Při příležitosti dvaceti let od smrti Freddie Mercuryho se v pražském klubu Mlejn uskutečnil koncert revivalu Queenie. Zavzpomínat si s českými fanoušky přitom přijela i Mercuryho sestra Kashmira Cooke (60), která novinářům ochotně odpovídala na otázky, což u ní rozhodně nebývá zvykem. Kashmira se podělila například o detaily z dětství se slavnějším bratrem. „Občas jsme se provokovali, rád mě tahal za vlasy. Ale myslím, že to je u sourozenců normální,“ usmívala se.

Freddie prý celý život rád maloval obrazy. Zpívat ho poprvé Kashmira slyšela až na konci šedesátých let, když už navštěvoval vysokou školu a začínal mít první koncerty s kapelou. A bylo to pro ni veliké překvapení. „V té době jsem poprvé zjistila, že se zajímá o muziku. Možná už dělal nějakou hudbu předtím na internátní škole. Jenže v té době jsem žila s rodiči na Zanzibaru a nemohla u toho být,“ vysvětlovala Mercuryho sestra.

Nemoc přiznal rok před smrtí

Mercury byl na internátní škole v Indii od osmi let (tehdy se ještě jmenoval Farrokh Bulsara). V osmnácti se pak s celou rodinou, otcem Jerem, matkou Romi a sestrou Kashmirou, odstěhoval do Anglie, kde se na konci šedesátých let začal věnovat muzice.

Legendární rocková kapela Queen vznikla v roce 1971. První album vydala dva roky po vzniku a hned s ním dobyla první příčky hitparád. Na vrcholu se držela celá dvě desetiletí a vydala řadu nezapomenutelných a nestárnoucích hitů. A zřejmě by vydávala hity dodnes, kdyby Freddie Mercuryho nezabila 24. listopadu 1991 nemoc AIDS. „Vím, kdy jsem viděla Freddieho naposledy, ale nechci o tom mluvit,“ řekla Blesku Kashmira Cooke, zpěvákův jediný sourozenec.

Že je Freddie smrtelně nemocný, zjistila Kashmira v srpnu 1990. Tenkrát si ji pozval k sobě do pokoje a šokující novinku oznámil slovy: „Musíš pochopit, má drahá Kash, že ta nemoc, kterou mám, je smrtelná. Zemřu.“

Freddie sice není mezi živými dvě desítky let, jeho hlas však dodnes dělá každý den radost milionům lidí po celém světě. A je jisté, že tomu tak bude i v následujících dekádách, stoletích a možná i tisíciletích.

Mámy se bál i v dospělosti

Freddie Mercury doplatil na svůj lehkovážný životní styl a těžko říct, kde ke smrtícímu viru přišel. Každopádně byl homosexuál a rád pořádal bláznivé večírky plné drog, alkoholu a sexu.

Tuto stránku Mercuryho osobnosti jeho sestra vůbec nezná. „Nikdy mě na žádný večírek nepozval. Nevím proč. Myslím se, že se bál, že půjdu domů a všechno vyklopím mámě,“ říká. „Z mámy se třásl i v dobách, kdy už ji dávno přerostl,“ dodává s úsměvem Kashmira Cooke.