Kevin Costner označil Whitney za "sladký zázrak" a vyprávěl historky ze života

Kevin Costner pronesl na pohřbu Whitney Houston vzpomínkovou řeč
Autor: reprofoto tmz.com
Kevin Costner se se zpěvačkou seznámil během natáčení slavného snímku Osobní strážce. "Pochybovalas o sobě, ale myslím, žes byla ta jediná a správná osoba která mohla Rachel hrát. Bylas nádherná a oni tě milovali," řekl Costner, který svou hereckou partnerku pojmenoval "Sladký zázrak".

"Teď tvůj sen sní jiné mladé dívky. Zpívají tvé písně a chtějí být jako ty. V doprovodu armády andělů, odchházíš do nebe zpívat Bohu. A až budeš zpívat před ním, neboj se, budeš výborná," ukončil svou řeč Costner, který se k závěru rozplakal.

Exmanžel Whitney Houston Bobby Brown před obřadem odešel, pak se vrátil bočním vchodem

Bobby Brown před obřadem z kostela odešel, pak se podle informací CNN vrátil bočním vchodem
Autor: EPA, Reuters
Exmanžel Whitney Houston nebyl nejprve na pohřeb vůbec zván. Nakonec se rodina rozhodla zakopat válečnou sekyru a pozvat Bobbyho Browna na poslední rozloučení. Rodina mu zazlívá, že to byl právě on, kdo Whitney stáhl na dno a uvedl do světa drog a alkoholu.

Bobby na obřad dorazil, ale krátce po něm z kostela vyšel. Všichni si tak mysleli, že byl vykázán. Podle informací CNN se pak do kostela vrátil bočním vchodem. Na pohřbu chtěl hlavně podpořit svou dceru Bobbi Brown (18), která byla na matku hodně fixovaná.

Matka Cissy se s pláčem rozloučila s dcerou "Odpočívej v pokoji, moje drahá holčičko"

Rodina sedí v prvních řadách. V kroužku jsou vidět matka Whitney Cissy a její dcera Bobbi Brown
Autor: Reprofoto CNN
Matka Whitney předložila pastoru Joe Carterovi dopis, ve kterém se s milovanou dcerou loučí. Na začátku obřadu se promítaly fotografie dcery s matkou. "Děkuji Bohu za tebe a za těch 48 let, odpočívej v pokoji, moje drahá holčičko," znělo v dopise, který končí podpisem maminka. Matka Cissy sedí v první řadě po boku své vnučky Bobbi Kristiny.

Smuteční hosty nejprve přivítal starosta Newarku Cory A. Booker: "Nesešli jsme se tu, abychom truchlili nad ztrátou Whitney Houston, ale abychom oslavili její život. Bůh je v nebi a s ním je i náš anděl. Děkuji, že jste přišli. Whitney Houston, milujeme tě!"

Samotné rozloučení pak pokračovalo slovy kazatele: "Jsme tu se srdci zlomenými, ale s pomocí boží oslavujeme život Whitney Houston. Whitney jsi jediná, kdo nás všechny dokáže spojit. Whitney, dnešní den patří tobě."

Alicia Keys se během zpěvu rozplakala, Whitney byla její blízkou přítelkyní

Alicia Keys se zdraví s matkou a dcerou Whitney Houston
Autor: Reprofoto CNN
Zpěvačka Alicia Keyes zpívala Whitney přímo do nebe: "Whitney je anděl, ona je anděl." Během zpěvu Alicia nezadržela slzy a rozplakala se. Poté, co dozpívala se přišla pozdravit s Cissy a Bobbi Kristinou Houston. "Byla to nádherná osoba s velkým srdcem. Vždycky se zajímala o ostatní. Je a byla naším andělem," řekla Keys na obřadu.

Stevie Wonder zazpíval a zahrál na klavír

Stevie Wonder: Milovali jsme ji tak moc, a nikdy to neustane
Autor: reprofoto tmz.com
"Milovali jsme ji tak moc, a nikdy to neustane," řekl Stevie Wonder. Stevie zazpíval a zahrál na klavír píseň Love's In Need of Love Today. Celý kostel povstal a zpíval s ním. Matka Whitney s dcerou Bobbi v první řadě plakala.

