Naomi dnes (čtvrtek) dorazila k Mezinárodnímu soudnímu tribunálu v Haagu se zpožděním. Svědectví britské krásky je přitom v procesu klíčové. Liberijský exprezident byl obviněn, že z prodeje krvavých diamantů financoval v devadesátých letech brutální válku v Sieře Leone. Modelka před soudem uvedla, že krvavé diamanty dostala v roce 1997 po recepci pořádané Nelsonem Mandelou v Jihoafrické republice, které se účastnil i Taylor. Diamanty byly doručeny do jejího pokoje.

Naomi včera před haagským tribunálem vypovídala o tom, jak ke krvavým diamantům přišla
Autor: ČTK

Bylo pozdě a byla jsem unavená. Už jsem si šla lehnout, vtom zaklepali dva cizí muži. "Dárek pro vás," řekli a dali mi pytlík s ošklivě vypadajícími kamínky,“ vypověděla modelka, jak k diamantům přišla. Obžaloba modelku předvolala, aby podpořila obvinění, že bývalý liberijský prezident lhal, když tvrdil, že nikdy žádné diamanty neměl. Obžaloba tvrdí, že takzvané krvavé diamanty dostával od rebelů ze sousední Siery Leone, jimž v dlouhodobé válce na oplátku dodával zbraně.

Kameny, které přinášely utrpení a smrt

Krvavé diamanty jsou neslavně spojeny s diktátorem Charlesem Taylorem (62). Liberijský exprezident je obviněn z válečných zločinů a zlo612112:gallery:true:truečinů proti lidskosti, kterých se měl dopustit v letech 1991–2001 během občanské války v sousední Sierra Leone.

Taylorovi povstalci, mezi kterými nechyběly ani zdrogované děti, ovládli tamní diamantové doly. Tam zotročovali a terorizovali obyvatele. V dolech navíc většinou pracovaly brutálně zmrzačené děti. Taylor financoval povstalce právě z prodeje diamantů. Před čtyřmi roky byl zatčen a v červnu 2007 jako první africký vůdce stanul před mezinárodním soudem v Haagu.

Večeře u Mandely s diktátorem, topmodelkou a herečkou

Popírá také, že by byl jakkoli zapleten do obchodu s diamanty, a zvláště to, že by nějaké diamanty daroval Campbell, když se v roce 1997 oba sešli na večeři, kterou pořádal tehdejší jihoafrický prezident Nelson Mandela.

Celou historii o takzvaných krvavých diamantech svého času prozradila americká herečka Mia Farrow. Ta také na večeři v Jižní Africe byla a tvrdí, že jí Campbell druhý den řekla, že ji v jejím pokoji navštívili lidé od Taylora a přinesli jí jako dárek diamanty. Farrow má před soudem vypovídat v pondělí.

Campbell dosud o celé historii odmítala mluvit. V dubnu řekla v televizi ABC, že od Taylora nikdy žádné diamanty nedostala a že o tom nechce mluvit. V květnu v televizní show Oprah Winfrey řekla, že nechce v Taylorově kauze vystupovat, protože se bojí o svůj život. Nejdříve odmítala se soudem v Haagu spolupracovat, vypovídat byla ochotna až poté, co ji soud upozornil, že v případě odmítnutí svědectví by také mohla být odsouzena za pohrdání soudem.

Fotogalerie
7 fotografií