O tom, že se »Stounům« daří, svědčí i fakt, že letos v létě to bude přesně půl století, co se tahle kapela nesmazatelně zapsala do historie rockové hudby. Dohromady mají 270 let, a i když je mnozí považují za důchodce, oni sami se do důchodu rozhodně nechystají. Kde berou energii? A jak se dá zvládnout 50 let ve znamení drog, sexu a rock’n’rollu? Německý deník Bild se na to zeptal lékařů.

O zdraví: „Je na nich znát, že za sebou mají nejenom divoký život, ale také několik vážných nemocí, kvůli kterým museli či stále ještě musí brát léky.“ (Stefan Duve, dermatolog)

O závislostech: „Osobnosti se nesnaží vyrovnat se se slávou. Za jejich závislostí se skrývají duševní choroby, kterými trpí, a kvůli nim se pak rovněž proslaví. To je i důvod, proč Wood řekl, že už ve čtrnácti byl alkoholik.“ (Borwin Bandelow, Katedra psychiatrie a psychoterapie na univerzitě v Göttingenu)

O poruchách osobnosti: „U mužů se hraniční porucha osobnosti projevuje nejčastěji závislostí na sexu či drogách. Objevit se u nich může i agresivita. Nelze přesně určit, zda se to týká i »Stounů«. Nicméně různé výstřelky má za sebou jak Jagger, tak i třeba Wood či Richards.“ (Borwin Bandelow)

O rock’n’rollu: „Patří k němu i určitý životní styl. Pravidelné kouření způsobuje předčasné stárnutí pleti. Alkohol způsobuje, že se kožní buňky regenerují déle. Pravidelný sex má naopak na stav kůže blahodárný vliv.“ (Stefan Duve, dermatolog)

O sexu: „Zajistí vám hormonální koktejl, který svědčí metabolismu i psychice. Ochrání vás nejenom před depresí, ale i řadou nemocí.“ (Norbert Smetak, kardiolog)

Členové kapely očima odborníků

Charlie Watts (70, bubeník): Vykouřil, co se dalo

● Porazil rakovinu hrdla

● Je velmi silný kuřák

● V 70.–80. letech byl závislý na alkoholu, krátce bral heroin

● Vydal několik jazzových desek, miluje swing

● Mezi jeho koníčky patří chov koní a stará auta

„Je pravděpodobné, že se na jeho nemoci styl života podepsal. Kouření a konzumace alkoholu mají na vznik rakoviny hrdla samozřejmě svůj vliv. Častou známkou této nemoci je chrapot, který nezmizí ani po dvou týdnech.“ (Benedikt Folz, lékař na oddělení ORL)

Fotogalerie
6 fotografií

Keith Richards (68, kytarista, zpěvák): Vyšňupal i popel otce

● Dlouhou dobu byl závislý na heroinu i na alkoholu

● Z drog vyzkoušel kokain, opium, marihuanu

● V roce 2006 prý spadl z palmy a poranil se na hlavě, později vysvětloval, že se o palmu nejednalo, ale že spadl z malého stromečku

● Říká se o něm, že podle všech přírodních zákonů měl být už dávno mrtvý. Sjížděl se totiž vším včetně prášků na menstruaci, nosem si prohnal i popel svého zesnulého otce

● Dodnes musí vypít denně alespoň jednu láhev vodky.

Mick Jagger (68, zpěvák): Bral LSD, koks i ženy

● V 60. a 70. letech bral LSD, heroin a kokain

● Vždy měl slabost pro ženy. Dvakrát se oženil, má celkem sedm dětí se čtyřmi různými ženami.

● Jeho rozvod s modelkou Jerry Hall ho přišel na více než 377,6 milionu korun

● Opakovaně měl problémy s hlasivkami

● Na pleť používá krém za 16 tisíc korun

„Lidé, kteří se živí hlasem a namáhají ho, mají s hrtanem a hlasivkami velmi často problémy. Laryngitida u Jaggera nebyla až takovým překvapením.“ (Benedikt Folz, lékař na oddělení ORL)

Ronnie Wood (64, baskytarista): Pletl si cukr s kokainem

● Už ve čtrnácti byl závislý na alkoholu, nejraději měl rum a whisky

● Později přidal do svého života i drogy, především kokain a heroin

● V 80. letech utratil za kokain až 90 tisíc korun denně

● Jednou si spletl cukr s kokainem a vyšňupal prý i ten

● V roce 1975 mu byla voperována do nosu umělá přepážka – důvodem bylo dlouhodobé užívání kokainu

● Kvůli rozedmě plic »omezil« kouření na dvě krabičky denně

● Jagger ho chtěl z kapely kvůli pití několikrát vyhodit