Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rodina utíkala z bytu zamořeného metanem

Autor: Pavel Čempěl - 
4. února 2009
16:43

S dvouletým dítětem v náručí prchali manželé Pejchalovi z domu v Orlové na Karvinsku. Jejich byt se začal plnit metanem a nainstalovaná čidla spustila poplach.

Koncentrace plynu byla tak vysoká, že hrozila exploze. Dům je teď neobyvatelný a rodina netuší, co bude dál.

"Technik jen koukl na čidla a řekl, že musíme hned pryč. Popadla jsem syna, plenky, a už jsme utíkali," popisuje traumatický zážitek Anna Pejchalová (29). Rodina měla v obýváku pětiprocentní koncentraci metanu, což je hranice výbušnosti. Ve vedlejší technické místnosti hasiči naměřili dokonce devětadvacet procent plynu. "Jediné štěstí, že jsme v bytě nekouřili. Už bychom tady nebyli," oddechla si Pejchalová.

Rodina přišla ze dne na den o střechu nad hlavou. Do bytu v areálu tělovýchovné jednoty se už vrátit nemůže. Nedávné důlní otřesy zřejmě narušily jeho základy a trhlinami začal do domu pronikat metan.

Radnice sice rodině poskytla na tři měsíce jednopokoják na sídlišti, ale je to jen provizorium. Hlavním cílem je řešit 'důlní incident' s OKD vyjednat pro rodinu a tělovýchovnou jednotu nějaké kompenzace. To se ale může táhnout dlouhé měsíce.


Co je metan?
Při pokojové teplotě je to netoxický plyn bez barvy a zápachu. Při koncentraci 5 až 15 procent hrozí exploze. V Orlové se vyskytuje jako součást důlních plynů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi