Za úplné počátky Beatles se považuje kapela Johna Lennona, kterou založil v roce 1957. Brzy se ale její složení měnilo stejně jako její název. Teprve v květnu 1960 Th e Beatles vyrazili na své první turné po Skotsku a chvíli nato do Hamburku. V té době už byli v kapele tři z legendárních čtyř členů: John Lennon, George Harrison a Paul McCartney. Tři z nich včetně jejich tehdejšího bubeníka Petea Besta kvůli excesům z Německa vyhostili. V dubnu 1961 se do Hamburku vrátili a natočili první nahrávku. Díky ní byli poprvé zmíněni v americkém tisku a seznámili se s manažerem Brianem Epsteinem. Hudební legenda se začala rodit.

Kompletní sestava

V roce 1962 do kapely jako bubeník nastupuje poslední člen slavné čtyřky Ringo Starr. V říjnu téhož roku vyšel singl Love Me Do, který se vyšplhal na sedmnácté místo mezi prodávanými deskami. Druhý singl Please Please Me už se dostal na žebříček britských hitparád. Z Beatles se stala superstar. Během let 1963 a 1964 odehráli na dvě stě velkých koncertů, následovalo turné po Spojených státech a další deska A Hard Day’s Night, ke které natočili i film.

O rok později byli vyznamenáni Řádem britského impéria, ve stejném roce vydali desku Help! Sláva Broukům z Liverpoolu vlezla do hlavy a Lennonův výrok, že jsou populárnější než Ježíš Kristus, jim pořádně zavařil. Americká rádia bojkotovala jejich singly, přestali postupně koncertovat.

Také komunistické Československo si britské rebely zamilovalo. Mladí lidé se zde o kapele dozvídali ze zahraničních rádií, brzy se o nich psalo v místním tisku jako o »lstivém manévru západní propagandy, která chce zastřít mladé generaci prohnilost a úpadek kapitalismu. « I tady ale byla hranice prolomena. V prosinci 1964 zazpíval Karel Gott jako první český interpret píseň From Me To You pod názvem Adresát neznámý, v roce 1965 měl v Československu premiéru fi lm Perný den (Hard Day’s Night, 1964). Mladí lidé se začali jako Beatles oblékat, pokoutně sháněli a vyměňovali si fotografi e a nahrávky. Velkým hitem byla předělávka Hey Jude od Marty Kubišové.

Fotogalerie
3 fotografie

Trpký konec

V srpnu 1967 postihla kapelu tragédie. Zemřel manažer Brian Epstein na předávkování barbituráty. Nedlouho poté Brouci vydávají podle kritiků jednu z nejlepších desek v historii moderní hudby Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band.

Rok 1969 byl už pro čtveřici osudový. Naposledy koncertovali 30. ledna, v létě natočili poslední studiové album Abbey Road. John se místo kapele věnoval japonské lásce Yoko Ono a mírovým bojům. Dosud pohádková kariéra se začala hroutit. Tehdy už rozpad nejslavnější kapely všech dob nešel zastavit. Svět se o konci Beatles dozvěděl v dubnu 1970, když o něm promluvil Paul McCartney v rozhovoru pro hudební časopis. Na konci roku byla k Nejvyššímu soudu podána žádost o uznání ofi ciálního rozpadu. Každý z členů se vrhl na nové hudební projekty. Lennon měl před sebou posledních deset let života. Osmého prosince 1980 ho zastřelil duševně nemocný atentátník v New Yorku.


Skandály Brouků

Obvinění ze žhářství

Beatles byli na světě teprve chvíli, a už to jelo. Při své první návštěvě Hamburku v roce 1960 byli Paul McCartney a bubeník Pete Best obviněni ze žhářství a vyhoštěni. Zapálili v domě, kde bydleli, svoje věci, aby se přestěhovali do luxusnějšího pokoje. George Harrison byl vyhoštěn také, ten zase lhal policii o svém věku.

Slavnější než Kristus

Tahle věta, která uklouzla Lennonovi při jednom z rozhovorů v roce 1966, kapele zavařila. Zvedla se vlna protestů, ve Státech jejich písně dokonce většina rádií nehrála. Lennonův výrok byl katolickou církví odpuštěn až letos v dubnu, kdy se souhlasem papeže Benedikta XVI. nabídla slavné čtveřici oficiální přitakání k jejich umělecké činnosti.

Drogové opojení

Téma drogy a Beatles by vydalo na několik kapitol. Byla šedesátá léta, vlna hippies začínala vládnout světu a marihuana nebo LSD byly všude. Ostatně i jejich první manažer zemřel na předávkování barbituráty, nahrávky z konce šedesátých let jsou slyšitelně poznamenány halucinogenními zážitky. Lennona Yoko Ono přivedla až k heroinu a měl velké problémy s alkoholem, stejně jako se na hranici pohybovali další členové kapely.