Předvádět modely této britské divoženky ovšem není žádná legrace. Je to sice navýsost prestižní záležitost, ale modelky při přehlídkách dost trpí.

Mnohé z nich totiž Vivienne spoutala do úzkých korzetů a všechny musely balancovat na vysokých podpatcích. Slovenskému publiku tak představily průřez tvorbou jedné z nejpozoruhodnějších žen v módním byznysu, ale i její cestu od avantgardy až do muzea umění.

Fotogalerie
5 fotografií

Většinou se čeká na každou z velkých přehlídek. I Westwoodové slovenská premiéra začala s téměř hodinu a půl trvajícím zpožděním. Návrhářka nejprve kvůli dopravní zácpě nestihla letadlo, potom ještě v zákulisí na poslední chvíli dolaďovala vizáž modelek.

Westwood začínala v 70. letech jako punkerka, proto první kreace na molu byly inspirovány právě tímto stylem. Přes rock se propracovala až k róbám dýchajícím rokokem či pro ni typickým koketním korzetům. Kousek rebelie nechybělo ani na těch nejelegantnějších kouscích, když i model v obleku měl vyhrnuté rukávy.

Přehlídka se však nevyhnula jistému faux pas, když se jedna z modelek, které si musely poradit s chůzí na vysokých podpatcích, zamotala do šatů a spadla. A jisté problémy měla i hvězda večera, česká modelka Simona Krainová, při předvádění svatebních šatů navržených pro hlavní hrdinku filmu Sex ve městě.

"Omotalo se mi to okolo nohou a měla jsem co dělat, ale ona si myslela, že jsem si tuto choreografii připravila já sama," přiznala po přehlídce Krainová, která rovněž téměř zakopla. Dodala, že na Westwood se jí líbí právě to, že nechce, aby modelky chodily po molu jako tělo bez duše. Krainová též patří k velkým fanouškům jejího salonu, doma má minimálně patery šaty této prestižní značky.

"Ty věci jsou tak nadčasové. To, jak jsou propracované detaily a jak sedí na těle. Zdůrazní ten pas, ty prsa, každá žena v těch šatech je sexy," řekla Krainová. Ve smetanové róbě si však vytrpěla svoje. "Myslela jsem, že zkolabuju. Ony byly v pase asi 56 (centimetrů), takovou velikost jsem neměla ani v šestnácti, takže mě dost dlouho šněrovaly, ale říká se, že pro krásu se má trpět," poznamenala Krainová.

Zatímco modelky "trpěly", návrhářka s rozpuštěnými ryšavými vlasy a v netradičních šatech, které odhalovaly nohy až po stehna, se na ně dívala přes stylové brýle a tleskala. A jí zase tleskaly slovenské osobnosti jako herečka Emília Vášáryová, zpěvák Richard Müller a módní návrhář Boris Hanečka.