Nyní 45letá Samantha Geimer chce tímto krokem zabránit dalšímu traumatu, které by jí způsobilo nové projednávání případu. V něm chce státní zástupce přednést dosud nezveřejněné detaily sexuálního zneužití.

Kalifornský státní zástupce minulý týden zaslal soudu žádost o nové projednání případu. K ní přiložil detailní přepis někdejších výslechů, včetně grafického znázornění sexuálního styku Polanského s dívkou. Tak podrobný popis celého případu se zatím v právní dokumentaci případu neobjevil.

Geimer nicméně řekla, že ji postup státního zástupce zklamal. "Další zveřejňování těchto podrobností, jakkoli mohou být pravdivé, zraňuje mě, mého milovaného manžela, mé tři děti a mou matku," řekla.

Nyní pětasedmdesátiletý Polanski čelil v roce 1977 několika obviněním, včetně znásilnění. Hrozilo mu teoreticky až 50 let vězení. Uzavřel však s prokuraturou dohodu a byl uznán vinným jen v jednom ze šesti bodů obžaloby. To je v USA běžná procedura, kdy se se obžalovaný vyhne procesu a je odsouzen přímo.
Polanski byl nejprve odsouzen ke třem měsícům v kalifornském vězení, kde strávil 47 dní a podroboval se psychiatrickým prohlídkám. Pak Spojené státy opustil.

Soudce na něj vydal zatykač, který je stále v platnosti. Polanski, narozený v Polsku, má francouzské občanství a nemůže být vydán do USA.

V roce 2002 bylo například uvedeno na plátna kin jeho drama o holokaustu Pianista, za nějž dostal i Oscara za nejlepší režii. Cenu si však do Spojených států nepřijel převzít z obavy, že bude zatčen.