Jejich smrt otřásla celou Británií stejnou silou. A to i přesto, že jedna byla opravdovou princeznou, milovanou lady Dianou (†36), a druhá, Jade Goody, hvězdou reality show Big Brother. O ní teď Britové mluví jako o druhé Dianě, jako o »princezně z Essexu«. Čím jim jejich princeznu tolik připomíná?

Smutné dětství

Lady Diana vyrůstala v neúplné rodině. Její rodiče se rozvedli, když jí bylo osm let a Diana spolu se sourozenci zůstala u otce. Rozchod rodičů ale nesla velmi těžce a nikdy se s ním zcela nesmířila. Pro Jade Goody bylo dětství neustálým bojem. Její otec byl kriminálník závislý na drogách, vyrůstala v neblaze proslulé londýnské čtvrti Bermondsey. Na rozdíl od Diany navštěvovala nepříliš vyhlášenou státní školu.

Fotogalerie
1 fotografie

Dva synové

Po Dianě zůstali dva synové, princové Harry a William. Až do dospělosti se o ně staral otec, následník trůnu princ Charles. Také Jade po sobě zanechala dva syny, pětiletého Bobbyho a čtyřletého Freddyho. I když se Jade krátce před smrtí vdala, o syny se bude starat jejich biologický otec Jeff Brazier spolu se svou matkou. Vdovec po Jade, Jack Tweed, má však právo chlapce pravidelně vídat.

Pohádkové dědictví

Diana pocházela z rodiny hraběte Spencera. O tom, co to je fi nanční nouze, neměla ponětí. Její synové jsou zabezpečeni přímo pohádkově. Majetek jejich matky, který po smrti zdědili, se odhaduje na zhruba 630 milionů korun. Ani Jadeini synové se nemusí bát o svou budoucnost. Jejich matka stihla za několik měsíců vydělat zhruba 120 milionů korun, které Bobbyho a Freddyho zabezpečí na zbytek života.

Miláček Británie

Princezně Dianě se přezdívalo Královna lidských srdcí. Za svého života byla nejoblíbenějším členem královské rodiny. Když se v roce 1996 rozpadlo manželství s Charlesem, celá Británie to dávala za vinu právě následníkovi trůnu. Jade se stala známou v roce 2002, kdy se účastnila anglické verze reality show Big Brother. V srpnu roku 2008 jí lékaři diagnostikovali rakovinu děložního čípku a začal její boj o život. Ten se rozhodla medializovat a její příběh začala sledovat celá Anglie. Vyjadřoval se k němu i britský premiér Gordon Brown.

Pohřeb pro královnu

Poslední srpnový den roku 1997 Diana zemřela při autonehodě v Paříži. Bylo jí 36 let. Její smrt byla šokující pro celý svět, nejvíce však pro Británii. Její velkolepý pohřeb 6. září ve Westminsterském opatství, kterého se účastnily nejvýznamnější osobnosti politiky i showbyznysu, přenášela televize v přímém přenosu. Jade Goody zemřela v neděli 22. března. Také její poslední rozloučení 4. dubna bude vysílat televize v přímém přenosu. Bude to údajně jeden z největších pohřbů, jaké Británie pamatuje. Jade, která bude oblečena ve svých svatebních šatech, doprovodí konvoj 21 aut. Cestu ke kostelu budou lemovat tisíce fanoušků a přenos ze zádušní mše bude z kostela promítán na plazmových obrazovkách.

Mediální oběť?

Ze smrti Diany vinil svět paparazzi, kteří vůz s Dianou a jejím přítelem Dodim Al Fayedem pronásledovali. Loni ale padl u britského soudu verdikt, který jako hlavního viníka označil Dianina řidiče. Ten jel rychle a byl pod vlivem alkoholu. I když byla Diana v minulosti médii ostře sledována, sama je vždy dokázala brilantně využívat. Jade Goody se pro změnu rozhodla svůj boj s rakovinou žít před veřejností. Kamery a fotoaparáty ji doprovázely na každém kroku i při návštěvách u lékařů. Díky médiím za několik měsíců pohádkově zabezpečila své děti.

Oblečení do dražby

Diana se věnovala charitě na plný úvazek. Bojovala proti nášlapným minám, pomáhala nemocným s AIDS. Jednou zorganizovala dražbu asi osmi desítek šatů, které nosila během manželství s Charlesem. Výtěžek dala celý na charitu. Jade pomůže potřebným posmrtně, také svými šaty. Její manžel Jack se rozhodl, že její oblečení dá do dražby a výtěžek poputuje na pomoc nemocným rakovinou.