Polanski čeká ve vazbě na rozhodnutí, zda ho Švýcarsko vydá USA, kde je stíhán kvůli sexuálnímu deliktu z roku 1977. Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Folca Galliho byl Polanski převezen z cely ve městě Winterthur nedaleko Curychu kvůli "bezpečnostním důvodům a osobní ochraně".

Galli odmítl místo, kde se šestasedmdesátiletý režisér nyní nachází, specifikovat. Polanski bude do domácího vězení propuštěn pod podmínkou, že bude nosit monitorovací elektronický náramek, který nahlásí, kdyby chatu opustil. Pokud by se tak stalo, šestasedmdesátiletý filmař by přišel o kauci 4,5 milionu franků (skoro 78 milionů korun). O podmínkách kauce rozhodl soud, který uvedl, že filmař může na své případné vydání do USA počkat ve svém domě v Gstaadu. Polanského zatkla 26. září ve Švýcarsku policie poté, co přijel na filmový festival.

V USA režisérovi hrozí až dvouletý trest vězení za pohlavní styk s třináctiletou dívkou v roce 1977. Sex s mladistvou se považuje ve Spojených státech za znásilnění. Režisér se k činu přiznal, později ale uprchl do Evropy a do USA nepřiletěl ani v roce 2003 převzít Oscara za své drama Pianista.

405634:gallery:true:true

Roman Polanski v roce 1979. Bylo to rok poté, co byl na něj v USA vydán zatykač a on uprchl do Francie.
Autor: Foto profimedia.cz