- Pastor Joe Carter prohlásil, že pohřeb bude "hudební oslavou života Whitney Houston"

- Zpěvačka a kmotra Whitney Aretha Franklin nakonec podle původních plánů nezazpívala, omluvila se pro nemoc

- Pohřbu se zúčastnilo kolem 1500 hostů

- Zpěvačka bude oficiálně pohřbena v neděli

Pohřeb slavné zpěvačky byl soukromý, s vyloučením veřejnosti. Pořádal se v kostele v Newarku ve státě New Jersey, kde jako malá Whitney zpívala. Fanouškům bylo doporučeno, aby jej sledovali na televizních obrazovkách. Policie totiž celou oblast uzavřela. Obřad skončil po dlouhých třech hodinách a 40 minutách, kdy vynesli za zvuků písně I Will Always Love You rakev s ostatky Whitney Houston a naložili ji do připravené limuzíny.

Na pohřbu zazněla slova sestřenice Whitney Dionne Warwick, hudebního magnáta Clivea Davise, který odtartoval zpěvaččinu kariéru a i řeč herce Kevina Costnera, který hrál s Houston ve filmu Osobní strážce.

Stevie Wonder, Alicia Keys, R. Kelly a gospelová hvězda CeCe a Bebe Winans na rozloučení zazpívali. Keys se dokonce během zpěvu rozplakala. Na konci obřadu zazněla nejslavnější píseň od Whitney Houston I Will Always Love You, která byla puštěna ze záznamu.

Kromě rodiny a exmanžela Whitney Bobbyho Browna s dcerou Bobbi Kristinou se rozloučení zúčastnili takové hvězdy jako jsou Elton John, Oprah Winfrey, Jennifer Hudson, Beyonce s manželem Jay-Z nebo producent Tyler Perry a režisér Rickey Minor.

Zpěvačka zemřela minulou sobotu v hotelu Beverly Hilton, kde bylo nalezeno ve vaně její bezvládné tělo. Houston zemřela zřejmě poté, co smíchala léky s alkoholem. Přesné určení smrti bude až po toxikologických výsledcích, které budou za několik týdnů.

Pohřeb Whitney Houston
Datum:
 
21:00

Reverent Marvin Winans čte z Bible.

 
20:55

Svou řeč pronáší Rickey Minor, hudební ředitel projektů Whitney Houston.

 
20:53

Kostelem zní slova z písně "Jesus loves me", která zazněla i ve slavním filmu Osobní strážce.

 
20:52

Poslední rozloučení s Whitney Houston se blíží k závěru. Všichni povstali.

 
20:50

Gospelová zpěvačka Cece Winans zpívá píseň Don't Cry For Me (Neplačte pro mě). I s ní se Houston znala z mladí.

 
20:45

Poslední z řečníků by měla být velmi blízká přítelkyně Whitney Houston, Dionne Warwick, která obřadem provázela.

 
20:44

Matka zemřelé zpěvačky, Cissy Houston, během dojemné písně povstala, mnoho lidí ji následovalo. "Milujeme tě, odpočívej v pokoji," řekl R Kelly.

 
20:43

Kolega Whitney Houston, zpěvák R Kelly zpívá píseň I Look To You.

 
20:31

Patricia musela svůj dojemný projev několikrát pro slzy přerušit.

 
20:28

"Whitney nás natolik milovala a my milovali jí, že tu s námi zůstane navždycky," řekla Patricia.

 
20:23

Švagrová a manžerka zemřelé zpěvačky, Patricia Houston, přichází se svou vzpomínkou, jen stěží zadržuje slzy.

 
20:18

Stevie přidává další píseň Love's in need of love today. Celý kostel stojí a zpívá s ním.

 
20:02

Slova se ujal Ray Watson, zpěvaččin švagr a bodyguard. Watsonova sestra Patricia si vzala Garyho Houstona, bratra Whitney Houston.

 
19:58

"Minulý týden za mnou přišla do mého hotelového pokoje, úplně sama, bez bodyguardů. Seděli jsme a přehrávali jsme si písničky jako za starých časů," vzpomíná Davis.

 
19:45

Dalším, kdo zavzpomíná na zpěvačku Whitney Houston, je její mentor Clive Davis, který stál u zrodu její kariéry.

 
19:43

"Whitney je anděl, ona je anděl. Nikdy na tebe nezapomeneme," zpívá dojatá Alicia Keys.

 
19:37

"Byla to nádherná osoba s velkým srdcem. Vždycky se zajímala o ostatní. Je a byla naším andělem," řekla Keys.

 
19:35

Zpěvačka Alicia Keys usedla za klavír, utírá si slzy  a vzpomíná na svou přítelkyni.

 
19:34

"Teď tvůj sen sní jiné mladé dívky. Zpívají tvé písně a chtějí být jako ty. V doprovodu armády andělů, odchházíš do nebe zpívat Bohu. A až budeš zpívat před ním, neboj se, budeš výborná," ukončil svou řeč Costner.

