (56) na konci osmdesátých let. V roce 1990 se stal členem církve, Rogers ji však později po několika letech opustila.

Díky víře překonal dyslexii

Herec náboženství, které založil spisovatel sci-fi románů L. Ron Hubard, ihned naprosto propadl. Na veřejnosti pak začal tvrdit, že jen díky jeho alternativní studijní technologii překonal dyslexii, se kterou celý život bojoval.

Žádný »běžný« psycholog mu prý nikdy nepomohl. Scientologie je ale známa negativním postojem k tradiční psychiatrii a psychologii.

Dostal autobus a hangár

Vzhledem ke svému postavení se Cruise stal ihned nejprominentnějším členem církve. Její bývalý slavný člen Marty Rathburn na něj práskl, že od ní jako dar dostal luxusní autobus, a dokonce i hangár na letadla s noblesní recepcí. Vše v hodnotě několika milionů.

Aby taky ne, když vůdce církve David Miscavige je Tomovým dobrým kamarádem. Když si v roce 2006 bral Katie Holmes (33), šel mu dokonce za svědka. Scientologové si Cruise ve svých řadách natolik cení, že kvůli němu dokonce porazili eukalyptový strom a zhotovili z něj pero!

Tom platí každoročně

Není to ale jen církev, kdo se pravidelně plácá přes kapsu. Každý její člen jí totiž musí ročně odevzdávat 10 až 20 procent svých příjmů, Cruise nevyjímaje. Ten však může ztratit mnohem více.

Právě posedlost náboženstvím ho bude stát manželství s Katie. A v ohrožení je nyní jeho vztah s dcerou Suri (6), kterou chtěla její matka před scientologií ochránit, a rozhodla se proto pro rozvod...

Fotogalerie
8 fotografií