Na »place« stál hned vedle uznávaného režiséra Michaela Baye (44), který zrovna natáčel scénu s Megan Fox (22), jednou z nejkrásnějších hereček světa. „Říká se, že fotky v časopisech jsou vylepšené, ale u Megan to bylo hodně dobré i ve skutečnosti,“ usmívá se Meduna.

Že se stane režisérem, se Tomáš Meduna rozhodl v prvním ročníku střední školy a prostě se jím stal. „Tenkrát přišel do kin Jurský park a ten mě zlomil. Po škole jsem se motal po různých regionálních televizích a poté se dostal na Novu na oddělení self-promotion, kde jsem stříhal a následně i natáčel upoutávky. Nakonec jsem šel točit i mimo Novu různé reklamy, korporátní videa a videoklipy,“ vysvětluje Meduna, jak se dostal k režii.

Fotogalerie
1 fotografie


Mladý režisér se na Nově potkal s Karlem Janákem, se kterým později spolupracoval například na Snowboarďácích nebo Rafťácích. Vlastní celovečerní film však zatím ještě nenatočil. „Nejdražší projekt, na kterém jsem kdy pracoval, byla reklama, kterou jsme natáčeli minulý rok v Čechách, na Slovensku a v Americe. Bylo to pro slovenskou finanční skupinu J&T,“ říká Meduna.

Dvě hodiny na place Transformers
Právě během natáčení svého nejdražšího díla se Tomáš Meduna dostal do zákulisí filmu Transformers: Pomsta poražených, který s rozpočtem 4 miliardy korun natáčí jeden z nejúspěšnějších režisérů planety Michael Bay. Jeho filmy jako Skála, Mizerové, Armageddon nebo Pearl Harbor zná asi každý.

„V Americe jsme měli domluvené letecké natáčení vrtulníkem. Došlo mi, že se tam někde zrovna točí Transformers, a jelikož jsem velký fanda Michaela Baye, zeptal jsem se, jestli se tam s kameramanem Martinem Šáchou nemůžem podívat. Manželka pilota nám poté nabídla, že nás tam dostane, že se s Michaelem zná osobně. Pak prostě zvedla telefon, zavolala Michaelu Bayovi, že tu má dva kluky z Čech, co by se chtěli podívat na natáčení, a on řekl, že s tím nemá problém,“ vzpomíná český režisér, jak se dostal do zákulisí jednoho z nejdražších filmů všech dob.

Češi mohli na natáčecím place strávit dvě hodiny. Přitom režiséru Michaelu Bayovi doslova koukali přes rameno na jeho monitor. „Vůbec to neřešil. Hodil na nás krátký pohled a asi si uvědomil, že to jsou ti dva kluci, o kterých mluvila jeho známá. O společnou fotku jsem se ale nedral, nemám to v krvi. Byl jsem rád, že ho můžu vůbec vidět při práci,“ řekl Meduna.

Metr od nejkrásnější ženy planety
Během pobytu na natáčení filmu Transformers viděl český režisér přípravu dvou scén. V jedné hrála Megan Fox, která byla mnohými magazíny vyhlášena jako nejkrásnější žena planety. Tomáš měl možnost vidět z pár metrů, jak této krásce před natáčením scény stříkají lidé ze štábu vodu na tričko, aby vypadala zpoceně. „Byli jsme u scény, v níž Megan běžela někde v garáži, kde jsou rozebraná auta na heverech. Nakonec doběhne celá zpocená k nějakému počítači, do kterého něco datluje. Přitom si stále drží mobil u ucha. Více se dozvíme z filmu,“ líčí Meduna. „Jak se říká, že fotky v časopisech jsou vylepšené, tak u Megan to bylo hodně dobré i ve skutečnosti,“ dodává s úsměvem český režisér.

V druhém záběru, který Češi viděli, chyběli herci. „Jen tam sjela kamera na jeřábu k nějakému trezoru úplně na detail zámku. Ten zámek se pak začne sám otáčet. Nebyla k tomu přitom potřeba žádná velká kouzla. V trezoru byl zavřený rekvizitář a s tím zámkem otáčel on. Žádné speciální efekty. Tu scénu ale točili relativně hodněkrát, sjezdů natočili zhruba patnáct. A to to bylo bez herecké akce,“ podivuje se Meduna.

Českou výpravu také zaujalo parkoviště, na kterém byla zhruba stovka naleštěných a úplně nových motorek, které se ve filmu pravděpodobně budou měnit na roboty. Snímek Transformers: Pomsta poražených uvedou česká kina 25. června. Od fi lmu se přitom očekává, že to bude trhák léta.