 
19:31

"Pochybovalas o sobě, ale myslím, žes byla ta jediná a správná osoba která mohla Rachel hrát. Bylas nádherná a oni tě milovali," řekl Costner, který svou hereckou partnerku pojmenoval "Sladký zázrak".

 
19:24

"Nejlepší popová zpěvačka všech dob se bála, že není dost dobrá," vzpomíná Costner na jejich spolupráci při natáčení filmu Osobního strážce.

 
19:20

"Byla největší zpěvačkou minulého století," řekl Costner. "Vždycky potřebovala názor své matky. Byla jsem dost dobrá? Stačilo to," vzpomíná.

 
19:16

Herec Kevin Costner pronese svou řeč. Costner byl jejím partnerem ve filmu Osobní strážce.

 
19:15

"Nikdy jsem ti neřekla, že když ses narodila, Svatý Duch mi řekl, že tu se mnou nebudeš dlouho. Odpočívej v pokoji, holčičko," napsala matka Cissy Houston do programu, který slouží jako pozvánka ke smutečnímu obřadu.

 
19:11

"Byla mimořádná osobnost a měla otevřené, milující srdce," vzpomíná zpěvačka Kim Burrell. Zní píseň I Believe In You And Me.

 
19:05

Hovoří biskup TD Jakes.

 
19:01

Vtipné historky se prolínají se slzami. Winans je přítelem Whitney z mládí, začínali spolu ve sboru. "Když už byla slavná, přišla a řekla, že nám zazpívá křoví," vzpomíná. "Nebo jednou mě pozvala k sobě domů a řekla sedneme si do šatníku. Říkal jsem si, proč se budeme mačkat v šatníku... Ale ona myslela šatnu! A ta byla větší než tenhle kostel," směje se Winans a v očích má slzy. Pak zpívá píseň Home.

 
18:57

Další gospelový zpěvák BB Winans přichází se svou vzpomínkou na svou přítelkyni. Je velmi dojatý.

 
18:50

Dlouholetý rodinný přítel herec a režisér Tyler Perry pronáší svou smuteční řeč. Podle serveru TMZ.com to byl právě on, kdo rodině poskytl své soukromé letadlo, aby mohlo být tělo zpěvačky převezeno do New Jersey. "Děkuji Bohu za všechno, co jí v životě umožnil," řekl.

 
18:41

Gospelový zpěvák Donnie McClurkin zpívá v doprovodu obou sborů píseň Stand. Celý kostel je na nohou a zpívá.

 
18:38

Pastor Carter čte z Janova evangelia. Ostatní čtou potichu s ním.

 
18:35

"Jsme tu, abychom oslavili Whitney Houston. Whitney, dnes je tvůj den. Whitney, jsi jediná, která nás svedla dohromady. Whitney, toto je tvůj den. Toto je den, kdy tě budeme oslavovat," zní slova pastora. "Jsme tu, abychom v tuto hodinu podporili rodinu Whintney," dodává.

 
18:34

Celý kostel se modlí, v zápětí propuká v mohutný potlesk. "Pokud milujete Boha, tleskejte," vyzývá pastor Carter.

 
18:28

Bobbi Christina, dcera zemřelé zpěvačky, si za tmavými brýlemi utírá slzy.

 
18:25

Sbor zpívá gospel Bůh je můj pastýř (The Lord Is My Shepherd).

 
18:20

Všichni povstali. Pastor Joe Carter pronáší úvodní slovo.

 
18:15

V kostele Nové naděje se poslední rozloučení nekoná náhodou. Právě zde totiž popová královna coby mladá dívka začínala svoji pěveckou kariéru ve sboru, i proto se mluví o smutečním obřadu jako o jejím návratu domů. Na pohřbu zpívá symbolicky právě sbor kostela Nové naděje v doprovodu gospelové kapely a sboru The New Jersey Mass Choir.

 
18:10

Další píseň Hallelujah, kterou zpívá bíle oděný sbor se nese v mnohem veselejším duchu.

 
18:05

Rodina pro poslední rozloučení  s milovanou zpěvačkou dopředu zarytě odmítala slovo pohřeb. Nazývá jej cestou do nebe a celý program má být plný naděje a optimismu.

 
17:56

V kostele Nové naděje začala hrát hudba.

 
17:42

Do Newarku podle britské televize Sky News na pohřební obřad nedorazí soulová legenda Aretha Franklinová, kmotra Whitney Houstonové. Prý jí není dobře.

 
17:31

Policie ulice v okolí kostela Nově naděje uzavřela, fanoušci Houstonové tak čest své oblíbené zpěvačce přišli vzdát k pohřebnímu ústavu, v níž byly její ostatky od pondělka, i k policejním zátarasům.

Fotogalerie
32 fotografií